Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Lohipaistos maistuu omenaisen dipin kanssa.
Lohipaistos maistuu omenaisen dipin kanssa.
Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Omenadippi

Ainekset

2
kpl
omenaa
1
dl
suolakurkkukuutioita
silputtua ruohosipulia
1.5
rkl
ketsuppia tai makeaa chilikastiketta
2
rkl
makeaa sinappia
4
dl
kermaviiliä
2
rkl
sitruunanmehua
sitruuna- tai mustapippuria
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori omenat. Halkaise, poista siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.

  2. Sekoita kaikki aineet yhteen. Tarkista maku ja lisää halutessasi hieman suolaa. Säilytä jääkaapissa.

    Tee myös lohipaistos

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Kuka sanoi, että ruisleipä olisi tylsä? Sivele leipä tillipestolla, täytä mehevällä mozzarellalla ja grillaa.
 

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Mozzarellaruisleipä ja tilli-hernepesto

Ainekset

1
ruisreikäleipä (esim. Ullan ruis)
2
(à 150 g) mozzarellaa
1
dl
herneitä
tilliä silputtuna
1
luomusitruunan kuori raastettuna
Tilli-hernepesto
1
ruukku (puoli punttia) tilliä
1
dl
herneitä
½
dl
auringonkukansiemeniä
½
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
mustapippuria
2-3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Valmista ensin tilli-hernepesto. Huuhdo tilli ja leikkaa se monitoimikoneen kulhoon tai teholeikkuriin. Lisää herneet, siemenet, juusto ja mausteet. Hienonna. Lisää öljy ja sitruunamehu. Anna koneen käydä, kunnes pesto on tasaista.
  2. Halkaise reikäleipä. Sivele puolikkaat tilli-hernepestolla. Säästä halutessasi vähän pestoa viimeistelyyn. Revi päälle mozzarellajuusto. Ripottele herneet juustopalojen lomaan.
  3. Paahda leipää grillissä 10 minuuttia, kunnes pohja on rapea ja juusto pehmeä. Voit myös paahtaa leivän 225-asteisessa uunissa.
  4. Ohenna jäljelle jäänyttä pestoa halutessasi hieman sitruunamehulla tai öljyllä. Valuta se juustojen päälle ja leikkaa leipä paloiksi. Ripottele päälle reilusti herneitä, tilliä ja sitruunankuoriraastetta.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG

Mustikka yllättää ihanasti leivän päällä. 

Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
15 min

Mustikkaleivät

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
8
palaa
patonkia tai muuta vaaleaa leipää
2
dl
mustikoita
mintun lehtiä
Sitruunatuorejuusto
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
(luomu)sitruunan kuori
1
tl
sitruunan mehua
1
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastut kuumalla, kuivalla paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Paahda myös leipäviipaleet paahtimessa, paistinpannulla tai uunipellillä leivinpaperin päällä 200 asteessa 5-7 minuuttia.
  2. Mausta tuorejuusto raastetulla sitruunan kuorella, sitruunan mehulla ja hunajalla.
  3. Voitele leipäviipaleet sitruunatuorejuustolla. Ripottele päälle mustikoita, mantelilastuja ja mintunlehtiä.

Vinkki! Kiireessä voit käyttää leipästen levitteenä valmista sitruunatuorejuustoa.

Kommentit (0)

Maista kesäkeitto vaihteeksi haarukkapaloina. Viimeistele paahdetut kasvikset kylmällä ja kermaisella piimäkastikkeella. Jos haluat annokseen lisää rapeutta, murskaa päälle hapankorppuja.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut kasvikset kesäkeiton tapaan

Ainekset

1
kg
uusia perunoita
1
rkl
rypsiöljyä
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
nippu (250 g) uusia porkkanoita
nippu (150 g) retiisejä
1
pieni kukkakaali
2
kesäsipulia varsineen
½
l
herneenpalkoja
2
rkl
öljyä
1
tl
kuivattua rakuunaa
¾
tl
suolaa
½
tl
jauhettua valkopippuria
¼
tl
jauhettua maustepippuria
Päälle
lehtipersiljaa hienonnettuna
Piimäkastike
2
dl
piimää (rasvaa 2,5 %)
1
prk (150 g) ranskankermaa
1
rkl
juoksevaa hunajaa
2
tl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Harjaa perunat puhtaiksi kylmässä vedessä. Puolita tai lohko ne.
  2. Sekoita kulhossa öljy, suola ja pippuri. Pyöräytä perunat mausteöljyssä ja kumoa ne leivinpaperin päälle pellille. Paahda 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Valmistele sillä aikaa muut kasvikset.
  3. Pese porkkanat ja rapsuta halutessasi kuoret pois. Leikkaa porkkanat kapeiksi lohkoiksi tai kuorimaveitsellä nauhoiksi. Huuhdo retiisit, sipulit ja kukkakaali. Puolita retiisit ja säästä hyväkuntoiset lehdet. Hienonna sipulinvarret ja lohko sipulit. Irrottele kukkakaalin kukinnot ja paloittele varsi. Riivi herneet paloista.
  4. Sekoita perunoiden sekoituskulhossa öljy, rakuuna, suola ja pippurit. Kumoa kasvikset kulhoon. Säästä sipulinvarsia ja retiisinlehtiä viimeistelyyn. Pyöräytä sekaan mausteet. Levitä kasvikset perunoiden päälle pellille. Jatka paahtamista 8-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
  5. Valmista paiston aikana piimäkastike sekoittamalla ainekset keskenään.
  6. Viimeistele kasvikset retiisinlehdillä, sipulinvarsilla ja lehtipersiljalla. Tarjoa piimäkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Jos jääkaapista löytyy keitettyjä uusia perunoita, tee frittata.

Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savukalafrittata

Ainekset

4-6
keitettyä uutta perunaa
1
kesäsipuli varsineen
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
kapriksia
300
g
lämminsavukalaa
8
munaa
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
tilliä hienonnettuna
Pinnalle
tuoretta tilliä
kapriksia

Työvaiheet

  1. Leikkaa keitetyt perunat paksuiksi viipaleiksi. Huuhdo ja leikkaa kesäsipuli renkaiksi. Hienonna varret.
  2. Paista perunat isossa (halkaisija 28 cm) uuninkestävässä valurautapannussa. Lisää sipulirenkaat ja anna niiden kuullottua. Murenna päälle savukala kimpaleiksi. Lisää kaprikset, tilli ja hienonnetut sipulinvarret.
  3. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää mausteet. Kaada seos pannuun ainesten päälle. Anna munakkaan kypsyä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Nosta pannu sitten 200-asteiseen uuniin ja kypsennä vielä 10 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt ja saanut kauniin värin.
  4. Ripottele päälle maun mukaan kapriksia ja silputtua tilliä.

Kommentit (0)