Kiia Renko, kuva Lina Tegman, ohje Jaana Ressi, ravintola Villa Solvik

Salaattiin voit valita kalan oman makusi mukaan.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Savukalasalaatti

Ainekset

salaattia
1
ras
kirsikkatomaatteja
1
kpl
kurkkua
1
kpl
melonia
retiisiä
700
g
savukalaa
Kastike
1
dl
kasviöljyä
2
tl
valkoista balsamicoa
1
tl
hunajaa
suolaa
pippurisekoitusta
1
tl
tilliä
1
tl
basilikaa
Koristeeksi
syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Sekoita kastiainekset kulhossa. Huuhtele ja kuivaa salaatit. Pyörittele kastikkeessa.

  2. Leikkaa kurkku ja meloni pieniksi paloiksi. Viipaloi retiisit hyvin ohuiksi. Sekoita kaikki salaattiaineet yhteen.

  3. Nosta salaatti tarjoiluvadille ja asettele savukalaa päälle. Koristele syötävillä orvokeilla tai muilla kukilla.

Vinkki! Käytä salaattiin 3-4 erilaista salaattia: esim.  jääsalaatti, mizuna, lollorosso, rucola.

Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo

Kuhataskuun pujahtaa kantarelleja tai muita kauden sieniä.

Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunikuhataskut

Ainekset

1
sipuli tai 5 cm:n pala purjon vaaleaa osaa
2
dl
paistettuja kantarelleja tai suppilovahveroita
4
(noin 500 g)
kuhafileetä
suolaa ja valkopippuria
4
siivua
kylmäsavustettua lohta
2
dl
kuohukermaa
1
dl
kalalientä
suolaa ja valko- tai sitruunapippuria
hienonnettua persiljaa ja tilliä
1
sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Kuullota pannulla öljyssä kuorittu ja hienonnettu sipuli tai purjo sekä sienet.
  2. Pane kuhafileet pöydälle muovikelmun väliin ja nuiji kalapaloja kevyesti nyrkillä tai esimerkiksi lihanuijan sileällä puolella tasaisemmaksi. Poista muovi ja mausta fileet suolalla ja pippurilla.
  3. Nosta halutessasi kalafileille yksi kylmäsavustettu lohisiivu ja taita fileet taskuiksi. Nosta kalafileet reunalliseen uunivuokaan, jonka pohjalla on sipuli-sienisilppu. Kaada kalojen päälle keskenään sekoitetut kerma, kalaliemi, mausteet ja silputut yrtit.
  4. Paista 175 asteessa 20–25 minuuttia tai  kunnes kala on kypsää. Mausta kala juuri ennen tarjoilua sitruunamehulla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä

Paahdettu kurpitsa-fetasalaatti maistuu sellaisenaan tai syksyisten liharuokien lisukkeena.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsasalaatti ja karpalokastike

Ainekset

700
g
kurpitsaa tai myskikurpitsaa
2
punasipulia
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
200
g
fetajuustoa
100
g
salaattisekoitusta
½
dl
kurpitsansiemeniä
Karpalokastike
½
dl
karpaloita
¾
dl
rypsiöljyä
2
tl
sokeria
¾
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Halkaise kurpitsa. Kaavi siemenet ja rihmastot pois lusikalla. Kuori ja kuutioi kurpitsa. Kuori ja lohko sipulit.
  2. Siirrä kurpitsa ja sipulit uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita öljy kasviksiin ja ripottele niille suola. Murustele päälle feta.
  3. Paahda aineksia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää.
  4. sekoita karpalokastike. Survo karpaloita kevyesti pienessä kulhossa ja lisää muut kastikkeen ainekset.
  5. Tee salaattipeti huuhdotusta ja valutetusta salaatista. Nostele paahdetut kurpitsat, sipuli ja feta salaatin päälle ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Viimeistele salaatti karpalokastikkeella.

Vinkki! Feta kuivuu uunissa hieman ja saa paahtunutta makua. Jos haluat, voit käyttää tuoretta fetaa ilman paahtamista.

Kommentit (0)

Teksti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Yhdysvaltain Charlestonissa katkaravut säilötään kirpeään mausteöljyyn. Maukas ja kaunis säilyke kelpaa nostaa pöytään sellaisenaan.

Annoksia
6-8 annosta
Valmistusaika
15 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Charlestonin katkaravut

Ainekset

500
g
katkarapuja
3
valkosipulinkynttä
1
makea sipuli
1
sitruuna
1
lime
4
laakerinlehteä
1
dl
lehtipersiljaa
2
dl
oliiviöljyä
0,75
dl
valkoista balsamicoa
1 prk (50 g)
kapriksia liemineen
1
rkl
suolaa
1
tl
chilihiutaleita
5
kokonaista maustepippuria

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
  2. Sulata pakastekatkaravut siivilässä kylmän veden alla. Jos käytät raakoja katkarapuja, keitä niitä vedessä pari minuuttia.
  3. Kuori ja viipaloi valkosipulit ja sipulit. Leikkaa sitruunat ja limet ohuiksi siivuiksi. Hienonna persilja.
  4. Kasaa ravut, sipulit, valkosipulit, sitrukset ja laakerinlehdet kerroksittain reilun kokoiseen lasitölkkiin.
  5. Yhdistä kulhossa öljy, etikka, kaprikset liemineen sekä mausteet. Kaada mausteöljy katkarapujen päälle. Anna maustua yön yli.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Cape malay on kotoisin Etelä-Afrikasta. Pannulla paistettu vaalea kala maistuu mahtavalta curry-kurkumaliemessä.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
20 min + 1-2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Cape malay -pikkelikala

Ainekset

500
g
kuhaa, siikaa tai haukea
2
rkl
vehnäjauhoja
Pikkelöintiliemi
3
valkosipulinkynttä
2
dl
sipulia
2 ½
dl
valkoviinietikkaa
1
dl
vettä
2
rkl
fariinisokeria
10
maustepippuria
2
laakerinlehteä tai limen lehteä
1
kanelitanko
1
rkl
currya
2
tl
korianterinsiemeniä
1
tl
juustokuminaa
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa kalafileet viiden sentin paloiksi. Jauhota palat kevyesti. Kuumenna öljy pannulla ja paista kalapalat rapeiksi. Laita paistetut palat laakeaan lasiastiaan.
  2. Kuori valkosipulit ja sipulit. Pilko ohuiksi siivuiksi.
  3. Yhdistä kaikki liemen ainekset kattilassa. Keitä viisi minuuttia niin, että sipulit hieman pehmenevät.
  4. Kaada liemi kalojen päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään yön yli tai parikin päivää. Cape malay säilyy jääkaapissa noin viikon.

Kommentit (0)