Ohje: Kiia Renko Kuva: Arto Vuohelainen

Raparperin kirpeys muuttuu makeudeksi uunissa vadelmien kanssa.

Annoksia
4-6 annosvuokaa
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperipaistos

Ainekset

Taikina
1
granaattiomena
6
dl
vehnäjauhoja
200
g
voita tai margariinia
1,25
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
0,5
tl
soodaa
1,5
dl
piimää
Täyte
750
g
raparperia
2
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
dl
vadelmia tai 2 granaattiomenaa
25
g
mantelilastuja
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Halkaise granaattiomena. Kaiverra siemenet irti teelusikalla ja valuta niitä hetki siivilässä.

Mittaa vehnäjauhot, paloiteltu huoneenlämpöinen voi, sokeri ja vaniljasokeri kulhoon. Nypi aineet murumaiseksi seokseksi. Sekoita sooda piimän sekaan ja lisää seos taikinaan.

Lisää yhden granaattiomenan siemenet taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä hetki jääkaapissa.

Valmista täyte: Leikkaa raparperit reilun sentin siivuiksi. Mittaa raparperipalat, sokeri, vaniljasokeri ja vadelmat (tai kahden granaattiomenan siemenet) kulhoon. Sekoita keskenään.

Voitele 4–6 annosvuokaa. Jaa raparperiseos vuokiin. Nypi päälle taikinaa tai kaulitse niistä vuokiin sopivat kannet. Ripottele mantelilastut taikinan päälle.

Paista kiusauksia uunin keskitasolla noin 35–40 minuuttia. Jäähdytä haaleiksi ja sirottele päälle tomusokeria.

Tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Vinkki! Voit paistaa myös yhden ison paistoksen piirakan tapaan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Herkullisin kerroskakku yhdistää rapeat kaurakeksit, mansikat ja pehmeän mascarponen. Mikä parasta, kakku on gluteeniton.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikka-kaurakeksikakku

Ainekset

125
g
voita
½
dl
siirappia
5
dl
isoja gluteenittomia kaurahiutaleita (esim. Myllärin)
1
ps (50 g)
mantelilastuja
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
¾
dl
sokeria
½
dl
maissitärkkelystä
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
3
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
mascarponejuustoa
½
dl
sokeria
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
2
tl
vaniljasokeria
1 ½
l
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Lisää siirappi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. 
  2. Yhdistä kuivat aineet. Lisää voisula-siirappiseos ja sekoita tasaiseksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Jaa keksiseos neljään osaan. Lusikoi se keoiksi kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä kasat mahdollisimman ohuiksi, pyöreiksi levyiksi (halkaisija 20 cm). Paista uunissa 8–10 minuuttia. Anna jäähtyä ja kovettua pellillä.
  4. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone, sokeri, raastettu sitruunankuori ja vaniljasokeri. Jatka vaahdotusta, kunnes täyte on napakkaa mutta kuohkeaa. Napakka täyte pysyy leikatessa parhaiten keksilevyjen välissä.
  5. Puhdista mansikat. Perkaa ja puolita niistä reilu puolet.
  6. Nosta yksi keksilevy vadille. Levitä päälle neljännes täytteestä ja puolitetuista mansikoista. Täytä toinen ja kolmas kerros samoin. Nosta päälle keksilevy ja päällystä mascarponevaahdolla. Kasaa päälle kokonaisia ja hattuineen puolitettuja mansikoita.
  7. Viimeistele kakku sitruunankuorisuikaleilla. Anna kakun vetäytyä vartti ennen leikkaamista. 

Vinkki! Tee pohjat etukäteen ja säilytä leivinpaperilla peitettynä kuivassa paikassa. Kakun kokoaminen käy hetkessä.
 

