Resepti Laura Kaapro kuva Piia Arnould

Ei ole uunijuuresten ja fetan makuliiton voittanutta. Keitetyt kananmunat ja täyteläinen, kuitupitoinen riisi tekevät salaatista tukevan aterian.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Juures-fetasalaatti

Ainekset

2
dl
täysjyväriisiä tai mustaa riisiä
vettä
suolaa
Paahtojuurekset
2
isoa porkkanaa (300 g)
1
bataatti (400 g)
2
punajuurta (300 g)
1
punasipuli
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
timjamia
1
tl
hiutalesuolaa
¼ tl mustapippuria
Lisäksi
4
kananmunaa
200
g
fetajuustoa
1
ruukku tuoretta lehtipersiljaa
2
rkl
oliiviöljyä
hiutalesuolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä kypsä riisi suureen salaattikulhoon.

Valmista riisin kypsyessä paahtojuurekset. Kuori porkkana ja leikkaa se ½ cm:n vahvuisiksi vinoviipaleiksi. Kuori bataatti ja leikkaa se noin 2½ cm:n kuutioiksi. Kuori punajuuret ja leikkaa ne noin 1½ cm:n kuutioiksi. Kuori ja halkaise punasipuli ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi.

Laita kasvikset kulhoon. Pyöräytä joukkoon oliiviöljy, hunaja, timjami, hiutalesuola ja mustapippuri. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Paahda juureksia 240-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes ne saavat kauniisti väriä. Kaada paahdetut kasvikset keitetyn riisin joukkoon kulhoon.

Keitä kananmunat pehmeän kypsiksi, 6–7 minuuttia, ja upota ne kylmään veteen. Kuori munat.

Murentele riisi-kasvisseoksen joukkoon feta. Hienonna lehtipersilja. Asettele munat puolikkaina tai lohkoina salaatin päälle. Viimeistele salaatti pirskottelemalla pinnalle hyvää oliiviöljyä sekä rouhimalla päälle hieman hiutalesuolaa ja mustapippuria. Tarjoa sellaisenaan tai hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Raisa Laine Kuva Sami Repo

Muista liottaa puisia varrastikkuja pari tuntia vedessä ennen grillausta.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-porkkanavartaat ja artisokkadippi

Ainekset

16
uutta perunaa
5
varhaisporkkanaa
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
sokeria
Dippi
1 prk (280 g) säilöttyjä artisokansydämiä
1
rkl
sitruunamehua
2
vihreää jalopenoa hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
dl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
16 puista varrastikkua

Työvaiheet

  1. Pese ja keitä varhaisperunat ja porkkanat omissa kattiloissaan lähes kypsiksi. Kasvikset saavat jäädä reilun napakoiksi.
  2. Napsauta varrastikut puoliksi ja laita kylmään veteen likoamaan noin tunniksi.
  3. Tee dippi. Valuta artisokat liemestään ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Hienonna jalopeno ja minttu ja sekoita ne käsin artisokkasoseen joukkoon. Lisää myös oliiviöljy ja mausteet. Laita dippi kylmään maustumaan.
  4. Puolita perunat ja leikkaa kypsät porkkanat noin neljään osaan. Kasaa perunoista ja porkkanoista 16 pientä varrasta puutikkuihin.
  5. Sekoita oliiviöljy, suola, pippuri ja sokeri. Sivele peruna-porkkatikut maustetulla oliiviöljyllä. Grillaa tikkuja keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen. Tarjoile kuumina kylmän artisokkadipin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Paistetulla rosmariinilla ja valkosipulilla maustettu vesimelonisalaatti on näyttävä yllätys juhlapöydässä. Laita maustetut melonipalat tarjolle isolla vadilla feta-jogurttikastikeen päälle dippailtavaksi.

Annoksia
10
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-vesimelonisalaatti

Ainekset

1 (noin 2 kg)
vesimeloni
1
greippi
2
tl
chilihiutaleita
1
tl
sormisuolaa
4
rosmariininoksaa
4
valkosipulinkynttä
4
rkl
öljyä
4
rkl
unikonsiemeniä
Fetajogurtti
2 pkt (à 200 g)
fetaa
4
dl
turkkilaista jogurttia
2
rkl
hunajaa
¼
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi meloni. Purista greipin mehu. Yhdistä isossa kulhossa melonikuutiot ja greippimehu. Mausta chilihiutaleilla ja suolalla.
  2. Irrota rosmariininlehdet. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla. Laita rosmariini ja valkosipulit pannulle ja paista 20-30 sekuntia. Siivilöi öljy talteen ja anna jäähtyä. Ota talteen myös rosmariinit ja valkosipulit.
  3. Tee feta-jogurttikastike. Yhdistä ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa ja soseuta.
  4. Levitä kastike laakealle vadille. Nosta päälle melonit. Kaada päälle jäähtynyt öljy. Ripottele koristeeksi paistetut rosmariinilehdet ja valkosipulisiivut. Koristele unikonsiemenillä.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen

