Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen Ohje Maggie Lindholm, ravintola Farouge

Nopeamman padan teet lampaan jauhelihasta.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Liha-hernepata

Ainekset

500
g
naudan sisäpaistia
2
kpl
sipulia
6
kpl
valkosipulinkynttä
4
kpl
porkkanaa
2
kpl
perunaa
2
rkl
voita
600
g
herneitä
6
dl
vettä
3
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
mustapippuria
maustepippuria
1
kpl
kanelitankoa
1
tl
suolaa
4
kpl
tomaattia

Työvaiheet

Kuutioi liha. Kuori ja lohko sipulit, hienonna valkosipulit. Viipaloi kuoritut porkkanat ja lohko perunat.

Ruskista lihakuutiot voissa. Lisää joukkoon sipulit, valkosipulit ja kasvikset. Hetken kuluttua vesi ja mausteet. Hauduta kannen alla 30-40 minuuttia. Tarjoa riisin kanssa.

Vinkki! Kokeile padassa lampaan jauhelihaa. Herkullinen jauhelihapata kypsyy alle puolessa tunnissa.

 

Resepti Kaisa Huhtiniemi Kuva Sami Repo

Sorsa saa mahtavan makunsa kuullotetuista salvian lehdistä. 

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sorsanrintaa kinkun ja salvian kera

Ainekset

4
sorsan rintafileetä
rouhittua mustapippuria
suolaa
ilmakuivattua kinkkua
ruukku tuoretta salviaa
Paistamiseen
voita ja ruokaöljyä
Lisäksi
tuorekelmua
foliota

Työvaiheet

  1. Nuiji fileet kevyesti kelmun välissä. Rouhi pintaan mustapippuria ja suolaa.
  2. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota salvian lehtiä muutama minuutti. Levitä lehtiä lihan päälle. Säästä muutama salvia koristeluun.
  3. Ota neljä reilua palaa tuorekelmua työpöydälle. Levitä kullekin tuorekelmun palalle vierekkäin muutama ilmakuivatun kinkun viipale. Siirrä maustetut fileet kinkkujen päälle.
  4. Kierrä rullaksi, kääretortun tapaan, kelmua apuna käyttäen. Taita kelmu tiiviisti ympärille ja rullaa kääröt vielä napakasti folioon. Tähän saakka ruoan voi esivalmistella odottamaan kypsentämistä.
  5. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista huoneenlämpöisiä kääröjä noin 7 minuuttia. Anna lihan levähtää. Poista folio ja kelmu. Paista pintaan kaunis väri kuumalla pannulla öljy-voiseoksessa.
  6. Viipaloi noin neljän sentin paloiksi ja asettele kauniisti tarjolle. Koristele salvialla. Tarjoa lisänä karpalohyytelöä.

Kommentit (0)

Teksti Suvi Rüster Kuva Sami Repo

Paista sorsanrinta ensin nopeasti pannulla ja kypsennä uunissa.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Salvialla maustettua sorsanrintaa

Ainekset

4
sorsanrintaa
1
tl
suolaa
Paistamiseen
2
rkl
voita
Pataan
1
dl
lihalientä
2
dl
kermaa
3–4
salvianlehteä
Kastike
100
g
Mustapekka-tuorejuustoa
2
rkl
tummaa Maizena-suurustetta
2–3
rkl
hienonnettua persiljaa

Työvaiheet

  1. Ota sorsat huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen valmistusta. Kuumenna voi paistinpannulla ja ruskista lihat pannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta lihat valurautapataan ja lisää joukkoon lihaliemi, salvianlehdet ja kerma. Kypsennä uunissa 150 asteessa 2 tuntia.
  2. Nosta lihat  padasta ja kääräise alumiinifolioon. Tee kastike. Siivilöi paistoliemi ja kaada kattilaan. Murustele joukkoon mustapekka-tuorejuusto. Kiehauta. Lisää joukkoon tumma suuruste, kiehauta ja keitä pari minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
  3. Lisää kastikkeen joukkoon hienonnettu persilja. Tarjoa liha ja kastike keitettyjen perunoiden ja porkkanoiden kanssa.