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG

Mustikkabrita on helpotettu versio ikiklassikosta. Vielä helpompi britatorttu valmistuu käyttämällä valmiita marenkeja. Silloin vain taikinapohja paistetaan ja päälle levitetään kermatäyte, mustikat ja valmiita marenkeja.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustikkabrita

Ainekset

Pohja
100
g
voita
1
dl
sokeria
2
keltuaista
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
2
valkuaista
1
dl
(erikoishienoa) sokeria
Mustikka-kermatäyte
2
dl
vispikermaa
1
dl
maitorahkaa
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa
3-4
dl
mustikoita
(mustikan lehtiä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Säästä valkuaiset marenkiin ja vatkaa keltuaiset voi-sokerivaahdon sekaan.
  3. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos ja maito taikinaan.
  4. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista torttupohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
  5. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella siinä vaiheessa, kun torttupohja on kypsynyt 10 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen joukkoon edelleen vatkaten. Jatka vatkausta pari minuuttia, kunnes marenki on kiiltävää ja kovaa.
  6. Siirrä marenki pursotuspussiin, jonka päässä on tähtipäinen tylla.
  7. Ota torttupohja uunista. Se on paistunut tässä vaiheessa noin 13 minuuttia. Pursota marenki ruusukkeiksi piirakan ulkoreunalle. Jatka tortun paistamista vielä 15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna valmiin tortun jäähtyä.
  8. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja kardemumma.
  9. Lusikoi kermatäyte tortun keskelle ja ripottele päälle runsaasti mustikoita. Koristele muutamalla mustikanlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Tatinin sisarusten kehittelemä tarte tatin eli keikauskakku maistuu lumoavasti aprikoosilta, sitruunalta ja kardemummalta.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Aprikoosikeikaus

Ainekset

500
g
voitaikinaa (esikaulittua ja laskostettua, esim. Pirkka)
700
g
tuoreita aprikooseja
50
g
voita
1 ½
dl
sokeria
2
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
1
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina ajoissa sulamaan. Taikina sulaa tasaisimmin jääkaapissa noin päivässä.
  2. Huuhdo ja halkaise aprikoosit ja poista kivet.
  3. Sulata voi valurautaisessa, uuninkestävässä pannussa ( 26 cm). Lisää sokeri, sitruunankuoriraaste ja kardemumma. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes seos on sulanut tasaiseksi.
  4. Asettele aprikoosit kupera puoli alaspäin pannulle. Kypsennä keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Nosta pannu liedeltä.
  5. Kauli voitaikina hieman pannua suuremmaksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Pyöristä halutessasi kulmat. Kiepauta taikina kaulimen ympärille ja laske aprikoosien päälle pannuun. Taita reunat pannun sisäpuolelle aprikoosien ympärille. Pistele taikinaa haarukalla.
  6. Paista torttua 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Jos haluat varmistaa, ettei pannusta valu rasvaa uunin pohjalle, nosta se paistumaan leivinpaperin päälle ritilälle.
  7. Anna tortun vetäytyä 10 minuuttia. Irrota se pannusta kiepauttamalla veitsellä reunojen ympäri. Nosta pannun päälle reunallinen vati ja käännä torttu ylösalaisin. Varo valuvaa kuumaa sokerilientä!
  8. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Keikaustorttu onnistuu tuoreista aprikooseista mahtavasti. Valitse vain hedelmätiskin napakimmat hedelmät.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Tuoreet ja napakat hedelmät pitävät pintansa kuumassa kypsiä nektariineja paremmin.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut nektariinit ja ricottakerma

Ainekset

4
nektariinia
Täyte
1
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g) ricottajuustoa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
sitruunankuoriraastetta
1
rkl
sitruunamehua
Päälle
1
dl
pähkinäsekoitusta
½
dl
muscovadosiirappia

Työvaiheet

  1. Paahda pähkinäsekoitus ja anna jäähtyä. Pilko pähkinät veitsellä rouheeksi.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon ricotta, sokerit, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste.
  3. Huuhtele ja halkaise nektariinit. Poista kivet. Grillaa hedelmät kuumassa grillissä molemmin puolin.
  4. Lusikoi täytettä lämpimien hedelmien koloihin. Valuta päälle muscovadosiirappia. Viimeistele pähkinärouheella.

Vinkki! Jos grillaat nektariineja reilusti, työnnä puolikkaat samansuuntaisesti kahteen metalliseen vartaaseen. Hedelmät on helppo kääntää.

Kommentit (0)