Sipulipiirakalla on kananmunakoristeet ja siirappihuntu. Piirakan pyöräytät helposti voitaikinasta.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu sipulipiiras

Ainekset

1
iso (400-500 g) voitaikinalevy
1
kg
isoja sipuleita
100
g
voita
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
dl
kuohukermaa
2
tl
dijoninsinappia
4
kananmunaa
Lisäksi
2
dl
babypinaattia
vaahterasiirappia (tai hunajaa)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikinalevy huoneenlämpöön sulamaan. Kuori ja viipaloi sipulit.
  2. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Lisää sipuli ja sokeri. Paista pienellä lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes sipuli on ruskistunut. Varo polttamasta! Lisää suola, pippuri, kerma ja sinappi ja hauduta vielä 10 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  4. Venyttele taikina piirakkavuokaan (25 cm) sopivaksi. Painele taikina vuokaan ja katkaise ylimääräiset taikinanreunat vuoan reunaa vasten. Töki pohjaan muutama reikä haarukalla.
  5. Levitä paistettu sipuli vuokaan. Muotoile neljä matalaa koloa kananmunille. Voitele reunat munalla.
  6. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Riko kananmunat koloihin ja jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia, kunnes valkuainen on kiinteää ja keltuainen hieman pehmeää.
  7. Lisää pinaatinlehdet ja loraus vaahterasiirappia piirakan päälle juuri ennen tarjoamista. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Jos joukossa ei ole allergisia, tarjoa paahdettu possu, kasvikset ja lohi samalta laudalta.

Annoksia
10
Valmistusaika
possu: 4 t 30 min, lohi: 40 min, kasvikset: 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipossu, uunilohi ja paahdetut uunikasvikset

Ainekset

Uunipossu
1
porsaan ulkofile (runsas 1 kg)
Mausteseos
2
tl
jeeraa
2
tl
paprikajauhetta
2
tl
fariinisokeria
1
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
Uunilohi
1
kg
lohifilettä
2
oksaa
rosmariinia
2
rkl
öljyä
1
rkl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
Paahdetut uunivihannekset
5
porkkanaa
5
punajuurta
3
rkl
öljyä
2
rkl
hunajaa
2
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
nippua retiisejä
1
iso kukkakaali
3
rkl
öljyä
2
tl
oreganoa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

Tee uunipossu näin:

  1. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään kahden tunnin ajan. 
  2. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. 
  3. Kypsennä 150 asteessa (kiertoilmauunissa 125 asteessa) noin tunti. Lusikoi vuoan pohjalle kertyvää paistinestettä paiston aikana lihan päälle. Valmiin paistin sisälämpötila on 72–74 astetta.
  4. Nosta liha uunista ja kääri se folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha tarjolle siivuiksi. 
  5. Vinkki! Paistoaika on viitteellinen, mutta yleensä lihaa paistetaan tunti kiloa kohti. Varaa lihaa 100–120 grammaa jokaiselle syöjälle. Parhaiten kypsyyden näkee paistolämpömittarista. File on kypsä ja mehevä, kun mittarin lukema on 72–74 astetta.

Tee uunilohi näin:

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  2. Poista fileesta ruodot. Hienonna rosmariinin oksat. 
  3. Sivele kalan pintaan öljyä, paprikajauhetta, rosmariinia ja suolaa. Laita kala isoon uunivuokaan tai pellille.
  4. Kypsennä uunin alaosassa 30–35 minuuttia.

Tee uunikasvikset näin:

  1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.
  2. Kuori porkkanat ja punajuuret. Pilko suupaloiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon öljyä, hunajaa, timjamia, suolaa ja mustapippuria. Levitä uunipellille.
  3. Pilko kukkakaali suupaloiksi. Yhdistä kulhossa öljy, oregano, suola ja pippuri. Lisää kukkakaalit ja sekoita. Kumoa kukkakaalit uunipellille. 
  4. Paahda uunissa 15 minuuttia. Huuhtele retiisit. Lisää ne joukkoon ja paahda vielä 10 minuuttia.

Kommentit (0)