Ohje Heidi Mutka Kuva Hanne Manelius

Kesän suloisin kakku kätkee sisäänsä suklaa- ja raparperi-mansikkamoussea.

Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperi-suklaakakku

Ainekset

Pohja
4
munaa
1 ½
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
Suklaamousse
2
dl
vispikermaa
3
tl
vaniljasokeria
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
150
g
tummaa suklaata
2
keltuaista
Raparperi-mansikkamousse
4
liivatelehteä
4
dl
vispikermaa
1
rasia mascarponejuustoa
3
dl
raparperi-mansikkahilloa (ohje alla)
3
valkuaista
Kostutus
1
dl
maitoa
1
tl
vaniljasokeria
Koristeluun
3
dl
kermaa
1
l
mansikoita
1 ½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne siivilöiden vaahtoon. Sekoita mahdollisimman vähän.
  2. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (ø 24 cm). Paista kakkua uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä. 
  3. Tee suklaamousse. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljasokeri ja tuorejuusto. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa.
  4. Erottele keltuaiset kul­hoon. Lisää hieman jäähtynyt sula suklaa voimakkaasti sekoittaen. Sekoita lopuksi mukaan kermavaahto-tuorejuustoseos.
  5. Valmista raparperi-mansikkamousse. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon mascarponejuusto sekä hillo. 
  6. Sulata liivatteet tilkassa kiehuvaa vettä. Lisää vaahtoon hyvin sekoittaen.
  7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää se varovasti moussemassaan.
  8. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Käytä kokoamisen apuna irtopohjavuokaa. Laita vuoan reunoille kelmua tai leivinpaperia. Aseta vuoan pohjalle kakkulevy ja kostuta vaniljalla maustetulla maidolla. Levitä päälle suklaamoussea. 
  9. Laita toinen kakkulevy moussekerroksen päälle, kostuta varoen ja levitä päälle raparperi-mansikkamoussea. Laita kolmas kakkulevy moussekerroksen päälle. Laita kakku jääkaappiin 4–5 tunniksi, mieluiten yön yli. 
  10. Irrota kakku vuoasta. Levitä vaahdotettu kerma kakun reunoille ja päälle. Kruunaa mansikoilla.

Vinkki! Hillon ja kakkupohjan voi tehdä pari päivää etukäteen ja suklaamoussen edellisenä päivänä.

Kommentit (1)

Vierailija

Paljonko pohjaan tulee sokeria?

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG

Mustikkabrita on helpotettu versio ikiklassikosta. Vielä helpompi britatorttu valmistuu käyttämällä valmiita marenkeja. Silloin vain taikinapohja paistetaan ja päälle levitetään kermatäyte, mustikat ja valmiita marenkeja.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustikkabrita

Ainekset

Pohja
100
g
voita
1
dl
sokeria
2
keltuaista
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
2
valkuaista
1
dl
(erikoishienoa) sokeria
Mustikka-kermatäyte
2
dl
vispikermaa
1
dl
maitorahkaa
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa
3-4
dl
mustikoita
(mustikan lehtiä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Säästä valkuaiset marenkiin ja vatkaa keltuaiset voi-sokerivaahdon sekaan.
  3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos ja maito taikinaan.
  4. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista torttupohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
  5. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella siinä vaiheessa, kun torttupohja on kypsynyt 10 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen joukkoon edelleen vatkaten. Jatka vatkausta pari minuuttia, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa.
  6. Siirrä marenki pursotuspussiin, jonka päässä on tähtipäinen tylla.
  7. Ota torttupohja uunista. Se on paistunut tässä vaiheessa noin 13 minuuttia. Pursota marenki ruusukkeiksi piirakan ulkoreunalle. Jatka tortun paistamista vielä 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna valmiin tortun jäähtyä.
  8. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja kardemumma.
  9. Lusikoi kermatäyte tortun keskelle ja ripottele päälle runsaasti mustikoita. Koristele muutamalla mustikanlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Tatinin sisarusten kehittelemä tarte tatin eli keikauskakku maistuu lumoavasti aprikoosilta, sitruunalta ja kardemummalta.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Aprikoosikeikaus

Ainekset

500
g
voitaikinaa (esikaulittua ja laskostettua, esim. Pirkka)
700
g
tuoreita aprikooseja
50
g
voita
1 ½
dl
sokeria
2
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
1
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina ajoissa sulamaan. Taikina sulaa tasaisimmin jääkaapissa noin päivässä.
  2. Huuhdo ja halkaise aprikoosit ja poista kivet.
  3. Sulata voi valurautaisessa, uuninkestävässä pannussa ( 26 cm). Lisää sokeri, sitruunankuoriraaste ja kardemumma. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes seos on sulanut tasaiseksi.
  4. Asettele aprikoosit kupera puoli alaspäin pannulle. Kypsennä keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Nosta pannu liedeltä.
  5. Kauli voitaikina hieman pannua suuremmaksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Pyöristä halutessasi kulmat. Kiepauta taikina kaulimen ympärille ja laske aprikoosien päälle pannuun. Taita reunat pannun sisäpuolelle aprikoosien ympärille. Pistele taikinaa haarukalla.
  6. Paista torttua 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Jos haluat varmistaa, ettei pannusta valu rasvaa uunin pohjalle, nosta se paistumaan leivinpaperin päälle ritilälle.
  7. Anna tortun vetäytyä 10 minuuttia. Irrota se pannusta kiepauttamalla veitsellä reunojen ympäri. Nosta pannun päälle reunallinen vati ja käännä torttu ylösalaisin. Varo valuvaa kuumaa sokerilientä!
  8. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Keikaustorttu onnistuu tuoreista aprikooseista mahtavasti. Valitse vain hedelmätiskin napakimmat hedelmät.

