OHJE: Riikka Kaila KUVA: Tuomas Kolehmainen

Alkukesän ihanin piiras syntyy rapaperista, valkosuklaasta ja manteleista.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperi-valkosuklaapiiras

Ainekset

1
l
raparperipaloja
200
g
valkosuklaata
1-2
dl
kuorimattomia manteleita
300
g
voita
1 ½
dl
fariinisokeria
1
dl
sokeria
3
kananmunaa
3 ½
dl
vehnäjauhoja
1 ½
dl
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Pilko raparperinvarret. Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi. Pilko mantelit reiluiksi palasiksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri toisessa astiassa. Yhdistä voiseos, jauhoseos, puolet valkosuklaarouheesta sekä maito. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taikina riittää suurelle uunipellille, mutta pienemmällä noin 30 x 35 cm:n pellillä piirakasta tulee paksumpi ja mehevämpi. Jos haluat tehdä muhkean piirakan 60 cm leveälle pellille, tee taikinasta 1,5-kertainen.
  4. Ripottele taikinapohjan päälle raparperipalat, loput valkosuklaarouheesta sekä mantelit. Paista piirakkaa uunin ala-tasolla noin 25 minuuttia.

Vinkki! Valkosuklaa ruskistuu nopeasti. Tarkkaile paiston loppuvaiheessa, ettei se pääse palamaan. Piirakan täytteeksi sopivat raparperin sijaan myös kirpeät marjat.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould

Syötävällä kimalteella koristeltu kääretorttu tuo ripauksen säihkettä arkisen aherruksen keskelle.

Annoksia
12
Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaa-passionkääretorttu

Ainekset

4
munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte ja kuorrutus
5
dl
vispikermaa
½ dl tomusokeria
100
g
valkosuklaata
4
passionhedelmää
Koristelu
kultaisia koristerakeita
syötävää glitteriä

Työvaiheet

Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi kaapimella varovasti nostellen.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista kakkulevyä 200-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia.

Kumoa kakkulevy sokeroidulle leivinpaperille saman tien. Irrota pohjapaperi. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla. Jaa vaahto kahteen astiaan.

Rouhi valkosuklaa. Halkaise passionhedelmät ja kaavi hedelmäliha lusikalla. Sekoita suklaarouhe ja passionhedelmän sisus puoleen kermavaahdosta.

Levitä maustettu kermavaahto kakkulevylle. Kääri rullaksi.

Nosta kääretorttu tarjoiluvadille. Levitä maustamaton kermavaahto tortun pinnalle. Koristele kultaisilla koristerakeilla ja syötävällä glitterillä.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg

Italialainen klassikko saa uutta seuraa: matcha-teejauhe ja vadelmakastike tuovat pannacottaan keväistä keveyttä.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Matcha-tee-pannacotta ja vadelmakastike

Ainekset

4
liivatelehteä
2 ½ dl kermaa
2 ½ dl maitoa
1
dl
sokeria
1
vaniljatanko
1
rkl
matcha-teejauhetta
Vadelmakastike
200
g
pakastevadelmia
½ dl sokeria

Työvaiheet

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Laita kattilaan kerma, maito, sokeri sekä halkaistu vaniljatanko ja sen raavittu sisus. Anna kiehahtaa niin, että sokeri sulaa. Ota vaniljatanko pois kattilasta.

Laita matcha-teejauhe kulhoon. Kaada päälle pieni määrä kuumaa kerma-maitoa ja sekoita seoksesta tasainen tahna.

Lisää tahna kattilaan ja sekoita kunnolla.

Purista liotetuista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää kerma-maitoon. Sekoita hyvin.

Kaada massa silikonisiin vuokiin tai juomalaseihin. Anna seistä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia. Peitä ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.

Tee vadelmakastike. Laita kattilaan vadelmat ja sokeri. Keitä viisi minuuttia. Siivilöi siemenet pois ja jäähdytä.

Irrota pannacotta lautaselle tai tarjoa suoraan lasista. Valuta päälle vadelmakastiketta.

Vinkki! Matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä, jota saa tee-, terveys- ja ekokaupoissa. Se sopii myös smoothien ja latten joukkoon.

Kommentit (0)

Resepti Ville Täppinen Kuva Robert Seger

Appelsiinisiirapilla höystettyinä tutut räiskäleet saavat nimen crêpes suzette.

Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Nuotioletut

Ainekset

3
munaa
3
dl
maitoa
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
voita ja öljyä paistamiseen
Siirappi
50
g
voita
½ dl sokeria
2
appelsiinia
½ dl Cointreauta tai muuta sitruslikööriä

Työvaiheet

Riko munat kulhoon. Lisää maito, vehnäjauho ja suola. Sekoita. Anna taikinan turvota jääkaapissa tunnin tai pari. 

Paista letut kypsiksi voissa ja öljyssä. 

Valmista siirappi. Laita voi ja sokeri paistinpannulle. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa. 

Raasta kahden appelsiinin kuori ja purista mehu pannulle. Lisää Cointreau ja kiehauta.

Liekitä halutessasi valmiit letut pienellä tilkalla Cointreau-likööriä. Kuumenna pannua, jossa lettu on. Nosta pannua hiukan, kaada alkoholi pannulle ja käännä pannua siten, että se koskettaa liekkiä. Nosta pannua hieman ilmaan, kun liekki on pannussa. 

Kaada siirappia lämpimien lettujen päälle.  

Vinkki! Jos paistat letut nuotiolla, ota taikina mukaan pullossa. Voit myös lämmittää valmiit letut paistinpannussa nuotiolla. Tee siirappi valmiiksi etukäteen ja lämmitä pannulla. 

Kommentit (0)

Resepti Ulrika Tuomainen Kuva Jeppe Tuomainen

Jos olet syksyllä pakastanut omenalohkoja, juuri nyt on oikea aika keittää ne hilloksi. Hillo saa lisämakua inkivääristä.

Vaikeustaso
Helppo

Inkivääri-omenahillo

Ainekset

1
kg
kokonaisia omenoita tai pakastettuja omenalohkoja
1
tl
tuoretta inkivääriä
1
sitruunan mehu
1
tl
kanelia
1
dl
vettä
½ kg hillosokeria

Työvaiheet

Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Pilko omenat pieniksi lohkoiksi.

Keitä omenalohkoja pienessä vesitilkassa, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Lisää kattilaan raastettu inkivääri, sitruunanmehu, kaneli, vesi ja sokeri.

Anna hillon kiehua 10 minuuttia välillä sekoittaen.

Täytä kuumat, puhtaat purkit piripintaan asti.

Kommentit (0)