Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen

Mokkapalojen manttelinperijä maistuu lakulle ja valkosuklaalle.

Vaikeustaso
Helppo

Laku-valkosuklaapalat

Ainekset

200
g
voita
5
munaa
2 ½ dl muscovadosokeria
5
dl
vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1
rkl
lakritsinjuurijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
2
dl
maitoa
Kuorrutus
75 g lakritsitoffeeta (esim. Kick)
½ dl kuohukermaa
150
g
valkosuklaata
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
½ dl tomusokeria
1
(luomu)sitruuna
1
rkl
sitruunan mehua
Koristeluun lakukarkkeja

Työvaiheet

Sulata ja jäähdytä voi.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon vuorotellen voisulan ja maidon kanssa.

Kaada ja levitä taikina leivinpaperoidulle, reunalliselle uunipellille.

Paista kakkulevyä 200-asteisen uunin keskitasossa 15 minuuttia. Jäähdytä kakkulevy.

Paloittele lakritsitoffee kattilaan. Lisää kerma. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen, kunnes karkit sulavat kermaan.

Keitä vielä 2 minuuttia ja jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi.

Sulata valkosuklaa.

Kaada suklaasula tuorejuuston joukkoon samalla vatkaten. Sekoita kuorrutukseen myös tomusokeri, raastettu sitruunan kuori ja sitruunan mehu.

Levitä valkosuklaakuorrutus kakkulevylle.

Kaada päälle lakritsikastikeraidat. Koristele levy lakukarkeilla ja leikkaa se paloiksi.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Yllätysvieraatkin ovat tervetulleita, jos kaapissa on voitaikinaa, marjoja, kermaa ja jugurttia.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikaiset marjaleivokset

Ainekset

5
voitaikinalevyä
2
dl
kuohukermaa
3
rkl
sokeria
250
g
turkkilaista jugurttia
2
dl
marjahilloa
1
l
marjoja (vadelmia, mustikoita, kirsikoita, pilkottuja mansikoita)
(1 rkl marjajauhetta)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Halkaise taikinalevyt ja venyttele puolikkaat muffinipellin syvennyksiin kupeiksi. Rutista kuppeihin palat foliota, jotta taikina pitää muotonsa uunissa.
  3. Paista leivospohjia uunissa 10 minuuttia. Nappaa foliot pois ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Töki kypsiin pohjiin muutama reikä haarukalla, niin ne litistyvät. Irrota jäähtyneet leivospohjat muffinivuoasta.
  4. Vaahdota kerma ja sokeri. Sekoita joukkoon jugurtti.
  5. kata kerma-jugurttivaahto, hillo ja tuoreet marjat pöytään tarjoilukulhoissa. Laita halutessasi myös marjajauhe tarjolle. Jokainen syöjä voi täyttää oman leivoksensa hillolla, lempimarjoillaan ja kerma-jugurttivaahdolla. Marjajauhetta tarvitaan vain ripaus koristeeksi.

Kommentit (0)

Resepti Raisa Laine Kuva Anna Huovinen

Kristallipulla saa ensin voikylvyn ja sitten kimaltavan sokerihunnun. Mausta sokeri sitruunan kuorella, kanelilla tai jopa maustepippurilla.

Annoksia
40 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 ½ t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Kristallipullat

Ainekset

5
dl
maitoa
1
pala (50 g) hiivaa
2
munaa
2
dl
sokeria
1 ½
tl
vaniljasokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
13-15
dl
vehnäjauhoja
150
g
pehmeää voita
Päälle
200
g
voita sulatettuna
2
dl
erikoishienoa sokeria
1
sitruunan raastettu kuori

