Resepti Outi Väisänen Kuva Panu Pälviä

Nyt ei säästellä mausteissa. Kirpeää korianterisalsaa kannattaa lisätä
annokseen isolla lusikalla.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Jauhelihaburritot

Ainekset

Jauhelihaburritot
6 isoa vehnätortillaa
150
g
cheddarjuustoraastetta
1
prk
ranskankermaa
kirpeää korianterisalsaa (ohje alla)
Jauhelihakastike
700
g
jauhelihaa
1
rkl
rypsiöljyä
2
isoa tomaattia
1 ½ tl suolaa
2
tl
juustokuminaa
2
tl
korianteria
1
tl
savupaprikaa
1
tl
chilijauhetta
1 ½ rkl vehnäjauhoja
5
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
kiehuvaa vettä
1
tlk mustapapuja
Kirpeä korianterisalsa
1
salottisipuli
½ ruukkua korianteria
1
vihreä chili
200
g
(keltaisia) kirsikkatomaatteja
1
limetin mehu
½ tl suolaa
½ tl sokeria

Työvaiheet

Tee näin

Laita uunin grillivastus kuumenemaan.

Tee kastike.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa ja ruskista jauheliha huolellisesti. Kuutioi tomaatit pannuun. Lisää suola ja sekoittele hetki.

Ripottele mausteet ja jauhot pannuun. Sekoita. Lisää tomaattipyree ja vesi.

Anna kastikkeen hautua ilman kantta 5 minuuttia. Huuhtele pavut ja sekoita ne kastikkeeseen.

Levitä tortillat uunipellille leivinpaperin päälle. Jaa kastike tortilloille ja kiepauta ne rullalle. Ripottele juusto päälle.

Kypsennä uunissa grillivastuksen alla noin 5 minuuttia, kunnes juusto sulaa.

Tarjoa burritot ranskankerman ja korianterisalsan kanssa.

AineksetTee näin

Paloittele sipuli, korianteri varsineen ja chili ilman siemeniä.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta karkeaksi salsaksi.

Ainekset

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen

Tänä vuonna pääsiäislampaan valmistus vie vain vartin. Sen jälkeen
voitkin unohtaa sen uuniin ja ottaa nokoset.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Revitty rosmariinilammas

Ainekset

Revitty rosmariinilammas
4
karitsanpotkaa
2
sipulia
2
kokonaista valkosipulia
½ ruukkua rosmariinia
1
dl
oliiviöljyä
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
½ dl vettä
½ dl mantelilastuja
Yrttiöljy
1
ruukku (lehti)persiljaa
1
ruukku minttua
1
dl
oliiviöljyä
½ dl (sherry)viinietikkaa
1
pieni purkki kapriksia
¼ tl suolaa

Työvaiheet

Kuumenna uuni 150 asteeseen. 

Kuori ja lohko sipulit ja levitä ne uunivuokaan. Puolita valkosipulit vaakasuunnassa ja laita kolme puolikasta vuokaan. Hienonna neljännen puolikkaan kynnet. 

Hienonna kolmen rosmariininoksan lehdet ja sekoita ne valkosipulin joukkoon. Lisää oliiviöljy.

Laita potkat vuokaan ja leikkaa lihaan teräväkärkisellä veitsellä muutamia reilun sentin syviä viiltoja. Hiero mausteöljy käsin lihan pintaan ja viiltoihin.

Kaada loppu öljy vuokaan. Lisää myös muutama rosmariininoksa vuokaan. Ripottele suola ja pippuri lihan päälle kauttaaltaan. Kaada vesi vuokaan.

Peitä vuoka foliolla. Kypsennä potkia uunissa noin kuusi tuntia, kunnes liha on niin mureaa, että se irtoaa luista vetämällä.

Ota vuoka uunista ja anna lihan jäähtyä hetki. Revi liha tarjolle. 

Paahda mantelilastut kuivassa paistinpannussa ja ripota lihan päälle. Pirskota yrttiöljyä pinnalle. 

Paloittele yrtit varsineen tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset.

Soseuta kastike karkeaksi.

