Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen

Väriä lihapataan saat erivärisillä paprikoilla ja pavuilla.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Chili con carne

Ainekset

300
g
kidneypapuja
ja
300
g
valkoisia papuja
1
l
vettä
500
g
naudan ulkopaistia
2
rkl
öljyä
1
kpl
sipulia
3
kpl
valkosipulinkynttä
1
kpl
paprikaa
1.5
tl
suolaa
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
chiliä
mustapippuria
sokeria
400
g
tomaattimurskaa
1
prk
tomaattisosetta
3
dl
lihalientä

Työvaiheet

Liota kuivattuja papuja vedessä yön yli kattilassa. Seuraavana päivänä keitä papuja hiljalleen 40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

Paloittele sillä aikaa liha, viipaloi kuoritut sipulit sekä paprika, jonka sisukset on poistettu. Kuumenna rasva pannulla. Ruskista lihakuutiot pienissä erissä. Kumoa liha pataan ja kuullota pannulla pilkotut sipulit. Kumoa nekin pataan. Lisää lihaliemi. Mausta suolalla, paprikajauheella, chilillä, mustapippurilla ja sokerilla. Keitä hiljalleen 45 minuuttia. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä

Pane sekaan paprikaviipaleet sekä tomaattimurska ja -pyree. Keitä edelleen noin puoli tuntia. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa kasvisliemessä keitetyn riisin kanssa.

 

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Kastikkeen tulisuutta voi säätää lisäämällä tai vähentämällä wasabia.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Wasabikerma

Ainekset

200
g
ranskankermaa (17 % rasvaa)
2
tl
wasabia
1
rkl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Kommentit (0)

Resepti Prisca Leclerc Kuva Anna Huovinen

Laita kiusauksen ainekset illalla valmiiksi vuokaan jääkaappiin ja kypsennä ruoka seuraavana päivänä.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-kantarellikiusaus

Ainekset

2
dl
kantarelleja
1
rkl
voita
500
g
peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
200-300
g
kylmäsavulohta maun mukaan
300
g
ranskankermaa
4
dl
maitoa
¼
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pilko kantarellit ja paista niitä voissa noin viisi minuuttia. Laita syrjään.
  2. Kaada peruna-sipulisekoitus uunivuokaan. Sekoita joukkoon paloiksi leikattu lohi ja kantarellit.
  3. Sekoita kulhossa ranskankerma, maito ja mausteet. Kaada seos vuokaan.
  4. Laita vuoka uuniin noin 30-40 minuutiksi, kunnes kiusaus on saanut väriä ja neste on imeytynyt perunoihin.

Vinkki! Voit laittaa kiusauksen ainekset edellisiltana valmiiksi vuokaan jääkaappiin ja kypsentää ruuan seuraavana päivänä.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen

Pakasteherneet sopivat arkirisottoon. Mieto maku on varsinkin lasten mieleen.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernerisotto

Ainekset

2
rkl
öljyä
3
dl
risottoriisiä
noin 7
dl
kasvislientä
2
valkosipulin kynttä
1
pieni
sipuli
200
g
pakasteherneitä
2
dl
raastettua parmesaania
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Kuullota riisi ja sipulisilput öljyssä.
  2. Lisää lämmintä kasvislientä vähitellen riisin keittämisen aikana. Arborioriisin kypsymiseen menee noin 20 minuuttia ja vettä lisätään noin neljä kertaa.
  3. Lisää pakasteherneet keittämisen puolivälissä.
  4. Kun herneet ja riisi ovat kypsiä, lisää parmesaani ja voi. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Hienoksi raastettu punajuuri porisee kypsäksi samassa ajassa kuin riisi. Siksi helppo punajuuririsotto on kauden lempiruoka!

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuusto-punajuuririsotto

Ainekset

3–5 (500 g)
punajuurta
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
risottoriisiä
8–9
dl
kiehautettua vettä
1
kasvisliemikuutio
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna (tai 1 tl kuivattua)
½
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna (tai ½ tl kuivattua)
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
25
g
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
2
rkl
hunajaa
1
rkl
sitruunamehua
Päälle
1 rs (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
50
g
juuressipsejä
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja raasta hienoksi. Tuoreen sadon mehevät punajuuret kypsyvät risotossa myös karkeaksi raastettuna.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä paistokasarissa miedolla lämmöllä. Lisää riisi ja kuullota viitisen minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Lisää punajuuriraaste, kasvisliemikuutio ja puolet kuumasta vedestä. Näin varmistat, että punajuuriraaste alkaa kypsyä heti. Anna kiehua kannen alla hiljaa poreillen noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon mausteet.
  4. Lisää loppu vesi kahdessa erässä. Jatka kypsennystä 5–8 minuuttia, kunnes riisi on kypsää, mutta siinä on vielä purutuntumaa.
  5. Lisää voi, parmesaani, hunaja ja sitruunamehu. Kääntele sekaisin. Jos risotto kaipaa kosteutta, lisää tilkka vettä.
  6. Viimeistele risotto vuohenjuustonokareilla, juuressipseillä ja tuoreella timjamilla.

Kommentit (0)