Ohje Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Laskiaispulla on kevättalven unelmien täyttymys! Se syntyy kuohkeasta pullasta, täyteläisestä kermavaahdosta ja hillo- tai mantelisydämestä.

Annoksia
10
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paras laskiaispulla on pehmeä ja kuohkea

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
kardemummaa
200
g
voita
tai
200
g
margariinia
16
dl
vehnäjauhoja
Pinnalle
1
kpl
kananmunia
raesokeria
ja
mantelilastuja
tomusokeria
tai
kinuskikastiketta
Täyte
mantelimassaa
tai
hilloa
kermaa

Työvaiheet

Näin onnistut

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, suola, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma.

Lisää jauhot vähän kerrallaan. Alusta hyvin pehmeäksi taikinaksi huoneenlämpöisen rasvan kanssa.

Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Pyöritä tangoksi.

Leikkaa tanko pikkupullapaloiksi. Pyörittele palat pulliksi. Jos tuntuu, että pehmeä taikina tarttuu käsiin, lisää pyörittelyvaiheessa vähän jauhoja. Kohota liinan alla 20 minuuttia.

Voitele pullat munalla. Sirottele päälle raesokeria ja mantelilastuja tai vain toista niistä makusi mukaan.

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.

Leikkaa pullista ”hattu” pois. Levitä hilloa tai leikkaa mantelimassasta pari ohutta viipaletta väliin. Pursota tai lusikoi reilusti kermaa päälle. Nosta hattu paikoilleen.

Sirottele tomusokeria siivilän läpi päälle. Varsinkin lapset pitävät myös kinuskikastikkeesta.

Vinkki!

Voit levittää kermavaahdon alle pelkkää kinuskikastiketta.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Päivi Anita Ristell

Miten näin helppo leivonnainen voi olla näin täynnä makua!

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-tuorejuustotortut

Ainekset

5
voitaikinalevyä
100
g
vanilja- tai sitruunatuorejuustoa
2
prk
säilykeaprikooseja
1
kananmuna
½
dl
pistaaseja
2
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Levitä taikinalevyt leivinpaperin päälle pellille sulamaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Leikkaa taikinalevyt puoliksi. Töki haarukalla muutama reikä levyihin. Levitä reilu ruokalusikallinen tuorejuustoa levyjen keskelle.
  3. Valuta aprikoosit ja laita talouspaperin päälle kuivahtamaan. Viipaloi osa aprikooseista. Levitä viipaleita ja puolikkaita tuorejuuston päälle. Voitele taikinan reunat munalla.
  4. Paista torttuja uunissa 10-15 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat.
  5. Rouhi pistaasit. Ripottele pistaaseja ja valuta hunajaa tortuille ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Resepti Raisa Laine Kuva Anna Huovinen

Moderni tiikeri saa perinteisestä poiketen raitansa tummasta maustekakusta ja vaaleasta appelsiinikakusta.

Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tiikeriruudut

Ainekset

200
g
pehmeää voita
2
dl
sokeria
3
munaa
3 dl + ½ dl vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kevytkermaa
1
(luomu)appelsiinin raastettu kuori
2
rkl
kaakaojauhetta
2
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
1
tl
neilikkaa
Kuorrutus
½
dl
appelsiinin mehua
3-4
dl
tomusokeria
Vuokaan
voita ja hienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja sokeroi suorakaiteen muotoinen vuoka(n. 20 x 30 cm).
  2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat voi-sokerivaahtoon yksi kerrallaan koko ajan vatkaten.
  3. Yhdistä 3 dl vehnäjauhoja ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voi-sokeri-munaseokseen. Lisää kerma. Sekoita tasaiseksi.
  4. Ota 1/3 taikinasta erilleen. Mausta jäljelle jäänyt 2/3 taikinasta raastetulla appelsiinin kuorella. Sekoita joukkoon loput puoli desiä vehnäjauhoja.
  5. Yhdistä kaakaojauhe ja mausteet. Siivilöi seos 1/3 taikinan joukkoon.
  6. Kaada puolet vaaleasta kakkutaikinasta vuokaan. Levitä päälle tumma taikina. Lusikoi viimeiseksi vuokaan loppu vaalea taikina. Pistele taikinaa haarukalla sieltä täältä raitojen muodostumiseksi.
  7. Paista uunissa 45-50 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kumoa kakku vuoasta hiukan jäähtyneenä. Anna jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.
  8. Sekoita appelsiinimehu ja tomusokeri. Levitä kuorrutus kakun päälle. Leikkaa kakku neliönmuotoisiksi leivoksiksi.
  9. Vinkki! Kostuta kakku sokerilla maustetulla appelsiinimehulla ennen kuorruttamista.

Kommentit (2)

LEIPURI

ONKOHA TULLUT VIRHE PISTOAJASSAEI KAI 4550 MINUTTIA

tiiamaria

Jos teen gluteenittomana, onko jauhomäärä sama?

Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Onko parempaa kuin uunituore croissant? Kyllä, mantelicroissant, joka tehdään päivän vanhoista voisarvista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Mantelicroissantit

Ainekset

4
(päivän vanhaa) croissantia
1
dl
maitoa
2
rkl
mantelilastuja
1
rkl
tomusokeria
Mantelimassa
1
dl
mantelijauhetta
1
dl
tomusokeria
1
muna
50
g
huoneenlämpöistä voita
5
5 tippaa karvasmanteliaromia tai ½ tl vanilja-aromia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita mantelimassan ainekset keskenään.
  2. Kaada maito kulhoon. Leikkaa croissantit lähes halki ja kasta nopeasti maidossa. Laita croissantit uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Levitä vähän yli puolet mantelimassasta croissantien sisään ja paina croissantit litistyksiin. Levitä loput massasta päälle. Ripottele mantelilastuja pinnalle.
  4. Kypsennä croissanteja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Ripottele tomusokeria koristeeksi ja tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Prisca Leclerc Kuva Anna Huovinen

Oreo-kekseillä ja vadelmilla koristellut mokkapalat ovat niin täyteläisen makeita, että pellisestä riittää monelle.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-Oreo-mokkapalat

Ainekset

275
g
voita
2 ½
dl
maitoa
5
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
tummaa kaakaojauhetta
4
tl
leivinjauhetta
1 pkt (154 g)
täytekeksejä (esim. Oreo)
5
huoneenlämpöistä munaa
4
dl
sokeria
1 rasia (125 g)
kotimaisia vadelmia
Kuorrute
50
g
voita
4
dl
tomusokeria
¼
dl
tummaa kaakaojauhetta
½
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kaada maito kattilaan ja sulata siinä voi. Anna jäähtyä.
  2. Yhdistä jauho, kaakao ja leivinjauhe. Murenna puolet kekseistä käsin pieneksi muruksi.
  3. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja voi-maitoseos. Lisää taikinaan murennetut keksit.
  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille ja kypsennä uunissa 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.
  5. Sulata voi kuorrutetta varten paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Lisää ne desilitra kerrallaan voin joukkoon. Lisää tilkka vettä.
  6. Vispaa tasaiseksi, kunnes kaikki tomusokeri on sulanut ja seos on paksua ja kiiltävää. Valuta kuorrute kattilasta pohjan päälle.
  7. Pilko loput täytekeksit veitsellä paloiksi ja ripottele ne ja vadelmat lämpimän kuorrutteen päälle. Anna jäähtyä.

Kommentit (0)