OHJE: Riikka Kaila KUVA: Tuomas Kolehmainen

Alkukesän ihanin piiras syntyy rapaperista, valkosuklaasta ja manteleista.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperi-valkosuklaapiiras

Ainekset

1
l
raparperipaloja
200
g
valkosuklaata
1-2
dl
kuorimattomia manteleita
300
g
voita
1 ½
dl
fariinisokeria
1
dl
sokeria
3
kananmunaa
3 ½
dl
vehnäjauhoja
1 ½
dl
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Pilko raparperinvarret. Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi. Pilko mantelit reiluiksi palasiksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri toisessa astiassa. Yhdistä voiseos, jauhoseos, puolet valkosuklaarouheesta sekä maito. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taikina riittää suurelle uunipellille, mutta pienemmällä noin 30 x 35 cm:n pellillä piirakasta tulee paksumpi ja mehevämpi. Jos haluat tehdä muhkean piirakan 60 cm leveälle pellille, tee taikinasta 1,5-kertainen.
  4. Ripottele taikinapohjan päälle raparperipalat, loput valkosuklaarouheesta sekä mantelit. Paista piirakkaa uunin ala-tasolla noin 25 minuuttia.

Vinkki! Valkosuklaa ruskistuu nopeasti. Tarkkaile paiston loppuvaiheessa, ettei se pääse palamaan. Piirakan täytteeksi sopivat raparperin sijaan myös kirpeät marjat.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Kuivahtaneista korvapuusteista paistetut rikkaat ritarit sukeltavat mustikkaiseen kerrosherkkuun.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Rikkaan ritarin trifle

Ainekset

2
korvapuustia
1
rkl
voita
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
Mustikkahilloke
½
l
mustikoita
¾
dl
hillosokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vettä
Kerma-jugurttivaahto
2
dl
kuohukermaa
1
dl
paksua jugurttia
1
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Päälle
tuoreita mustikoita

Työvaiheet

  1. Leikkaa korvapuustit ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi ja sokeri pannulla. Lisää kardemumma. Paista korvapuustiviipaleet keskilämmöllä rapeiksi molemmin puolin. Anna jäähtyä, jolloin pullaviipaleet rapeutuvat.
  2. Mittaa mustikat, hillosokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta välillä sekoittaen 10 minuuttia, kunnes hilloke on sakeaa. Anna jäähtyä.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää jugurtti ja mausta sokereilla.
  4. Nostele laseihin kerroksittain kerma-jugurttivaahtoa, mustikkahilloketta ja korvapuustilastuja. Viimeistele tuoreilla mustikoilla.
  5. Kardemummavoissa paistuvista pullalastuista nousee huumaava tuoksu. Leipooko joku? Rapea lastu toimii tarvittaessa lusikkana.

Vinkki! Rapea lastu toimii tarvittaessa lusikkana.

Kommentit (0)

Resepti Minna Salin Kuva Pia Inberg

Malta hetki ja syö kakku vasta seuraavana päivänä. Odotus kannattaa!

Annoksia
12
Valmistusaika
1 t plus kakun vetäytyminen 1 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Valkosuklaakakku browniella

Ainekset

Brownie-kerros
100
g
voita
100
g
tummaa suklaata (70%)
2
munaa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
¾
dl
vehnäjauhoja
2
dl
vadelmia
Juustokakkukerros
100
g
valkosuklaata
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (200 g) ranskankermaa
2
munaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
pari tippaa vaniljauutetta (oman maun mukaan, kannattaa maistella)

