Kiia Renko Kuva Jukka Rapo Ohje Aira Koivuneva, Tervakoski
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Tofu-currykastike

Ainekset

250
g
tofua
200
g
sipulia
200
g
porkkanaa
150
g
varsiselleriä
3
rkl
rypsiöljyä
4
dl
kaurakermavalmistetta
tai
4
dl
kasvirasvakermavalmistetta
1
tl
currya
1
kpl
kasvisliemikuutioita
1
tl
mustapippuria

Työvaiheet

Valuta ja kuutioi tofu. Silppua kuoritut sipulit, viipaloi porkkanat ja varsiselleri. Paista tofukuutiot öljyssä ruskeiksi ja jätä odottamaan.

Kuullota sipulit öljyssä ja lisää muut kasvikset. Kääntele joukkoon valitsemasi kerma ja anna kiehua muutama minuutti.  Mausta kastike curryllä ja pippurilla. Lisää tofukuutiot kastikkeeseen. Tarjoa villiriisin tai täysjyväpastan kanssa.

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Nuudelit ilman nuudeleita? Kasviskiharoissa koukuttaa teriyakikastikkeen, inkiväärin ja chilin
yhdistelmä.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut kasvisnuudelit

Ainekset

2
pientä ja napakkaa kesäkurpitsaa
2
porkkanaa
½
purjoa
1
chili
1-2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
2-3
rkl
teriyakikastiketta

Työvaiheet

  1. Huuhdo kesäkurpitsat. Vuole ne kuorimaveitsellä suikaleiksi. Kuori ja vuole samoin porkkanat.
  2. Halkaise, huuhdo ja leikkaa purjo pitkittäin suikaleiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja valkoiset kalvot ja hienonna.
  3. Kuumenna öljy vokkipannussa tai paistokasarissa. Lisää kasvikset ja paista käännellen 5 minuuttia. Mausta teriyakikastikkeella.

Vinkki! Tarjoa kasvisnuudelit lisäkkeenä tai höystä ne annoksiksi wasabikermalla, juuressipseillä ja paahdetuilla pähkinöillä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Kurttukaalikääryleiden täyte on mehevästi vege. Näitä kannattaa rullata kerralla isompi satsi.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurttukaali-linssikääryleet ja wasabikerma

Ainekset

1
(n. 1,2 kg)
savoijinkaali eli kurttukaali
2 l vettä ja 1 tl suolaa keittämiseen
Täyte
1 l vettä ja 1 tl suolaa keittämiseen
1 ½
dl
ohrahelmiä
1 ½
dl
punaisia linssejä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
rkl
inkivääriä raastettuna
1
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
currya
3
rkl
makeaa chilikastiketta
2-3
rkl
soijakastiketta
Päälle
½
dl
öljyä
½
dl
(muscovado)siirappia
Wasabikerma
200
g
ranskankermaa (17 % rasvaa)
2
tl
wasabia
1
rkl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Irrota kaalista 16 ulointa lehteä. Huuhdo ne. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja kaalinlehdet. Keitä viitisen minuuttia. Valuta kaali ja huuhdo kylmällä vedellä.
  2. Valmista täyte. Kiehauta vesi. Lisää suola, ohrahelmet ja siivilässä huuhdotut linssit. Keitä 15 minuuttia, kunnes ohra ja linssit ovat kypsiä. Valuta ne siivilässä.
  3. Hienonna loput kaalista. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  4. Kuumenna öljy paistokasarissa. Pyöräytä joukkoon inkivääri, juustokumina, korianteri ja curry.
  5. Kuullota sipulit ja kaali mausteöljyssä. Mausta chili- ja soijakastikkeella.
  6. Lisää valutettu linssi-ohraseos ja sekoita tasaiseksi. Täytteeseen ei tarvita munaa, sillä linssi-ohraseos kiinteytyy muotoiltavaksi jäähtyessään. Lisää tarvittaessa mausteita. Täytteen määrä ja mausteiden tarve vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon kaalia tulee täytteeseen kaalin sisuksesta.
  7. Nosta kaalinlehti kerrallaan työlaudalle ja ajele kannan päältä kaulimella, jolloin kanta ohenee käärittäväksi. Jos lehtiruoti on paksu, voit myös leikata sen pois.
  8. Nosta lusikallinen täytettä kaalinlehdelle, käännä lehden reunat täytteen päälle ja kääri tiiviiksi rullaksi.
  9. Aseta kaalikääryleet isoon voideltuun uunivuokaan vieri viereen. Sekoita öljy ja siirappi keskenään. Sivele kaalikääryleet seoksella.
  10. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla: kääryleet ovat herkullisimmillaan pehmeiksi kypsyneinä.
  11. Valmista wasabikerma sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään.

