Kiia Renko, kuva Sami Repo
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sitruunainen rapurisotto

Ainekset

1
kpl
punasipulia
rypsiöljyä
3
dl
risottoriisiä
6
dl
vettä
1
kpl
kala- tai kasvisliemikuutio
3
dl
kuivaa valkoviiniä
1
kpl
sitruunan mehu
50
g
voita
1
rkl
hunajaa
2
dl
parmesaaniraastetta
1
dl
tillisilppua
1
tl
rouhittua musta- tai sitruunapippuria
250
g
jokiravunpyrstöjä tilliliemessä tai katkarapuja

Työvaiheet

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota pannulla tai kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää riisi ja jatka kuullottamista viisi minuuttia. Lisää vesi ja murennettu liemikuutio. Sekoita hyvin. Anna riisin kypsyä hiljalleen pakkauksessa mainittu aika. Lisää lopuksi valkoviini ja vettä tarvittaessa.
Purista sitruunan mehu risottoon. Lisää myös voi, hunaja, parmesaani, tillisilppu ja pippuri. Anna kuumentua, kunnes juusto on sulanut. Lisää viimeiseksi ravut ja kuumenna nopeasti.
Tarjoa ruisleivän kanssa.

Resepti Prisca Leclerc Kuva Anna Huovinen

Laita kiusauksen ainekset illalla valmiiksi vuokaan jääkaappiin ja kypsennä ruoka seuraavana päivänä.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-kantarellikiusaus

Ainekset

2
dl
kantarelleja
1
rkl
voita
500
g
peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
200-300
g
kylmäsavulohta maun mukaan
300
g
ranskankermaa
4
dl
maitoa
¼
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pilko kantarellit ja paista niitä voissa noin viisi minuuttia. Laita syrjään.
  2. Kaada peruna-sipulisekoitus uunivuokaan. Sekoita joukkoon paloiksi leikattu lohi ja kantarellit.
  3. Sekoita kulhossa ranskankerma, maito ja mausteet. Kaada seos vuokaan.
  4. Laita vuoka uuniin noin 30-40 minuutiksi, kunnes kiusaus on saanut väriä ja neste on imeytynyt perunoihin.

Vinkki! Voit laittaa kiusauksen ainekset edellisiltana valmiiksi vuokaan jääkaappiin ja kypsentää ruuan seuraavana päivänä.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen

Pakasteherneet sopivat arkirisottoon. Mieto maku on varsinkin lasten mieleen.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernerisotto

Ainekset

2
rkl
öljyä
3
dl
risottoriisiä
noin 7
dl
kasvislientä
2
valkosipulin kynttä
1
pieni
sipuli
200
g
pakasteherneitä
2
dl
raastettua parmesaania
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Kuullota riisi ja sipulisilput öljyssä.
  2. Lisää lämmintä kasvislientä vähitellen riisin keittämisen aikana. Arborioriisin kypsymiseen menee noin 20 minuuttia ja vettä lisätään noin neljä kertaa.
  3. Lisää pakasteherneet keittämisen puolivälissä.
  4. Kun herneet ja riisi ovat kypsiä, lisää parmesaani ja voi. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Sami Repo

Omenalasagnen kerroksissa maistuu yllätys: Coca-Cola!

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Makea omenalasagne

Ainekset

5-6
lasagnelevyä
1
l
kolajuomaa
4
isoa
omenaa
2
rkl
voita tai margariinia
½
dl
fariinisokeria
250
g
ricottajuustoa
2 ½
dl
vaniljakastiketta
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä lasagnelevyjä kolajuomassa muutama minuutti. Nosta levyt reikäkauhalla ja valuta.
  2. Kuori ja paloittele omenat ohuiksi viipaleiksi. Lisää voi ja sokeri paistinpannulle. Pehmennä omenaviipaleita 5-10 minuuttia.
  3. Sekoita vaniljakastike ja ricotta tasaiseksi. Mausta sokerilla.
  4. Kumoa noin 24 x 14 cm kokoisen uunivuoan pohjalle ohut kerros omenaviipaleita, kerroksittain lasagnelevyjä, vaniljakastikeseosta. Jatka kerroksittain. Lisää päällimmäiseksi vaniljakastiketta.
  5. Paista lasagnea 200 asteisen uunin alaosassa, noin 30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Hienoksi raastettu punajuuri porisee kypsäksi samassa ajassa kuin riisi. Siksi helppo punajuuririsotto on kauden lempiruoka!

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuusto-punajuuririsotto

Ainekset

3–5 (500 g)
punajuurta
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
risottoriisiä
8–9
dl
kiehautettua vettä
1
kasvisliemikuutio
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna (tai 1 tl kuivattua)
½
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna (tai ½ tl kuivattua)
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
25
g
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
2
rkl
hunajaa
1
rkl
sitruunamehua
Päälle
1 rs (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
50
g
juuressipsejä
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja raasta hienoksi. Tuoreen sadon mehevät punajuuret kypsyvät risotossa myös karkeaksi raastettuna.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä paistokasarissa miedolla lämmöllä. Lisää riisi ja kuullota viitisen minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Lisää punajuuriraaste, kasvisliemikuutio ja puolet kuumasta vedestä. Näin varmistat, että punajuuriraaste alkaa kypsyä heti. Anna kiehua kannen alla hiljaa poreillen noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon mausteet.
  4. Lisää loppu vesi kahdessa erässä. Jatka kypsennystä 5–8 minuuttia, kunnes riisi on kypsää, mutta siinä on vielä purutuntumaa.
  5. Lisää voi, parmesaani, hunaja ja sitruunamehu. Kääntele sekaisin. Jos risotto kaipaa kosteutta, lisää tilkka vettä.
  6. Viimeistele risotto vuohenjuustonokareilla, juuressipseillä ja tuoreella timjamilla.

Kommentit (0)