Työvaiheet

  1. Leikkaa 24–26 senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele halutessasi kevyesti.
  2. Sulata tumma suklaa ja voi miedolla lämmöllä hellalla kattilassa. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kaakaojauhe jauhoihin. Lisää muna-sokeriseokseen sula voi-suklaaseos. Sekoita varovasti. Nostele varovasti joukkoon jauhot.
  3. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele päälle vadelmat. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 15 minuuttia.
  4. Valmista sinä aikana juustokakkuseos. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma notkeaksi. Lisää joukkoon munat yksi kerrallaan. Sekoita massaan sokeri, vaniljasokeri ja vaniljauutetta. Sekoita sulaan suklaaseen lusikallinen juustoseosta ja vasta sen jälkeen sekoita nopeasti suklaa lopun juustoseoksen joukkoon.
  5. Ota vartin jälkeen brownie uunista ja laske lämpötila 160 asteeseen. Kaada juustoseos brownien päälle ja jatka paistamista, kunnes juustoseos ei ole enää juoksevaa, noin puoli tuntia. Kokeiltaessa tutisee kevyesti. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa yön yli.
  6. Leikkaa kakun reunat irti vuoan seinämistä ohutteräisellä veitsellä ja nosta kakku tarjoiluvadille. Tarjoile marjojen kera.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Herkullisin kerroskakku yhdistää rapeat kaurakeksit, mansikat ja pehmeän mascarponen. Mikä parasta, kakku on gluteeniton.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikka-kaurakeksikakku

Ainekset

125
g
voita
½
dl
siirappia
5
dl
isoja gluteenittomia kaurahiutaleita (esim. Myllärin)
1
ps (50 g)
mantelilastuja
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
¾
dl
sokeria
½
dl
maissitärkkelystä
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
3
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
mascarponejuustoa
½
dl
sokeria
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
2
tl
vaniljasokeria
1 ½
l
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Lisää siirappi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. 
  2. Yhdistä kuivat aineet. Lisää voisula-siirappiseos ja sekoita tasaiseksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Jaa keksiseos neljään osaan. Lusikoi se keoiksi kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä kasat mahdollisimman ohuiksi, pyöreiksi levyiksi (halkaisija 20 cm). Paista uunissa 8–10 minuuttia. Anna jäähtyä ja kovettua pellillä.
  4. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone, sokeri, raastettu sitruunankuori ja vaniljasokeri. Jatka vaahdotusta, kunnes täyte on napakkaa mutta kuohkeaa. Napakka täyte pysyy leikatessa parhaiten keksilevyjen välissä.
  5. Puhdista mansikat. Perkaa ja puolita niistä reilu puolet.
  6. Nosta yksi keksilevy vadille. Levitä päälle neljännes täytteestä ja puolitetuista mansikoista. Täytä toinen ja kolmas kerros samoin. Nosta päälle keksilevy ja päällystä mascarponevaahdolla. Kasaa päälle kokonaisia ja hattuineen puolitettuja mansikoita.
  7. Viimeistele kakku sitruunankuorisuikaleilla. Anna kakun vetäytyä vartti ennen leikkaamista. 

Vinkki! Tee pohjat etukäteen ja säilytä leivinpaperilla peitettynä kuivassa paikassa. Kakun kokoaminen käy hetkessä.
 

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG

Mustikkabrita on helpotettu versio ikiklassikosta. Vielä helpompi britatorttu valmistuu käyttämällä valmiita marenkeja. Silloin vain taikinapohja paistetaan ja päälle levitetään kermatäyte, mustikat ja valmiita marenkeja.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustikkabrita

Ainekset

Pohja
100
g
voita
1
dl
sokeria
2
keltuaista
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
2
valkuaista
1
dl
(erikoishienoa) sokeria
Mustikka-kermatäyte
2
dl
vispikermaa
1
dl
maitorahkaa
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa
3-4
dl
mustikoita
(mustikan lehtiä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Säästä valkuaiset marenkiin ja vatkaa keltuaiset voi-sokerivaahdon sekaan.
  3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos ja maito taikinaan.
  4. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista torttupohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
  5. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella siinä vaiheessa, kun torttupohja on kypsynyt 10 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen joukkoon edelleen vatkaten. Jatka vatkausta pari minuuttia, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa.
  6. Siirrä marenki pursotuspussiin, jonka päässä on tähtipäinen tylla.
  7. Ota torttupohja uunista. Se on paistunut tässä vaiheessa noin 13 minuuttia. Pursota marenki ruusukkeiksi piirakan ulkoreunalle. Jatka tortun paistamista vielä 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna valmiin tortun jäähtyä.
  8. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja kardemumma.
  9. Lusikoi kermatäyte tortun keskelle ja ripottele päälle runsaasti mustikoita. Koristele muutamalla mustikanlehdellä.

Kommentit (0)