Vinkki! Uuden sadon kaalista tehdyt kääryleet kypsyvät nopeammin kuin säilytyksessä napakoituneesta kaalista tehdyt.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Kuka sanoi, että ruisleipä olisi tylsä? Sivele leipä tillipestolla, täytä mehevällä mozzarellalla ja grillaa.
 

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Mozzarellaruisleipä ja tilli-hernepesto

Ainekset

1
ruisreikäleipä (esim. Ullan ruis)
2
(à 150 g) mozzarellaa
1
dl
herneitä
tilliä silputtuna
1
luomusitruunan kuori raastettuna
Tilli-hernepesto
1
ruukku (puoli punttia) tilliä
1
dl
herneitä
½
dl
auringonkukansiemeniä
½
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
mustapippuria
2-3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Valmista ensin tilli-hernepesto. Huuhdo tilli ja leikkaa se monitoimikoneen kulhoon tai teholeikkuriin. Lisää herneet, siemenet, juusto ja mausteet. Hienonna. Lisää öljy ja sitruunamehu. Anna koneen käydä, kunnes pesto on tasaista.
  2. Halkaise reikäleipä. Sivele puolikkaat tilli-hernepestolla. Säästä halutessasi vähän pestoa viimeistelyyn. Revi päälle mozzarellajuusto. Ripottele herneet juustopalojen lomaan.
  3. Paahda leipää grillissä 10 minuuttia, kunnes pohja on rapea ja juusto pehmeä. Voit myös paahtaa leivän 225-asteisessa uunissa.
  4. Ohenna jäljelle jäänyttä pestoa halutessasi hieman sitruunamehulla tai öljyllä. Valuta se juustojen päälle ja leikkaa leipä paloiksi. Ripottele päälle reilusti herneitä, tilliä ja sitruunankuoriraastetta.

Kommentit (0)

Maista kesäkeitto vaihteeksi haarukkapaloina. Viimeistele paahdetut kasvikset kylmällä ja kermaisella piimäkastikkeella. Jos haluat annokseen lisää rapeutta, murskaa päälle hapankorppuja.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut kasvikset kesäkeiton tapaan

Ainekset

1
kg
uusia perunoita
1
rkl
rypsiöljyä
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
nippu (250 g) uusia porkkanoita
nippu (150 g) retiisejä
1
pieni kukkakaali
2
kesäsipulia varsineen
½
l
herneenpalkoja
2
rkl
öljyä
1
tl
kuivattua rakuunaa
¾
tl
suolaa
½
tl
jauhettua valkopippuria
¼
tl
jauhettua maustepippuria
Päälle
lehtipersiljaa hienonnettuna
Piimäkastike
2
dl
piimää (rasvaa 2,5 %)
1
prk (150 g) ranskankermaa
1
rkl
juoksevaa hunajaa
2
tl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Harjaa perunat puhtaiksi kylmässä vedessä. Puolita tai lohko ne.
  2. Sekoita kulhossa öljy, suola ja pippuri. Pyöräytä perunat mausteöljyssä ja kumoa ne leivinpaperin päälle pellille. Paahda 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Valmistele sillä aikaa muut kasvikset.
  3. Pese porkkanat ja rapsuta halutessasi kuoret pois. Leikkaa porkkanat kapeiksi lohkoiksi tai kuorimaveitsellä nauhoiksi. Huuhdo retiisit, sipulit ja kukkakaali. Puolita retiisit ja säästä hyväkuntoiset lehdet. Hienonna sipulinvarret ja lohko sipulit. Irrottele kukkakaalin kukinnot ja paloittele varsi. Riivi herneet paloista.
  4. Sekoita perunoiden sekoituskulhossa öljy, rakuuna, suola ja pippurit. Kumoa kasvikset kulhoon. Säästä sipulinvarsia ja retiisinlehtiä viimeistelyyn. Pyöräytä sekaan mausteet. Levitä kasvikset perunoiden päälle pellille. Jatka paahtamista 8-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
  5. Valmista paiston aikana piimäkastike sekoittamalla ainekset keskenään.
  6. Viimeistele kasvikset retiisinlehdillä, sipulinvarsilla ja lehtipersiljalla. Tarjoa piimäkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)