Kiia Renko Kuva Lina Tegman Ohje Kaija Nieminen, Kausala

Hirvenliha taipuu myös kreikkalaiseen moussakaan, eli munakoisovuokaan.

Annoksia
10
Vaikeustaso
Kohtalainen

Moussaka hirvenlihasta

Ainekset

2
kg
munakoisoa
1
kg
hirvijauhelihaa
50
g
öljyä
tai
50
g
voita
3
kpl
keltasipulia
2
kpl
paprikaa
400
g
tomaattimurskaa
kuivaa valkoviiniä
1
dl
oliiveja
suolaa
mustapippuria
oreganoa
Valkokastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
6
dl
maitoa
suolaa
valkopippuria
1
tl
kirveliä
2
kpl
kananmunankeltuaista
200
g
juustoraastetta

Työvaiheet

Kuori munakoisot. Viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Suolaa viipaleet ja jätä vetäytymään 15 minuutiksi. Kuori ja silppua sipulit. Paloittele paprikat.

Ruskista jauheliha, sipuli ja paprika. Lisää tomaattimurska, viini, suola, pippuri ja hieman oreganoa. Hauduta "kuivaksi" ilman kantta. Lisää seokseen lopuksi oliiviviipaleet.

Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä niitä hetki. Lisää kuuma maito koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen, kunnes kastike on paksua. Mausta suolalla, valkopippurilla ja kirvelillä. Jäähdytä. Lisää keltuaiset sekoittaen.

Paista talouspaperilla kuivatut munakoisoviipaleet runsaassa öljyssä. Laita viipaleet öljytyn vuoan pohjalle ja sen päälle juustoraastetta. Laita hirvijauhelihaseosta munakoisojen päälle ja sitten taas munakoisoviipaleita. Jatka kunnes viipaleet on käytetty. Peitä moussaka valkokastikeella.

Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 170 asteessa uunin keskitasolla 30-40 minuuttia. Anna ruuan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa lisäkkeenä vihersalaattia ja marinoituja oliiveja.

Vinkki! Moussakan voi valmistaa myös naudan jauhelihasta.

Ribsit rakastavat kirpakkaa kevätsipulia. Pikkelöinti vie sipuleilta värin mutta antaa tilalle mahtavan maun.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + marinointi 4 t + kypsennys 2 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Yrttiset babyribsit ja pikkelöity kevätsipuli

Ainekset

Yrttiribsit
2–2 ½
kg
porsaan babyribsejä
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
Marinadi
6
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
2
rkl
tuoretta lipstikkaa hienonnettuna
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
rkl
dijonsinappia
1
rkl
hunajaa
2
rkl
omenaviinietikkaa
2
rkl
öljyä
Lisäksi
1
dl
vettä
1–2
tl
sormisuolaa
Pikkelöity kevätsipuli
7
kevätsipulia varsineen
2
dl
valkoviinietikkaa
4
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Tee ensin pikkelsi, mielellään jo syöntiä edellisenä päivänä.
  2. Leikkaa kevätsipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi puhtaaseen lasipurkkiin.
  3. Mittaa kattilaan kaikki liemen aineet ja kiehauta. Kaada kuuma liemi sipuliviipaleiden päälle. Jäähdytä ja anna maustua mielellään seuraavaan päivään.
  4. Hiero suola ja pippuri ribsien pintaan. Laita ribsit isoon, vahvaan pakastuspussiin.
  5. Hienonna valkosipulinkynnet ja yrtit. Sekoita marinadin aineet ja lisää marinadi pussiin. Sulje pussi huolellisesti ja kääntele niin, että marinadi levittyy tasaisesti lihalle. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.
  6. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Siirrä ribsit marinadeineen reunalliseen uunivuokaan. Lisää vuoan pohjalle 1 dl vettä. Peitä vuoka vahvalla foliolla ja laita uuniin kypsymään kahdeksi tunniksi.
  7. Grillaa kypsiä ribsejä 10–15 minuuttia välillä kääntäen niin, että ne saavat väriä. Ripottele päälle sormisuolaa. Leikkaa grillatut ribsit yksittäisiksi luiksi pystyyn tarjoilulaseihin.

Kommentit (0)

Resepti Jaana Nakari Kuva Sanna Peurakoski

Vasikkaa ja tonnikalakastiketta on italiainen klassikko.

Annoksia
8–10
Valmistusaika
1 h 15 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vitello tonnato

