Ohje Heidi Mutka Kuva Hanne Manelius

Kesän suloisin kakku kätkee sisäänsä suklaa- ja raparperi-mansikkamoussea.

Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperi-suklaakakku

Ainekset

Pohja
4
munaa
1 ½
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
Suklaamousse
2
dl
vispikermaa
3
tl
vaniljasokeria
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
150
g
tummaa suklaata
2
keltuaista
Raparperi-mansikkamousse
4
liivatelehteä
4
dl
vispikermaa
1
rasia mascarponejuustoa
3
dl
raparperi-mansikkahilloa (ohje alla)
3
valkuaista
Kostutus
1
dl
maitoa
1
tl
vaniljasokeria
Koristeluun
3
dl
kermaa
1
l
mansikoita
1 ½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne siivilöiden vaahtoon. Sekoita mahdollisimman vähän.
  2. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (ø 24 cm). Paista kakkua uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä. 
  3. Tee suklaamousse. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljasokeri ja tuorejuusto. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa.
  4. Erottele keltuaiset kul­hoon. Lisää hieman jäähtynyt sula suklaa voimakkaasti sekoittaen. Sekoita lopuksi mukaan kermavaahto-tuorejuustoseos.
  5. Valmista raparperi-mansikkamousse. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon mascarponejuusto sekä hillo. 
  6. Sulata liivatteet tilkassa kiehuvaa vettä. Lisää vaahtoon hyvin sekoittaen.
  7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää se varovasti moussemassaan.
  8. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Käytä kokoamisen apuna irtopohjavuokaa. Laita vuoan reunoille kelmua tai leivinpaperia. Aseta vuoan pohjalle kakkulevy ja kostuta vaniljalla maustetulla maidolla. Levitä päälle suklaamoussea. 
  9. Laita toinen kakkulevy moussekerroksen päälle, kostuta varoen ja levitä päälle raparperi-mansikkamoussea. Laita kolmas kakkulevy moussekerroksen päälle. Laita kakku jääkaappiin 4–5 tunniksi, mieluiten yön yli. 
  10. Irrota kakku vuoasta. Levitä vaahdotettu kerma kakun reunoille ja päälle. Kruunaa mansikoilla.

Vinkki! Hillon ja kakkupohjan voi tehdä pari päivää etukäteen ja suklaamoussen edellisenä päivänä.

Kommentit (1)

Vierailija

Paljonko pohjaan tulee sokeria?

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Muhkeiden muffinien mahtavan maun takaavat tuplatoffee, tuoreet vadelmat ja suolaripaus. Herkut valmistuvat helposti ilman sähkövatkainta.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min + 15 min uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeemuffinit

Ainekset

150
g
voita
1 ½
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kaurajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
½
ps (n. 40 g)
fudgepaloja (Dr. Oetker)
3
dl
tuoreita vadelmia
Kuorrutus
1
prk (398 g)
toffeeksi karamellisoitua maitotiivistettä (dulce de leche)
1
dl
tuoreita vadelmia
½
ps (n. 40 g)
fudgepaloja (Dr. Oetker)
½
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Notkista voi mikroaaltouunissa mutta älä sulata. Vatkaa vispilällä voin joukkoon sokerit ja yksitellen munat. Yhdistä vehnäjauhot, kaurajauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää ne taikinaan. Kääntele joukkoon fudgepalat ja vadelmat.
  2. Voitele muffinipellin syvennykset ja jauhota ne kaurajauhoilla. Voit oikaista laittamalla syvennyksiin paperiset muffinivuoat.
  3. Jaa taikina vuokiin kahdella lusikalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna muffinien jäähtyä vartin, ennen kuin irrotat ne vuoasta.
  4. Levitä jäähtyneiden muffinien päälle karamellisoitua maitotiivistettä. Koristele fudgepaloilla, tuoreilla vadelmilla ja sormisuolakiteillä.
  5. Vinkki! Jos koristelet pakastevadelmilla, valitse kotimaisia, jotta voit käyttää marjat kuumentamatta.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Sami Repo

Omenalasagnen kerroksissa maistuu yllätys: Coca-Cola!