Kommentit (1)

Chief

Miksi niin hieno raaka-aine kuin sorsanrinta pitää paistaa yli? Makuasiahan se tietysti on, mutta kokeilkaa ihmeessä roseepintaa sisälle. Saatatte yllättyä.

Resepti Suvi Ruster Kuva Sami Repo

Tuntien haudutus takaa, että kokonaisena kypsennetystä sorsasta tulee mehevää.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
4 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Sorsapaisti

Ainekset

1–2
patavalmista sorsaa
1–2
dl
lihalientä
1
sipuli
1
porkkana
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria
Paistamiseen
3–4
rkl
voita
Kastike
paistolientä
2
dl
kermaa
2
tl
mustaviinimarjahyytelöä

Työvaiheet

  1. Ota sorsat huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen valmistusta.
  2. Kuumenna voi paistinpannulla ja ruskista sorsat kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta sorsat paistamisen jälkeen laakeaan valurautapataan ja kaada päälle lihaliemi.
  3. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja paloittele porkkana. Lisää sipulit ja porkkanat pataan. Kypsennä uunissa 120 asteessa 3–4 tuntia. Valele sorsia paistoliemellä muutaman kerran kypsennyksen aikana.
  4. Siivilöi paistoliemi ja poista pinnalta enimmät rasvakertymät. Lisää paistoliemen joukkoon kerma ja mustaviinimarjahyytelö. Kiehauta. Irrota sorsista luut ja aseta lihat paistivadille.
  5. Tarjoa valkosipuliperunoiden tai uunissa hiljalleen paahdettujen kasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Ribsit rakastavat kirpakkaa kevätsipulia. Pikkelöinti vie sipuleilta värin mutta antaa tilalle mahtavan maun.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + marinointi 4 t + kypsennys 2 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Yrttiset babyribsit ja pikkelöity kevätsipuli

Ainekset

Yrttiribsit
2–2 ½
kg
porsaan babyribsejä
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
Marinadi
6
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
2
rkl
tuoretta lipstikkaa hienonnettuna
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
rkl
dijonsinappia
1
rkl
hunajaa
2
rkl
omenaviinietikkaa
2
rkl
öljyä
Lisäksi
1
dl
vettä
1–2
tl
sormisuolaa
Pikkelöity kevätsipuli
7
kevätsipulia varsineen
2
dl
valkoviinietikkaa
4
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Tee ensin pikkelsi, mielellään jo syöntiä edellisenä päivänä.
  2. Leikkaa kevätsipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi puhtaaseen lasipurkkiin.
  3. Mittaa kattilaan kaikki liemen aineet ja kiehauta. Kaada kuuma liemi sipuliviipaleiden päälle. Jäähdytä ja anna maustua mielellään seuraavaan päivään.
  4. Hiero suola ja pippuri ribsien pintaan. Laita ribsit isoon, vahvaan pakastuspussiin.
  5. Hienonna valkosipulinkynnet ja yrtit. Sekoita marinadin aineet ja lisää marinadi pussiin. Sulje pussi huolellisesti ja kääntele niin, että marinadi levittyy tasaisesti lihalle. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.
  6. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Siirrä ribsit marinadeineen reunalliseen uunivuokaan. Lisää vuoan pohjalle 1 dl vettä. Peitä vuoka vahvalla foliolla ja laita uuniin kypsymään kahdeksi tunniksi.
  7. Grillaa kypsiä ribsejä 10–15 minuuttia välillä kääntäen niin, että ne saavat väriä. Ripottele päälle sormisuolaa. Leikkaa grillatut ribsit yksittäisiksi luiksi pystyyn tarjoilulaseihin.

Kommentit (0)