Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Kattilassa porisee lihan kaverina kasvimaan antimia.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Unkarilainen gulassikeitto hurmaa kaikki

Ainekset

2
kpl
sipulia
3
kpl
valkosipulinkynttä
2
tl
öljyä
200
g
naudan paistisuikaleita
2
tl
paprikajauhetta
2
kpl
vihreää tai punaista paprikaa
1
prk
(400 g) tomaattimurska
3
kpl
lihaliemikuutioita
2
kpl
laakerinlehteä
1
tl
rouhittua mustapippuria
2
l
vettä
1
tl
kuminansiemeniä tai fenkolia
5
kpl
porkkanoita
300
g
palsternakkaa tai lanttua
2
kpl
tuoretta timjaminoksaa
4
kpl
perunaa

Työvaiheet

  1. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit lohkoiksi, viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Kuumenna rasva isossa kattilassa ja ruskista lihasuikaleet sekä sipulit siinä. Lisää paprikajauhe ja valkosipulinkynnet. Kuullota hetki.

  3. Leikkaa paprikat isoiksi paloiksi ja lisää kattilaan tomaattimurskan, liemikuutioiden, laakerinlehtien ja pippurin kanssa.

  4. Kaada sekaan litra vettä. Keitä hiljalleen kannen alla puolisen tuntia.

  5. Lisää loppu vesi ja kumina. Kuori porkkanat, palsternakka ja perunat. Paloittele reiluiksi paloiksi.

  6. Lisää ensin kattilaan porkkanat ja palsternakka. Keitä 5 minuuttia.

  7. Lisää lopuksi perunat ja timjaminoksat. Keitä vielä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

  8. Tarkista maku, poista laakerinlehdet ja timjamit.Koristele tuoreilla timjaminoksilla juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen

Tänä vuonna pääsiäislampaan valmistus vie vain vartin. Sen jälkeen
voitkin unohtaa sen uuniin ja ottaa nokoset.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Revitty rosmariinilammas

Ainekset

Revitty rosmariinilammas
4
karitsanpotkaa
2
sipulia
2
kokonaista valkosipulia
½ ruukkua rosmariinia
1
dl
oliiviöljyä
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
½ dl vettä
½ dl mantelilastuja
Yrttiöljy
1
ruukku (lehti)persiljaa
1
ruukku minttua
1
dl
oliiviöljyä
½ dl (sherry)viinietikkaa
1
pieni purkki kapriksia
¼ tl suolaa

Työvaiheet

Kuumenna uuni 150 asteeseen. 

Kuori ja lohko sipulit ja levitä ne uunivuokaan. Puolita valkosipulit vaakasuunnassa ja laita kolme puolikasta vuokaan. Hienonna neljännen puolikkaan kynnet. 

Hienonna kolmen rosmariininoksan lehdet ja sekoita ne valkosipulin joukkoon. Lisää oliiviöljy.

Laita potkat vuokaan ja leikkaa lihaan teräväkärkisellä veitsellä muutamia reilun sentin syviä viiltoja. Hiero mausteöljy käsin lihan pintaan ja viiltoihin.

Kaada loppu öljy vuokaan. Lisää myös muutama rosmariininoksa vuokaan. Ripottele suola ja pippuri lihan päälle kauttaaltaan. Kaada vesi vuokaan.

Peitä vuoka foliolla. Kypsennä potkia uunissa noin kuusi tuntia, kunnes liha on niin mureaa, että se irtoaa luista vetämällä.

Ota vuoka uunista ja anna lihan jäähtyä hetki. Revi liha tarjolle. 

Paahda mantelilastut kuivassa paistinpannussa ja ripota lihan päälle. Pirskota yrttiöljyä pinnalle. 

Paloittele yrtit varsineen tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset.

Soseuta kastike karkeaksi.

Kommentit (0)

Teksti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Unohtuiko jääkaappiin eilen keitettyjä perunoita? Onnea, päivän ateria
on puoliksi valmis.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Siskonmakkarapyttis

Ainekset

Siskonmakkarapyttis
700
g
(eilen) keitettyjä perunoita
300
g
ruusukaalia
1
pkt (400 g) siskonmakkaraa
1
rkl
rypsiöljyä
½ tl suolaa
1
rkl
harissatahnaa
4
kananmunaa

Työvaiheet

Siskonmakkarasta saa superkoukuttavia "lihapullia", kun puristat ne kuorestaan pannuun ja maustat harissatahnalla. Tulista marokkolaista maustetta saa jo lähikaupoista.

