Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Onko parempaa kuin uunituore croissant? Kyllä, mantelicroissant, joka tehdään päivän vanhoista voisarvista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Mantelicroissantit

Ainekset

4
(päivän vanhaa) croissantia
1
dl
maitoa
2
rkl
mantelilastuja
1
rkl
tomusokeria
Mantelimassa
1
dl
mantelijauhetta
1
dl
tomusokeria
1
muna
50
g
huoneenlämpöistä voita
5
5 tippaa karvasmanteliaromia tai ½ tl vanilja-aromia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita mantelimassan ainekset keskenään.
  2. Kaada maito kulhoon. Leikkaa croissantit lähes halki ja kasta nopeasti maidossa. Laita croissantit uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Levitä vähän yli puolet mantelimassasta croissantien sisään ja paina croissantit litistyksiin. Levitä loput massasta päälle. Ripottele mantelilastuja pinnalle.
  4. Kypsennä croissanteja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Ripottele tomusokeria koristeeksi ja tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Raisa Laine Kuva Anna Huovinen

Kristallipulla saa ensin voikylvyn ja sitten kimaltavan sokerihunnun. Mausta sokeri sitruunan kuorella, kanelilla tai jopa maustepippurilla.

Annoksia
40 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 ½ t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Kristallipullat

Ainekset

5
dl
maitoa
1
pala (50 g) hiivaa
2
munaa
2
dl
sokeria
1 ½
tl
vaniljasokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
13-15
dl
vehnäjauhoja
150
g
pehmeää voita
Päälle
200
g
voita sulatettuna
2
dl
erikoishienoa sokeria
1
sitruunan raastettu kuori

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää munat, mausteet sekä noin puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähän kerrallaan käsin tai koneella alustaen. Lisää taikinaan pehmeä voi ja jatka alustamista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Säästä loput jauhot leivontavaiheeseen.
  2. Peitä taikina leivinliinalla. Anna sen kohota lämpimässä paikassa reilun tunnin, kunnes taikina on kaksinkertainen.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Jauhota leivinpöytä ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinaa sen verran, että ylimääräiset ilmakuplat puhkeavat.
  4. Jaa taikina kahtia. Pyörittele puolikkaat tangoiksi ja leikkaa yhteensä 40 samankokoiseen palaan.
  5. Pyöritä palat pulliksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Peitä pullat liinalla ja kohota 2030 minuuttia. Paista pullia noin 10 minuuttia. Kasta jäähtyneet pullat ensin voisulaan ja sitten hienoon sokeriin, johon on sekoitettu sitruunan kuoriraastetta.
  6. Vinkki! Voit maustaa dippaussokerin myös reilulla teelusikallisella jauhettua kanelia tai maustepippuria.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould

Herkullinen maidoton kinuskikastike syntyy kookosmaidosta.

Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Hedelmäsalaatti ja kookoskinuski

Ainekset

2
kypsää mangoa
3
appelsiinia
4
kiiviä
200
g
kotimaisia pakastevadelmia
Liemi
½
dl
limetin mehua
1
dl
vettä
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Kookoskinuski
1
prk (4 dl) kookosmaitoa
2
dl
fariinisokeria

Työvaiheet

  1. Keitä kookoskastikkeen aineksia pienessä kattilassa ilman kantta noin 25 minuuttia, kunnes seos paksunee. Sekoittele välillä. Anna kastikkeen jäähtyä.
  2. Kiehauta toisessa kattilassa liemen ainekset. Anna jäähtyä.
  3. Kuori ja pilko hedelmät pieniksi paloiksi. Sekoita hedelmäpalat liemen joukkoon ja anna niiden marinoitua noin tunti.
  4. Lisää vadelmat valmiiseen hedelmäsalaattiin. Jaa salaatti liemineen kulhoihin. Tarjoa kookoskastikkeen kera.
  5. Vinkki! Valitse salaattiin sesongin hedelmiä. Maaliskuussa niitä ovat esimerkiksi mango, kiivi ja sitrushedelmät.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen

Kaada sämpylätaikinaan reilusti oliiviöljyä: se antaa mahtavaa mehevyyttä. Parmesaani viimeistelee pinnan rapeaksi ja maukkaaksi.

Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaanisämpylät

Ainekset

4
dl
maitoa
1
dl
vettä
50
g
tuorehiivaa
2
dl
oliiviöljyä
2
rkl
sokeria
2
tl
suolaa
n. 1,5
l
vehnäjauhoja
Pinnalle
1
muna
1
rkl
maitoa
50
g
parmesaania

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen ja liuota sekoitellen. Sekoita joukkoon öljy, sokeri, suola ja vähitellen jauhoja. Alusta taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
  2. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle. Jaa se 18 palaan. Leivo pyöreiksi sämpylöiksi. Nosta leivinpaperin päälle uunipelleille. Anna sämpylöiden kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  3. Sekoita muna ja maito lasissa. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi. Voitele sämpylät munaseoksella ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta.
  4. Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja kypsiä. 

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Päivi Anita Ristell

Miten näin helppo leivonnainen voi olla näin täynnä makua!

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-tuorejuustotortut

Ainekset

5
voitaikinalevyä
100
g
vanilja- tai sitruunatuorejuustoa
2
prk
säilykeaprikooseja
1
kananmuna
½
dl
pistaaseja
2
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Levitä taikinalevyt leivinpaperin päälle pellille sulamaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Leikkaa taikinalevyt puoliksi. Töki haarukalla muutama reikä levyihin. Levitä reilu ruokalusikallinen tuorejuustoa levyjen keskelle.
  3. Valuta aprikoosit ja laita talouspaperin päälle kuivahtamaan. Viipaloi osa aprikooseista. Levitä viipaleita ja puolikkaita tuorejuuston päälle. Voitele taikinan reunat munalla.
  4. Paista torttuja uunissa 10-15 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat.
  5. Rouhi pistaasit. Ripottele pistaaseja ja valuta hunajaa tortuille ennen tarjoamista.

Kommentit (0)