Ainekset

1
kg
vasikan pyöröpaistia
3
dl
valkoviiniä
vettä
2
tl
suolaa
muutama mustapippuri
1
sipuli
Tonnikalakastike
150
g
laadukasta, öljyyn säilöttyä tonnikalafileetä
2–3
rkl
kapriksia
2
rkl
valkoista balsamicoa
3
anjovisfileetä
2
tl
anjovislientä
2
rkl
sitruunamehua
1
keltuainen
1
kananmuna
2
dl
oliiviöljyä
½
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi.
  2. Nosta vasikanpaisti sopivan kokoiseen kattilaan. Lisää joukkoon sipulilohkot ja kaada päälle ensin valkoviini ja lisää vettä sen verran, että liha juuri ja juuri peittyy. Nosta kattila levylle ja lisää suola ja pippurit. Keitä liha kypsäksi eli anna kypsyä poreilevassa mausteliemessä noin tunnin verran. Nosta kattila sivuun ja anna lihan jäähtyä liemessään.
  3. Valuta tonnikala ja kumoa se monitoimikoneen kulhoon. Lisää mukaan anjovikset ja tilkka niiden maustelientä, munat, kaprikset, sitruunamehu ja mustapippuri. Anna koneen käydä ja lisää öljy ohuena nauhana.
  4. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Notkista tonnikalakastiketta tarvittaessa tilkalla lihan keitinlientä.
  5. Leikkaa vasikanpaistiliha ohuiksi viipaleiksi ja kaada tonnikalakastiketta päälle.
  6. Koristele halutessasi kapriksilla ja ohuilla sitruunaviipaleilla.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Jos joukossa ei ole allergisia, tarjoa paahdettu possu, kasvikset ja lohi samalta laudalta.

Annoksia
10
Valmistusaika
possu: 4 t 30 min, lohi: 40 min, kasvikset: 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipossu, uunilohi ja paahdetut uunikasvikset

Ainekset

Uunipossu
1
porsaan ulkofile (runsas 1 kg)
Mausteseos
2
tl
jeeraa
2
tl
paprikajauhetta
2
tl
fariinisokeria
1
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
Uunilohi
1
kg
lohifilettä
2
oksaa
rosmariinia
2
rkl
öljyä
1
rkl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
Paahdetut uunivihannekset
5
porkkanaa
5
punajuurta
3
rkl
öljyä
2
rkl
hunajaa
2
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
nippua retiisejä
1
iso kukkakaali
3
rkl
öljyä
2
tl
oreganoa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

Tee uunipossu näin:

  1. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään kahden tunnin ajan. 
  2. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. 
  3. Kypsennä 150 asteessa (kiertoilmauunissa 125 asteessa) noin tunti. Lusikoi vuoan pohjalle kertyvää paistinestettä paiston aikana lihan päälle. Valmiin paistin sisälämpötila on 72–74 astetta.
  4. Nosta liha uunista ja kääri se folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha tarjolle siivuiksi. 
  5. Vinkki! Paistoaika on viitteellinen, mutta yleensä lihaa paistetaan tunti kiloa kohti. Varaa lihaa 100–120 grammaa jokaiselle syöjälle. Parhaiten kypsyyden näkee paistolämpömittarista. File on kypsä ja mehevä, kun mittarin lukema on 72–74 astetta.

Tee uunilohi näin:

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  2. Poista fileesta ruodot. Hienonna rosmariinin oksat. 
  3. Sivele kalan pintaan öljyä, paprikajauhetta, rosmariinia ja suolaa. Laita kala isoon uunivuokaan tai pellille.
  4. Kypsennä uunin alaosassa 30–35 minuuttia.

Tee uunikasvikset näin:

  1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.
  2. Kuori porkkanat ja punajuuret. Pilko suupaloiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon öljyä, hunajaa, timjamia, suolaa ja mustapippuria. Levitä uunipellille.
  3. Pilko kukkakaali suupaloiksi. Yhdistä kulhossa öljy, oregano, suola ja pippuri. Lisää kukkakaalit ja sekoita. Kumoa kukkakaalit uunipellille. 
  4. Paahda uunissa 15 minuuttia. Huuhtele retiisit. Lisää ne joukkoon ja paahda vielä 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Italian kuuluisimman pastakastikkeen nopea versio syntyy raakamakkarasta. Valitse chilinhimoiselle chorizoa ja tuhdin maun metsästäjälle lammasta.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-ragu

Ainekset

400
g
mausteista raakamakkaraa
1
sipuli
2
porkkanaa
2
varsisellerin vartta
1
rkl
oliiviöljyä
½–1
tl
fenkolinsiemeniä
1
ruukku (lehti)persiljaa
2
tlk
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
3
rkl
tomaattipyreetä
½–1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Lisäksi
500
g
pappardelle- tai tagliatellepastaa
parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi sipuli, porkkana ja varsiselleri pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy padassa. Purista makkara kuoresta pulliksi pannuun. Ruskista kovalla lämmöllä pari minuuttia.
  3. Lisää kasvikset ja fenkolinsiemenet. Paista 10 minuuttia.
  4. Hienonna persilja varsineen pataan. Lisää tomaatit ja loput ainekset. Anna kastikkeen hautua kannen alla 10 minuuttia ja ilman kantta 10 minuuttia.
  5. Keitä pasta reilusti suolatussa vedessä.
  6. Sekoita kastike pastan joukkoon ja raasta parmesaania päälle.

Kommentit (1)

Cialis

A vantagem principal que o Cialis tem sobre outras pílulas é que funciona por tanto tempo que você realmente não precisa planejar o futuro. Como se você soubesse que é provável que você fique com alguém nas próximas horas, como você toma a pílula discretamente? Como você aguenta, então você está pronto para a ação quando o momento é certo, mas não precisa esconder um boner em um restaurante? Nah, terminei com isso. Com o Cialis, eu posso fazer uma pílula e estar perfeitamente preparado para o que for que venha nas próximas 48 horas! Quão legal é isso?