Resepti Prisca Leclerc Kuva Anna Huovinen

Pehmeänmakuisen porkkanakeiton voi pakastaa. Silloin keitto viimeistellään vasta lämmitettäessä.

Vaikeustaso
Helppo

Porkkanasosekeitto

Ainekset

1 litra kasvislientä
700
g
porkkanoita (noin 12 kpl)
2
perunaa
1
dl
kookoskermaa
hyppysellinen suolaa
1
limetti
1
tlk
kikherneitä
korianteria

Työvaiheet

Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Keitä porkkanoita kasvisliemessä noin 15 minuuttia.

Lisää perunat ja keitä 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat täysin pehmeitä.

Kaada 2/3 liemestä talteen ja soseuta porkkanat ja perunat kattilassa jäljelle jääneessä liemessä.

Kaada joukkoon kookoskerma. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää keitinlientä. Lisää suola ja ripottele päälle pilkottu korianteri.

Koristele annokset kikherneillä.

Vinkki! Jos pakastat keiton, jätä kookoskerma pois ja lisää lientä reilummin. Lisää kookoskerma, korianteri ja kikherneet lämmitettäessä.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen

Panosta tässä keitossa kasvisliemen laatuun.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomaatti-valkosipulikeitto uppomunalla

Ainekset

Tomaatti-valkosipulikeitto
400
g
kirsikkatomaatteja
1-2 rkl oliiviöljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
12
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1 ½ l hyvää kasvislientä
Lisäksi
6
munaa
1
l
vettä
½ dl etikkaa
3
avokado
1 ruukku lehtipersiljaa tai korianteria

Työvaiheet

Keitä kasvisliemi itse esimerkiksi porkkanasta, selleristä, palsternakasta, purjosta, sipulista, persiljasta, laakerinlehdistä sekä mauste- ja mustapippureista.

Keitä aineksia vedessä vajaa tunti ja siivilöi liemi. Mausta suolalla.

Jos olet kaupan vaihtoehtojen varassa, kokeile kuutioiden ja fondien sijasta valmista purkissa myytävää lientä (esim. Puljonki).

Puolita tomaatit ja siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle öljy ja ripottele suolaa ja pippuria. Paahda 200-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes tomaatit rutistuvat ja saavat hieman väriä.

Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuiksi. Kuullota valkosipulia kattilassa oliiviöljyssä noin 5 minuuttia. Pidä lämpö keskiteholla ja tarkkaile, etteivät valkosipulit pala. Lisää kasvisliemi ja anna keiton hautua 15 minuuttia. Lisää tomaatit liemeen ja tarkista maku.

Valmista uppomunat. Kuumenna vesi kattilassa. Anna kiehua pari minuuttia ja vähennä tehoa, jotta vesi juuri ja juuri poreilee. Lisää etikka.

Riko kananmuna kahvikuppiin. Sekoita veteen pyörre ja valuta muna varovasti pyörteeseen. Anna munan kypsyä kaksi minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois. Valmista kaikki munat samalla tavalla.

Viipaloi avokadot.

Kokoa keitto jakamalla liemi lautasille ja laittamalla kuhunkin annokseen uppomuna ja avokadon siivuja.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Pehmeä pottu-pekonisoppa on parhaimmillaan ulkona termarista nautittuna.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Pottusopan salaisuus on paistetussa pekonissa

Ainekset

Pottu-pekonisoppa
1
pkt pekonia
2
valkosipulinkynttä
1
pieni sipuli
5
perunaa
1
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
2
sellerinvartta
1
dl
kermaa
1
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
1
tl
chilihiutaleita
Päälle
lehtipersiljaa
2
rkl
kurpitsansiemenöljyä
½ dl kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

Kuumenna paistinpannu ja paista pekonit rapeiksi. Nosta valumaan talouspaperille.

Kuori ja pilko sipulit. Paista ne pekonirasvassa.

Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Paista pannulla muutama minuutti.

Kiehauta vesi ja murenna siihen liemikuutio. Lisää veteen sipulit, perunat ja sellerit. Keitä pehmeiksi ja jäähdytä keittoa ennen kuin kaadat sen tehosekoittimeen. Siivilöi neste perunoista ja ota talteen.

Pyöritä tehosekoittimessa ensin pekoni ja sitten peruna-sipuliseos. Lisää varovasti kerma. Käytä konetta vain sen verran, että saat seoksesta sileän.

Kaada keitto kattilaan. Lisää keitinliemi ja kuumenna. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä.

Hienonna sekaan lehtipersilja. Lorauta päälle kurpitsansiemenöljyä ja ripota pintaan siemeniä.

Kommentit (0)

OHJE Outi Väisänen KUVA Panu Pälviä

Jauhelihasoppako tylsä? Ei taatusti, kun maustat sen vietnamilaisen pho-keiton tapaan kanelilla, tähtianiksella ja inkiväärillä.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Aasialainen jauhelihakeitto

Ainekset

3
porkkanaa
4
perunaa
1
pieni purjo
100
g
musta- tai lehtikaalia
2
rkl
seesamiöljyä
400
g
jauhelihaa
(1
punainen chili)
Liemi
2
l
vettä
4
rkl
kanafondia
2
kanelitankoa
2
tähtianista
1 1/2
rkl
kalakastiketta
2
tl
sokeria
5
cm:n pala
inkivääriä
Lisäksi
1
limetti
(soijakastiketta)

Työvaiheet

  1. Mittaa liemen ainekset kattilaan. Viipaloi inkivääri joukkoon. Anna liemen hautua miedolla lämmöllä kasvisten käsittelyn ajan.
  2. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Viipaloi purjo. Poista kaalista kovat lehtiruodit. Revi lehdet paloiksi. Jos käytät chiliä, viipaloi se siemenineen.
  3. Kuumenna öljy toisessa isossa kattilassa. Lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää porkkanat, perunat ja purjo. Sekoittele pari minuuttia. Lisää kaali ja chili.
  4. Siivilöi liemi kasvisten joukkoon. Upota siivilä mausteineen kattilaan, niin että liemen mausteet antavat vielä keittoon makua. Anna keiton hautua noin 20 minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä.
  5. Lohko limetti ja purista mehua annosten päälle. Lisää soijakastiketta, jos kaipaat enemmän suolaisuutta.

Kommentit (0)

OHJE Anu Brask KUVA Anna Huovinen

Helppoa ja halpaa arkiruokaa! Tämän keiton teet noin 3 eurolla, kun maustekaappi on kunnossa.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuoreherne-parsakaalikeitto

Ainekset

1
sipuli
2
rkl
voita
1
pss
(200 g) pakasteherneitä
1
pss
(450 g) pakastettua parsakaalia
5
dl
kasvis- tai kanalientä
2
dl
juustolla maustettua ruokakermaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
tl
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi sipuli. Sulata voi kattilassa. Kuullota sipulikuutioita voissa minuutin ajan.
  2. Lisää joukkoon herneet ja parsakaalit. Kaada liemi kattilaan ja keitä viisi minuuttia.
  3. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon kerma. Keitä vielä viisi minuuttia. Mausta suolalla ja cayennepippurilla.

Kommentit (0)