Kommentit (0)

Teksti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Bouillabaisse on Välimeren kalastajien lempikeitto. Alun perin aineksiksi jouti kaikki se, mitä päivän saaliista jäi myymättä.

Älä säästä makuja 

Maukas bouillabaisse, ranskalaisen keittiön klassikkosoppa, valmistetaan päivän tuoreista kaloista ja äyriäisistä. Toinen tärkeä tekijä on sipuleista, fenkolista ja valkoviinistä keitettävä liemi. Kun keitto lopuksi maustetaan sahramilla, timjamilla, laakerilla ja...

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bouillabaisse

Ainekset

4
valkosipulinkynttä
4
perunaa
1
sipuli
1
fenkoli
½
purjo (valkoinen osa)
½
ruukkua lehtipersiljaa
4
rkl
laadukasta öljyä
2
dl
valkoviiniä
1 pss (½ g)
sahramia
1
laakerinlehti
1
tl
kuivattua timjamia
½
tl
fenkolin siemeniä
1 tlk (500 g)
kuorittuja kirsikkatomaatteja
1 ½
l
kalalientä
300
g
lohta
300
g
ahvenfilettä
450
g
sinisimpukoita pakasteesta (esim. Pirkka)
1 pss (200 g)
isoja pakastekatkarapuja
1
appelsiinin kuori
½-1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Kuori ja kuutioi perunat.
  2. Laita perunat odottamaan kylmään veteen. Viipaloi sipuli
  3. ja fenkoli. Huuhtele ja suikaloi purjo. Hienonna persilja.
  4. Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipulia ja purjoa pari minuuttia, älä ruskista. Lisää valkosipuli ja fenkoli. Kaada joukkoon viini. Lisää persilja, sahrami, laakerinlehti ja timjami. Keitä lientä 5 minuuttia tai kunnes se vähenee puoleen.
  5. Sekoita joukkoon tomaatit ja kalaliemi. Keitä 10 minuuttia. Lisää perunat ja keitä 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  6. Poista keiton kiehuessa kaloista ruodot ja lohen nahka. Lisää ensin isoimmat lohipalat. Kiehauta ja lisää ahvenfileet ja äyriäiset. Hauduta keittoa viitisen minuuttia.
  7. Lisää koristeeksi hieman hienonnettua persiljaa ja raastettua appelsiininkuorta. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keiton kaveriksi 

Rouille-majoneesi 

Sekoita tehosekoittimessa 4 hienonnettua valkosipulinkynttä ja 1 tl suolaa. Lisää huoneenlämpöinen munankeltuainen, 2 rkl sitruunamehua, ripaus sahramia ja cayennepippuria. Valuta joukkoon öljy ohuena nauhana tehosekoittimen käydessä. Sekoita, kunnes majoneesi sakenee.

Paahdetut krutongit 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa paloiksi 6 vaaleaa maalaisleivän siivua. Hienonna valkosipulinkynsi ja 2 rkl tuoretta timjamia. Raasta 1 dl gruyere-juustoa. Sekoita kulhossa 2 rkl öljyä, juustoraaste, yrtit ja valkosipulit. Sekoita joukkoon leipäpalat. Paahda uunissa rapeiksi noin 10 minuuttia.

Paprika-chilitahna 

Laita uunivuokaan halkaistu paprika kuori ylöspäin, chili sekä 2 valkosipulinkynttä kuorineen. Paahda 20 minuuttia 250 asteessa. Jäähdytä paprika muovipussissa, niin se on helppo kuoria. Kuori myös valkosipuli. Laita paprika, chili ja valkosipuli tehosekoittimeen. Lisää 1 dl vaalean leivän muruja, ½ dl persiljasilppua ja 2 rkl sitruunamehua. Soseuta. Kaada joukkoon 1 dl oliiviöljyä ohuena nauhana. Anna tehosekoittimen käydä, kunnes seos muuttuu tahnaksi.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG

Talkkuna ja mustikka sopivat toisilleen täydellisesti.

Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanelinen mustikkapöperö

Ainekset

4
dl
mustikoita
4
dl
piimää
¾
dl
talkkunaa
2
rkl
sokeria
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Murskaa puolet mustikoista haarukalla soseeksi. Sekoita mustikkasoseeseen piimä, talkkuna, sokeri ja kaneli.
  2. Jaa seos kulhoihin ja koristele kokonaisilla mustikoilla. Tarjoa välipalana tai jälkiruokana.

Vinkki! Kokeile myös perinteisen mustikkamaidon maustamista kanelilla.

Kommentit (0)