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Makea omenalasagne

Ainekset

5-6
lasagnelevyä
1
l
kolajuomaa
4
isoa
omenaa
2
rkl
voita tai margariinia
½
dl
fariinisokeria
250
g
ricottajuustoa
2 ½
dl
vaniljakastiketta
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä lasagnelevyjä kolajuomassa muutama minuutti. Nosta levyt reikäkauhalla ja valuta.
  2. Kuori ja paloittele omenat ohuiksi viipaleiksi. Lisää voi ja sokeri paistinpannulle. Pehmennä omenaviipaleita 5-10 minuuttia.
  3. Sekoita vaniljakastike ja ricotta tasaiseksi. Mausta sokerilla.
  4. Kumoa noin 24 x 14 cm kokoisen uunivuoan pohjalle ohut kerros omenaviipaleita, kerroksittain lasagnelevyjä, vaniljakastikeseosta. Jatka kerroksittain. Lisää päällimmäiseksi vaniljakastiketta.
  5. Paista lasagnea 200 asteisen uunin alaosassa, noin 30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Rapeat juuressipsit onnistuvat kaikista juureksista tavallisessa kotiuunissa. Tärkeintä on pitää paahtolämpötila alhaisena, jotta sipsit eivät kärähdä.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
10 min + 1 t paahtuminen
Vaikeustaso
Helppo

Juuressipsit

Ainekset

300
g
juureksia (esim. punajuuria ja juuriselleriä)
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
(sormi)suolaa

Työvaiheet

  1. Pese juurekset huolellisesti. Poista kannat ja huonot kohdat tai kuori halutessasi kauttaaltaan. Kuorista tulee lisää rapeutta sipsien reunaan, mutta ne eivät ole välttämättömiä.
  2. Leikkaa juurekset mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi leivinpaperin päälle pellille. Käsittele punajuuret erillään muista juureksista, jotta väri ei tartu.
  3. Sivele juuresten pintaan öljyä. Pieni määrä öljyä riittää, jotta juurekset pääsevät sen alta kuivumaan ja rapeutumaan. Ripottele päälle suolaa.
  4. Paista sipsejä 150-asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla 45-60 minuuttia, kunnes ne ovat rapeutuneet. Jos tunti ei riitä, siirrä sipsit ritilän päälle pellille, alenna lämpö 100 asteeseen ja jatka kuivattamista.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Iki-ihana pullapohjainen puolukkapiirakka on nyt gluteeniton. Kermaisessa täytteessä lumoavat suolakiteillä viimeistellyt toffeesattumat.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
45 min + 40 min kohottaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton puolukkapeltipulla

Ainekset

3
tl
maitoa
1
ps
kuivahiivaa
6
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
125
g
pehmeää voita
Täyte
300
g
ranskankermaa
2
munaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
3
dl
puolukoita
½-1
prk (397 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa
½
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva ja puolet jauhoista. Vatkaa jauhoseos, sokeri, psyllium, kardemumma ja suola maidon joukkoon. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä 10 minuuttia, kunnes pinnalla näkyy kuplia.
  2. Lisää loput jauhot ja voi. Vaivaa taikina tasaiseksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja taputtele pellin kokoiseksi levyksi. Käytä apuna gluteenittomia jauhoja. Anna kohota liinan alla puoli tuntia.
  3. Sekoita
  4. ranskankerma, munat ja sokerit keskenään. Levitä seos pohjan päälle.
  5. Tiputtele pinnalle pieniä nokareita karamellisoitua maitotiivistettä eli toffeeta. Vedä nokareiden päältä kevyesti veitsellä, jotta ne marmoroivat täytteen.
  6. Ripottele toffeesilmien lomaan puolukoita. Paista 200-asteisen uunin alaosassa 22-25 minuuttia.
  7. Viimeistele ripottelemalla toffeesilmien päälle suolakiteitä ennen tarjoilua.

Kommentit (3)

Vierailija

Tuleeko tuohon oikeasti vain 3 teelusikallista maitoa, vai onko ohjeessa virhe?

Vierailija

No samaa katsoin, että kokeilen tehdä....mutta kuinkakohan paljon sitä maitoa laittaisi? Puoli litraa?

Vierailija

Tuo tl ihan varmasti virhe, mutta onko myös 3? Ei kai voi olla vain 3 DL ?? maitoa kun kuitenkin koko pussi hiivaa?