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää munat, mausteet sekä noin puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähän kerrallaan käsin tai koneella alustaen. Lisää taikinaan pehmeä voi ja jatka alustamista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Säästä loput jauhot leivontavaiheeseen.
  2. Peitä taikina leivinliinalla. Anna sen kohota lämpimässä paikassa reilun tunnin, kunnes taikina on kaksinkertainen.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Jauhota leivinpöytä ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa taikinaa sen verran, että ylimääräiset ilmakuplat puhkeavat.
  4. Jaa taikina kahtia. Pyörittele puolikkaat tangoiksi ja leikkaa yhteensä 40 samankokoiseen palaan.
  5. Pyöritä palat pulliksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Peitä pullat liinalla ja kohota 2030 minuuttia. Paista pullia noin 10 minuuttia. Kasta jäähtyneet pullat ensin voisulaan ja sitten hienoon sokeriin, johon on sekoitettu sitruunan kuoriraastetta.
  6. Vinkki! Voit maustaa dippaussokerin myös reilulla teelusikallisella jauhettua kanelia tai maustepippuria.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Päivi Anita Ristell

Miten näin helppo leivonnainen voi olla näin täynnä makua!

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-tuorejuustotortut

Ainekset

5
voitaikinalevyä
100
g
vanilja- tai sitruunatuorejuustoa
2
prk
säilykeaprikooseja
1
kananmuna
½
dl
pistaaseja
2
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Levitä taikinalevyt leivinpaperin päälle pellille sulamaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Leikkaa taikinalevyt puoliksi. Töki haarukalla muutama reikä levyihin. Levitä reilu ruokalusikallinen tuorejuustoa levyjen keskelle.
  3. Valuta aprikoosit ja laita talouspaperin päälle kuivahtamaan. Viipaloi osa aprikooseista. Levitä viipaleita ja puolikkaita tuorejuuston päälle. Voitele taikinan reunat munalla.
  4. Paista torttuja uunissa 10-15 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat.
  5. Rouhi pistaasit. Ripottele pistaaseja ja valuta hunajaa tortuille ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Resepti Raisa Laine Kuva Anna Huovinen

Moderni tiikeri saa perinteisestä poiketen raitansa tummasta maustekakusta ja vaaleasta appelsiinikakusta.

Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tiikeriruudut

Ainekset

200
g
pehmeää voita
2
dl
sokeria
3
munaa
3 dl + ½ dl vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kevytkermaa
1
(luomu)appelsiinin raastettu kuori
2
rkl
kaakaojauhetta
2
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
1
tl
neilikkaa
Kuorrutus
½
dl
appelsiinin mehua
3-4
dl
tomusokeria
Vuokaan
voita ja hienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja sokeroi suorakaiteen muotoinen vuoka(n. 20 x 30 cm).
  2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat voi-sokerivaahtoon yksi kerrallaan koko ajan vatkaten.
  3. Yhdistä 3 dl vehnäjauhoja ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voi-sokeri-munaseokseen. Lisää kerma. Sekoita tasaiseksi.
  4. Ota 1/3 taikinasta erilleen. Mausta jäljelle jäänyt 2/3 taikinasta raastetulla appelsiinin kuorella. Sekoita joukkoon loput puoli desiä vehnäjauhoja.
  5. Yhdistä kaakaojauhe ja mausteet. Siivilöi seos 1/3 taikinan joukkoon.
  6. Kaada puolet vaaleasta kakkutaikinasta vuokaan. Levitä päälle tumma taikina. Lusikoi viimeiseksi vuokaan loppu vaalea taikina. Pistele taikinaa haarukalla sieltä täältä raitojen muodostumiseksi.
  7. Paista uunissa 45-50 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kumoa kakku vuoasta hiukan jäähtyneenä. Anna jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.
  8. Sekoita appelsiinimehu ja tomusokeri. Levitä kuorrutus kakun päälle. Leikkaa kakku neliönmuotoisiksi leivoksiksi.
  9. Vinkki! Kostuta kakku sokerilla maustetulla appelsiinimehulla ennen kuorruttamista.

Kommentit (2)

LEIPURI

ONKOHA TULLUT VIRHE PISTOAJASSAEI KAI 4550 MINUTTIA

tiiamaria

Jos teen gluteenittomana, onko jauhomäärä sama?