Marja Samuli Ohje Anna Retulainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin sienibrusetta-salaatti

Ainekset

1
l
puhdistettuja ja silputtuja herkkutatteja tai ukonsientä
1
kpl
murskattu valkosipulinkynsi
2
kpl
salottisipulia
sitruunanmehua
1
rkl
oliiviöljyä
suolaa
pippuria maun mukaan
lisäksi
4
kpl
vaaleaa leipäviipaletta
oliiviöljyä voiteluun
2
dl
valmista salaatttisekoitusta
kastike
2
rkl
hunajaa
2
rkl
balsamicoa
suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan

Työvaiheet

4 annosta

1 l puhdistettuja ja silputtuja herkkutatteja tai ukonsientä
1 murskattu valkosipulin kynsi
2 salottisipulia
1/2 sitruunan mehu
1 rkl oliiviöljyä
vajaa 1/2 tl suolaa ja maun mukaan pippuria

Lisäksi
4 vaaleaa leipäviipaletta
oliiviöljyä voiteluun
2-3 dl valmista salaattisekoitusta

Kastike
2 rkl hunajaa
2 rkl balsamicoa
suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan

---

1. Paista sieniä pannulla voissa, kunnes neste on haihtunut.

2. Kuullota silputut sipulit ja lisää sieni-sipuliseokseen sitruunanmehu, oliiviöljy ja mausteet. Pidä lämpimänä.

3. Paahda oliiviöljyllä voidellut leipäviipaleet ja kokoa salaatti. Pane kulhon pohjalle salaatti, mausta se suolalla ja pippurilla, nosta päälle lämpimät leipäviipaleet ja lopuksi sieniseos.

4. Yhdistä keskenään hunaja ja balsamico. Mausta makusi mukaan. Tarjoa kastike heti salaatin kanssa.

Teksti Marja Samuli, ohje Anna Retulainen

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Kurttukaalikääryleiden täyte on mehevästi vege. Näitä kannattaa rullata kerralla isompi satsi.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurttukaali-linssikääryleet ja wasabikerma

Ainekset

1
(n. 1,2 kg)
savoijinkaali eli kurttukaali
2 l vettä ja 1 tl suolaa keittämiseen
Täyte
1 l vettä ja 1 tl suolaa keittämiseen
1 ½
dl
ohrahelmiä
1 ½
dl
punaisia linssejä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
rkl
inkivääriä raastettuna
1
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
currya
3
rkl
makeaa chilikastiketta
2-3
rkl
soijakastiketta
Päälle
½
dl
öljyä
½
dl
(muscovado)siirappia
Wasabikerma
200
g
ranskankermaa (17 % rasvaa)
2
tl
wasabia
1
rkl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Irrota kaalista 16 ulointa lehteä. Huuhdo ne. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja kaalinlehdet. Keitä viitisen minuuttia. Valuta kaali ja huuhdo kylmällä vedellä.
  2. Valmista täyte. Kiehauta vesi. Lisää suola, ohrahelmet ja siivilässä huuhdotut linssit. Keitä 15 minuuttia, kunnes ohra ja linssit ovat kypsiä. Valuta ne siivilässä.
  3. Hienonna loput kaalista. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  4. Kuumenna öljy paistokasarissa. Pyöräytä joukkoon inkivääri, juustokumina, korianteri ja curry.
  5. Kuullota sipulit ja kaali mausteöljyssä. Mausta chili- ja soijakastikkeella.
  6. Lisää valutettu linssi-ohraseos ja sekoita tasaiseksi. Täytteeseen ei tarvita munaa, sillä linssi-ohraseos kiinteytyy muotoiltavaksi jäähtyessään. Lisää tarvittaessa mausteita. Täytteen määrä ja mausteiden tarve vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon kaalia tulee täytteeseen kaalin sisuksesta.
  7. Nosta kaalinlehti kerrallaan työlaudalle ja ajele kannan päältä kaulimella, jolloin kanta ohenee käärittäväksi. Jos lehtiruoti on paksu, voit myös leikata sen pois.
  8. Nosta lusikallinen täytettä kaalinlehdelle, käännä lehden reunat täytteen päälle ja kääri tiiviiksi rullaksi.
  9. Aseta kaalikääryleet isoon voideltuun uunivuokaan vieri viereen. Sekoita öljy ja siirappi keskenään. Sivele kaalikääryleet seoksella.
  10. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla: kääryleet ovat herkullisimmillaan pehmeiksi kypsyneinä.
  11. Valmista wasabikerma sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään.