Kommentit (0)

Teksti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Unohtuiko jääkaappiin eilen keitettyjä perunoita? Onnea, päivän ateria
on puoliksi valmis.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Siskonmakkarapyttis

Ainekset

Siskonmakkarapyttis
700
g
(eilen) keitettyjä perunoita
300
g
ruusukaalia
1
pkt (400 g) siskonmakkaraa
1
rkl
rypsiöljyä
½ tl suolaa
1
rkl
harissatahnaa
4
kananmunaa

Työvaiheet

Siskonmakkarasta saa superkoukuttavia "lihapullia", kun puristat ne kuorestaan pannuun ja maustat harissatahnalla. Tulista marokkolaista maustetta saa jo lähikaupoista.

Kuori ja paloittele perunat. Leikkaa ruusukaaleista kannat ja puolita ruusukaalit.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Purista makkaramassa kuoresta nokareiksi pannuun. Paista nokareet kypsiksi, muutama minuutti.

Lisää ruusukaalit ja paista pari minuuttia. Lisää perunat ja paista yhä, kunnes kasvikset hieman ruskistuvat. Sekoita joukkoon suola ja harissa.

Riko kananmunat pinnalle ja sekoita vain kevyesti. Anna kypsyä pari minuuttia. Keltuainen saa jäädä pehmeäksi.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen

Valmista lammaspata jo hyvissä ajoin ja lämmitä ennen kuin kannat
pöytään. Maku vain paranee!

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Suklainen lammaspata

Ainekset

Suklainen lammaspata
1 kg 200 g luullista lampaan tai karitsan patalihaa
1
sipuli
2
porkkanaa
2
rkl
voita
2
rkl
rypsiöljyä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
4
dl
lihalientä
3
dl
punaviiniä
2
rkl
tummaa sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
75
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)

Työvaiheet

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta.

Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Paloittele liha isoiksi kuutioiksi.

Ruskista lihojen pinnat muutamassa erässä voin ja öljyn seoksessa kuumalla paistinpannulla. Siirrä lihat pataan. Kuullota myös kasvikset ja laita pataan.

Lisää tomaattimurska, lihaliemi, punaviini ja mausteet.

Hauduta pataa 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia, kunnes liha on täysin mureaa.

Paloittele suklaa ja lisää pataan. Sekoita niin, että suklaa sulaa liemeen tasaisesti.

Vinkki! Varaa pataan luutonta lihaa 100 g ruokailijaa kohden. Luullista lihaa pitää varata reilusti enemmän, 150-200 g ruokailijaa kohden. Erityisen paljon luuta on kyljessä, jota kannattaa varata tuplamäärä verrattuna luuttomaan lihaan.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Tomaattimurskassa haudutettu liha on parasta seuraavana päivänä.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Osso buco

Ainekset

Osso buco
2 kg vasikan takapotkaa
Leivitykseen
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa
1–2 tl mustapippuria
Ruskistamiseen
3 rkl oliiviöljyä tai voita
Pataan
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
3
porkkanaa
1
sellerinvarsi
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
kuivaa valkoviiniä
2
tlk
tomaattimurskaa
1
tl
mustapippuria
2
tl
sokeria
2
tl
kuivattua oreganoa ja timjamia
2
laakerinlehteä
2
lihaliemikuutiota
suolaa maun mukaan
Gremolata
2
rkl
oliiviöljyä
½ sitruunan kuori
1
valkosipulin kynsi
kourallinen persiljaa

Työvaiheet

Pyörittele potkaviipaleet suolalla ja pippurilla maustetuissa jauhoissa. Viipaleiden ympärille voi sitoa paistinlankaa, jotta ne pysyvät koossa haudutuksen aikana.

Ruskista viipaleet pannulla tai padassa oliiviöljyssä. Siirrä syrjään odottamaan.

Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuori porkkanat ja kuutioi pieneksi. Hienonna sellerinvarsi. Ruskista kaikki kasvikset kevyesti padassa oliiviöljyssä.

Lisää valkoviini, tomaatti-murska ja lihat. Kiehauta ja sekoita koko ajan voimakkaasti. Lisää mausteet ja murskatut lihaliemikuutiot.

Laita kansi päälle ja hauduta ruokaa 175-asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Ruoka on valmista, kun lihat irtoavat luista. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tai pippuria. Ruuan voi kypsentää myös liedellä.

Raasta öljyn sekaan puolikkaan sitruunan kuori.

Silppua joukkoon valkosipulin kynsi ja kourallinen persiljaa.

Kommentit (0)