Kuori ja paloittele perunat. Leikkaa ruusukaaleista kannat ja puolita ruusukaalit.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Purista makkaramassa kuoresta nokareiksi pannuun. Paista nokareet kypsiksi, muutama minuutti.

Lisää ruusukaalit ja paista pari minuuttia. Lisää perunat ja paista yhä, kunnes kasvikset hieman ruskistuvat. Sekoita joukkoon suola ja harissa.

Riko kananmunat pinnalle ja sekoita vain kevyesti. Anna kypsyä pari minuuttia. Keltuainen saa jäädä pehmeäksi.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen

Valmista lammaspata jo hyvissä ajoin ja lämmitä ennen kuin kannat
pöytään. Maku vain paranee!

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Suklainen lammaspata

Ainekset

Suklainen lammaspata
1 kg 200 g luullista lampaan tai karitsan patalihaa
1
sipuli
2
porkkanaa
2
rkl
voita
2
rkl
rypsiöljyä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
4
dl
lihalientä
3
dl
punaviiniä
2
rkl
tummaa sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
75
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)

Työvaiheet

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta.

Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Paloittele liha isoiksi kuutioiksi.

Ruskista lihojen pinnat muutamassa erässä voin ja öljyn seoksessa kuumalla paistinpannulla. Siirrä lihat pataan. Kuullota myös kasvikset ja laita pataan.

Lisää tomaattimurska, lihaliemi, punaviini ja mausteet.

Hauduta pataa 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia, kunnes liha on täysin mureaa.

Paloittele suklaa ja lisää pataan. Sekoita niin, että suklaa sulaa liemeen tasaisesti.

Vinkki! Varaa pataan luutonta lihaa 100 g ruokailijaa kohden. Luullista lihaa pitää varata reilusti enemmän, 150-200 g ruokailijaa kohden. Erityisen paljon luuta on kyljessä, jota kannattaa varata tuplamäärä verrattuna luuttomaan lihaan.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen

Panosta tässä keitossa kasvisliemen laatuun.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomaatti-valkosipulikeitto uppomunalla

Ainekset

Tomaatti-valkosipulikeitto
400
g
kirsikkatomaatteja
1-2 rkl oliiviöljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
12
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1 ½ l hyvää kasvislientä
Lisäksi
6
munaa
1
l
vettä
½ dl etikkaa
3
avokado
1 ruukku lehtipersiljaa tai korianteria

Työvaiheet

Keitä kasvisliemi itse esimerkiksi porkkanasta, selleristä, palsternakasta, purjosta, sipulista, persiljasta, laakerinlehdistä sekä mauste- ja mustapippureista.

Keitä aineksia vedessä vajaa tunti ja siivilöi liemi. Mausta suolalla.

Jos olet kaupan vaihtoehtojen varassa, kokeile kuutioiden ja fondien sijasta valmista purkissa myytävää lientä (esim. Puljonki).

Puolita tomaatit ja siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle öljy ja ripottele suolaa ja pippuria. Paahda 200-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes tomaatit rutistuvat ja saavat hieman väriä.

Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuiksi. Kuullota valkosipulia kattilassa oliiviöljyssä noin 5 minuuttia. Pidä lämpö keskiteholla ja tarkkaile, etteivät valkosipulit pala. Lisää kasvisliemi ja anna keiton hautua 15 minuuttia. Lisää tomaatit liemeen ja tarkista maku.

Valmista uppomunat. Kuumenna vesi kattilassa. Anna kiehua pari minuuttia ja vähennä tehoa, jotta vesi juuri ja juuri poreilee. Lisää etikka.

Riko kananmuna kahvikuppiin. Sekoita veteen pyörre ja valuta muna varovasti pyörteeseen. Anna munan kypsyä kaksi minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois. Valmista kaikki munat samalla tavalla.

Viipaloi avokadot.

Kokoa keitto jakamalla liemi lautasille ja laittamalla kuhunkin annokseen uppomuna ja avokadon siivuja.

Kommentit (0)