Vinkki! Uuden sadon kaalista tehdyt kääryleet kypsyvät nopeammin kuin säilytyksessä napakoituneesta kaalista tehdyt.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä

Paahdettu kurpitsa-fetasalaatti maistuu sellaisenaan tai syksyisten liharuokien lisukkeena.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsasalaatti ja karpalokastike

Ainekset

700
g
kurpitsaa tai myskikurpitsaa
2
punasipulia
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
200
g
fetajuustoa
100
g
salaattisekoitusta
½
dl
kurpitsansiemeniä
Karpalokastike
½
dl
karpaloita
¾
dl
rypsiöljyä
2
tl
sokeria
¾
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Halkaise kurpitsa. Kaavi siemenet ja rihmastot pois lusikalla. Kuori ja kuutioi kurpitsa. Kuori ja lohko sipulit.
  2. Siirrä kurpitsa ja sipulit uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita öljy kasviksiin ja ripottele niille suola. Murustele päälle feta.
  3. Paahda aineksia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää.
  4. sekoita karpalokastike. Survo karpaloita kevyesti pienessä kulhossa ja lisää muut kastikkeen ainekset.
  5. Tee salaattipeti huuhdotusta ja valutetusta salaatista. Nostele paahdetut kurpitsat, sipuli ja feta salaatin päälle ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Viimeistele salaatti karpalokastikkeella.

Vinkki! Feta kuivuu uunissa hieman ja saa paahtunutta makua. Jos haluat, voit käyttää tuoretta fetaa ilman paahtamista.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Kuka sanoi, että ruisleipä olisi tylsä? Sivele leipä tillipestolla, täytä mehevällä mozzarellalla ja grillaa.
 

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Mozzarellaruisleipä ja tilli-hernepesto

Ainekset

1
ruisreikäleipä (esim. Ullan ruis)
2
(à 150 g) mozzarellaa
1
dl
herneitä
tilliä silputtuna
1
luomusitruunan kuori raastettuna
Tilli-hernepesto
1
ruukku (puoli punttia) tilliä
1
dl
herneitä
½
dl
auringonkukansiemeniä
½
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
mustapippuria
2-3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Valmista ensin tilli-hernepesto. Huuhdo tilli ja leikkaa se monitoimikoneen kulhoon tai teholeikkuriin. Lisää herneet, siemenet, juusto ja mausteet. Hienonna. Lisää öljy ja sitruunamehu. Anna koneen käydä, kunnes pesto on tasaista.
  2. Halkaise reikäleipä. Sivele puolikkaat tilli-hernepestolla. Säästä halutessasi vähän pestoa viimeistelyyn. Revi päälle mozzarellajuusto. Ripottele herneet juustopalojen lomaan.
  3. Paahda leipää grillissä 10 minuuttia, kunnes pohja on rapea ja juusto pehmeä. Voit myös paahtaa leivän 225-asteisessa uunissa.
  4. Ohenna jäljelle jäänyttä pestoa halutessasi hieman sitruunamehulla tai öljyllä. Valuta se juustojen päälle ja leikkaa leipä paloiksi. Ripottele päälle reilusti herneitä, tilliä ja sitruunankuoriraastetta.

Kommentit (0)

Maista kesäkeitto vaihteeksi haarukkapaloina. Viimeistele paahdetut kasvikset kylmällä ja kermaisella piimäkastikkeella. Jos haluat annokseen lisää rapeutta, murskaa päälle hapankorppuja.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut kasvikset kesäkeiton tapaan

Ainekset

1
kg
uusia perunoita
1
rkl
rypsiöljyä
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
nippu (250 g) uusia porkkanoita
nippu (150 g) retiisejä
1
pieni kukkakaali
2
kesäsipulia varsineen
½
l
herneenpalkoja
2
rkl
öljyä
1
tl
kuivattua rakuunaa
¾
tl
suolaa
½
tl
jauhettua valkopippuria
¼
tl
jauhettua maustepippuria
Päälle
lehtipersiljaa hienonnettuna
Piimäkastike
2
dl
piimää (rasvaa 2,5 %)
1
prk (150 g) ranskankermaa
1
rkl
juoksevaa hunajaa
2
tl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Harjaa perunat puhtaiksi kylmässä vedessä. Puolita tai lohko ne.
  2. Sekoita kulhossa öljy, suola ja pippuri. Pyöräytä perunat mausteöljyssä ja kumoa ne leivinpaperin päälle pellille. Paahda 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Valmistele sillä aikaa muut kasvikset.
  3. Pese porkkanat ja rapsuta halutessasi kuoret pois. Leikkaa porkkanat kapeiksi lohkoiksi tai kuorimaveitsellä nauhoiksi. Huuhdo retiisit, sipulit ja kukkakaali. Puolita retiisit ja säästä hyväkuntoiset lehdet. Hienonna sipulinvarret ja lohko sipulit. Irrottele kukkakaalin kukinnot ja paloittele varsi. Riivi herneet paloista.
  4. Sekoita perunoiden sekoituskulhossa öljy, rakuuna, suola ja pippurit. Kumoa kasvikset kulhoon. Säästä sipulinvarsia ja retiisinlehtiä viimeistelyyn. Pyöräytä sekaan mausteet. Levitä kasvikset perunoiden päälle pellille. Jatka paahtamista 8-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
  5. Valmista paiston aikana piimäkastike sekoittamalla ainekset keskenään.
  6. Viimeistele kasvikset retiisinlehdillä, sipulinvarsilla ja lehtipersiljalla. Tarjoa piimäkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)