Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Tee rucolapesto itse ja keitä spagetin joukkoon kesäkurpitsaa. Sienien salaisuus on loraus balsamicoa.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen pestopasta ja balsamicosienet

Ainekset

½ dl kurpitsansiemeniä
300
g
spagettia
2
pientä kesäkurpitsaa
Rucolapesto
¾ dl kurpitsansiemeniä
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku basilikaa
1
rasia 70 g rucolaa
¾ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2
dl
oliiviöljyä
Balsamicosienet
200
g
herkkusieniä
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
balsamicoa
½ tl suolaa

Työvaiheet

Paahda kurpitsansiemenet kuumalla pannulla pestoa ja koristelua varten. 

Tee pesto. Pese sitruuna. Raasta kuori ja purista mehu sauvasekoittimen kulhoon. Paloittele valkosipuli joukkoon. Ota kourallinen rucolaa sivuun koristelua varten. Lisää loppu rucola, basilika varsineen, suola, pippuri ja öljy. Soseuta. Lisää kurpitsansiemenet ja soseuta karkeaksi.

Viipaloi sienet. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista sienet kauniin ruskeiksi. Pirskota balsamico ja suola päälle.

Keitä spagetti lähes kypsäksi. 

Viipaloi kesäkurpitsat veitsellä ohuiksi viipaleiksi, jotka jäävät kiinni kantaan. Viipaloi ne sitten spagettimaisiksi nauhoiksi juustohöylällä. Lisää kesäkurpitsa spagetin joukkoon ja keitä 1–2 minuuttia.

Valuta pasta. Sekoita pesto joukkoon. Ripottele sieniä, siemeniä ja rucolaa annosten päälle.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen

Sipulipiirakalla on kananmunakoristeet ja siirappihuntu. Piirakan pyöräytät helposti voitaikinasta.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu sipulipiiras

Ainekset

1
iso (400-500 g) voitaikinalevy
1
kg
isoja sipuleita
100
g
voita
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
dl
kuohukermaa
2
tl
dijoninsinappia
4
kananmunaa
Lisäksi
2
dl
babypinaattia
vaahterasiirappia (tai hunajaa)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikinalevy huoneenlämpöön sulamaan. Kuori ja viipaloi sipulit.
  2. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Lisää sipuli ja sokeri. Paista pienellä lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes sipuli on ruskistunut. Varo polttamasta! Lisää suola, pippuri, kerma ja sinappi ja hauduta vielä 10 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  4. Venyttele taikina piirakkavuokaan (25 cm) sopivaksi. Painele taikina vuokaan ja katkaise ylimääräiset taikinanreunat vuoan reunaa vasten. Töki pohjaan muutama reikä haarukalla.
  5. Levitä paistettu sipuli vuokaan. Muotoile neljä matalaa koloa kananmunille. Voitele reunat munalla.
  6. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Riko kananmunat koloihin ja jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia, kunnes valkuainen on kiinteää ja keltuainen hieman pehmeää.
  7. Lisää pinaatinlehdet ja loraus vaahterasiirappia piirakan päälle juuri ennen tarjoamista. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Jos joukossa ei ole allergisia, tarjoa paahdettu possu, kasvikset ja lohi samalta laudalta.

Annoksia
10
Valmistusaika
possu: 4 t 30 min, lohi: 40 min, kasvikset: 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipossu, uunilohi ja paahdetut uunikasvikset

Ainekset

Uunipossu
1
porsaan ulkofile (runsas 1 kg)
Mausteseos
2
tl
jeeraa
2
tl
paprikajauhetta
2
tl
fariinisokeria
1
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
Uunilohi
1
kg
lohifilettä
2
oksaa
rosmariinia
2
rkl
öljyä
1
rkl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
Paahdetut uunivihannekset
5
porkkanaa
5
punajuurta
3
rkl
öljyä
2
rkl
hunajaa
2
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
nippua retiisejä
1
iso kukkakaali
3
rkl
öljyä
2
tl
oreganoa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

Tee uunipossu näin:

  1. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään kahden tunnin ajan. 
  2. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. 
  3. Kypsennä 150 asteessa (kiertoilmauunissa 125 asteessa) noin tunti. Lusikoi vuoan pohjalle kertyvää paistinestettä paiston aikana lihan päälle. Valmiin paistin sisälämpötila on 72–74 astetta.
  4. Nosta liha uunista ja kääri se folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha tarjolle siivuiksi. 
  5. Vinkki! Paistoaika on viitteellinen, mutta yleensä lihaa paistetaan tunti kiloa kohti. Varaa lihaa 100–120 grammaa jokaiselle syöjälle. Parhaiten kypsyyden näkee paistolämpömittarista. File on kypsä ja mehevä, kun mittarin lukema on 72–74 astetta.

Tee uunilohi näin:

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  2. Poista fileesta ruodot. Hienonna rosmariinin oksat. 
  3. Sivele kalan pintaan öljyä, paprikajauhetta, rosmariinia ja suolaa. Laita kala isoon uunivuokaan tai pellille.
  4. Kypsennä uunin alaosassa 30–35 minuuttia.

Tee uunikasvikset näin:

  1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.
  2. Kuori porkkanat ja punajuuret. Pilko suupaloiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon öljyä, hunajaa, timjamia, suolaa ja mustapippuria. Levitä uunipellille.
  3. Pilko kukkakaali suupaloiksi. Yhdistä kulhossa öljy, oregano, suola ja pippuri. Lisää kukkakaalit ja sekoita. Kumoa kukkakaalit uunipellille. 
  4. Paahda uunissa 15 minuuttia. Huuhtele retiisit. Lisää ne joukkoon ja paahda vielä 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Heidi Koivu

Maustevoin voi tehdä pakastimeen odottamaan juhlia.

Annoksia
10
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen avokadovoi

Ainekset

1
avokado
1
valkosipulinkynsi
½
limen mehu
200
g
laktoositonta, maidotonta margariinia (esim. Keiju tai Flora)
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado ja poista kivi. Lusikoi avokado sauvasekoittimen kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli ja purista limen mehu joukkoon. Soseuta.
  2. Sekoita joukkoon margariini. Mausta suolalla.
  3. Levitä maustevoi tuorekelmun päälle ja rullaa pitkäksi pötköksi. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Italian kuuluisimman pastakastikkeen nopea versio syntyy raakamakkarasta. Valitse chilinhimoiselle chorizoa ja tuhdin maun metsästäjälle lammasta.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-ragu

Ainekset

400
g
mausteista raakamakkaraa
1
sipuli
2
porkkanaa
2
varsisellerin vartta
1
rkl
oliiviöljyä
½–1
tl
fenkolinsiemeniä
1
ruukku (lehti)persiljaa
2
tlk
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
3
rkl
tomaattipyreetä
½–1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Lisäksi
500
g
pappardelle- tai tagliatellepastaa
parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi sipuli, porkkana ja varsiselleri pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy padassa. Purista makkara kuoresta pulliksi pannuun. Ruskista kovalla lämmöllä pari minuuttia.
  3. Lisää kasvikset ja fenkolinsiemenet. Paista 10 minuuttia.
  4. Hienonna persilja varsineen pataan. Lisää tomaatit ja loput ainekset. Anna kastikkeen hautua kannen alla 10 minuuttia ja ilman kantta 10 minuuttia.
  5. Keitä pasta reilusti suolatussa vedessä.
  6. Sekoita kastike pastan joukkoon ja raasta parmesaania päälle.

Kommentit (0)