Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Savusiikakeitto

Ainekset

kalalientä tai vettä + 1 kalaliemikuutio
rasvatonta maitoa
5
kpl
perunaa
2
kpl
porkkanaa
1
kpl
varsiselleriä
2
tl
herbes de provencea
valkopippuria
300
g
paloiteltua savusiikaa
(puolikas ruukku) tilliä
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi. Lisää joukkoon kuoritut ja lohkotut perunat, viipaloidut porkkanat ja varsiselleri sekä mausteet.

  2. Hauduta keittoa noin 20 minuuttia. Perkaa sillä välin kala.

  3. Lisää kala, tilli ja sitruunamehu lopuksi liemeen. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen

Paahtoleipä suurustaa tomaattikeiton täyteläiseksi ja mascarpone pehmentää maun. Annos kannattaa saman tien tuplata, koska keitto maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lempeän tulinen tomaattikeitto

Ainekset

2
tlk
kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
5
dl
kasvislientä
2
rkl
oliiviöljyä
1
iso
sipuli
1
iso
yksikyntinen valkosipuli
1
tuore chilipalko
1
rkl
sokeria
1
tl
kuivattua timjamia
5
palaa
vehnäpaahtoleipää
100
g
mascarponejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa)
Tarjoiluun
parmesaania
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli reiluiksi paloiksi. Pilko chili (poista siemenet, jos et halua keitosta kovin tulista). Laita sipulit ja chili paksupohjaiseen kattilaan ja kuullota oliiviöljyssä miedolla lämmöllä.
  2. Lisää kattilaan kuoritut tomaatit liemineen, kasvisliemi, sokeri ja timjami sekä paahtoleipäviipaleet.
  3. Anna kiehua miedolla lämmöllä vähintään tunti.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella täysin sileäksi ja lisää mascarpone tai tuorejuusto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Tarjoile parmesaanilastujen ja tuoreen basilikan kanssa.

Vinkki! Tee keitto edellisenä päivänä melkein valmiiksi, jotta liemi ehtii muhia kunnolla. Soseuta keitto ja siirrä jääkaappiin. Lisää mascarpone tai tuorejuusto, kun lämmität keiton seuraavana päivänä.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo

Kuhataskuun pujahtaa kantarelleja tai muita kauden sieniä.

Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunikuhataskut

Ainekset

1
sipuli tai 5 cm:n pala purjon vaaleaa osaa
2
dl
paistettuja kantarelleja tai suppilovahveroita
4
(noin 500 g)
kuhafileetä
suolaa ja valkopippuria
4
siivua
kylmäsavustettua lohta
2
dl
kuohukermaa
1
dl
kalalientä
suolaa ja valko- tai sitruunapippuria
hienonnettua persiljaa ja tilliä
1
sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Kuullota pannulla öljyssä kuorittu ja hienonnettu sipuli tai purjo sekä sienet.
  2. Pane kuhafileet pöydälle muovikelmun väliin ja nuiji kalapaloja kevyesti nyrkillä tai esimerkiksi lihanuijan sileällä puolella tasaisemmaksi. Poista muovi ja mausta fileet suolalla ja pippurilla.
  3. Nosta halutessasi kalafileille yksi kylmäsavustettu lohisiivu ja taita fileet taskuiksi. Nosta kalafileet reunalliseen uunivuokaan, jonka pohjalla on sipuli-sienisilppu. Kaada kalojen päälle keskenään sekoitetut kerma, kalaliemi, mausteet ja silputut yrtit.
  4. Paista 175 asteessa 20–25 minuuttia tai  kunnes kala on kypsää. Mausta kala juuri ennen tarjoilua sitruunamehulla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä

Kurpitsakeitto saa syksyisen makunsa aromikkaasta omenasiideristä. Ripota päälle pekoni- ja pähkinämuruja.

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Siideri-kurpitsakeitto

Ainekset

1,5
kg
kurpitsaa tai myskikurpitsaa
2
sipulia
2
tl
timjamin lehtiä hienonnettuina
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
6
dl
kasvislientä
3
dl
kuivaa englantilaista tai ranskalaista omenasiideriä
150
g
cheddarjuustoa raastettuna
Pekonigranola
1 pkt (175 g)
pekonia
2
dl
pähkinöitä
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
1-1 ½
tl
suolaa
1
munanvalkuainen
½
dl
oliiviöljyä
2
rkl
(vaahtera)siirappia

Työvaiheet

  1. Halkaise kurpitsa. Kaavi siemenet ja rihmastot pois lusikalla. Kuori ja paloittele kurpitsa. Kuori ja pilko sipulit. Riivi timjamin varsista lehdet ja hienonna ne.
  2. Siirrä kurpitsa, sipulit ja timjami leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita joukkoon öljy, suola ja mustapippuri.
  3. Paahda aineksia 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia, kunnes kurpitsa kypsyy.
  4. Tee pekonigranola. Ruskista pekoniviipaleet pannulla omassa rasvassaan rapeiksi. Nosta ne talouspaperille valumaan ja hienonna veitsellä muruiksi.
  5. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Mittaa kulhoon pekoni, pähkinät, kaurahiutaleet, siemenet ja suola.
  6. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto sekä öljy ja siirappi muiden aineiden joukkoon. Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille.
  7. Paahda granolaa 175-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia, kunnes se saa väriä ja rapeutuu. Anna jäähtyä.
  8. Siirrä paahdetut kurpitsat ja sipulit kattilaan. Lisää joukkoon kasvisliemi, siideri ja juustoraaste. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku.
  9. Tarjoa keitto pekonigranolan kera.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Sipulikeiton voi kätevästi valmistaa jo edellisenä päivänä, sillä keiton maku vain paranee odottaessa. Tarjoa keiton lisänä juustolla kuorrutettuja leipiä.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Sipulikeitto

Ainekset

800
g
sipulia
2
valkosipulinkynttä
50
g
voita
1 ½
rkl
vehnäjauhoja
1
l
vettä
2 ½
dl
ykkösolutta
2
lihaliemikuutiota
suolaa
jauhettua valko- tai mustapippuria
Kuorrutus
4
viipaletta paahto- tai maalaisleipää
voita voiteluun
100
g
voimakasta juustoa raastettuna (esim. gruyère)
timjamia koristeluun

Työvaiheet

  1. Kuori sipulit ja valkosipulit. Halkaise sipulit ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.
  2. Kuullota sipuleita pienellä lämmöllä voissa kattilassa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Älä ruskista.
  3. Ripottele vehnäjauhot sipuleiden päälle siivilän läpi. Sekoita.
  4. Kaada kattilaan vähän kuumaa vettä ja sekoita sen verran, että jauhot eivät jää paakuiksi. Lisää loppu vesi ja olut. Murenna lihaliemikuutiot sekaan.
  5. Anna keiton kiehua pienellä lämmöllä 30–45 minuuttia. 
  6. Mausta lopuksi pippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa.
  7. Levitä leipäviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele leivät ja peitä juustoraasteella.
  8. Paista leipiä uunin ylätasolla grillivastusten alla, kunnes juusto sulaa ja leivät ovat rapeita.
  9. Annostele keitto lautasille ja laita jokaisen annoksen päälle rapea juustoleipä. Tarjoa heti.

Kommentit (0)