Sanna Kekäläinen Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Feta-pinaattispagetti

Ainekset

400
g
täysjyväpastaa
Kastike
3
kpl
valkosipulinkynttä
3
rkl
pakastesipulia
tai
1
kpl
sipulia
1
rkl
öljyä
150
g
pakastepinaattia
2
dl
kuohukermaa
tai
2
dl
ruokakermaa
200
g
fetaa
chilirouhetta
suolaa
mustapippuria
Tarjoiluun
4
rkl
pinjansiemeniä paahdettuna
4
rkl
parmesaania

Työvaiheet

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

Tee kastike pastan kypsyessä. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää joukkoon pinaatti ja jatka paistamista, kunnes pinaatti on sulanut ja lämmennyt. Lisää kerma ja anna sen kiehahtaa. Murustele joukkoon feta. Voit säästää osan fetamuruista koristelua varten. Mausta kastike chilillä ja mustapippurilla. Suolaa ei välttämättä tarvita, sillä feta on suolaista.

Yhdistä keitetty, valutettu pasta ja kastike. Viimeistele paahdetuilla siemenillä ja halutessasi juustolla. Voit halutessasi lisätä pastan pinnalle vielä basilikanlehtiä tai hienonnettua lehtipersiljaa.

Siementen paahtaminen: Mittaa siemenet kuivalle, kuumalle paistinpannulle. Paista käännellen, kunnes siemenet saavat kauniin värin.

Resepti Outi Väisänen Kuva Päivi Anita Ristell

Miten näin helppo leivonnainen voi olla näin täynnä makua!

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-tuorejuustotortut

Ainekset

5
voitaikinalevyä
100
g
vanilja- tai sitruunatuorejuustoa
2
prk
säilykeaprikooseja
1
kananmuna
½
dl
pistaaseja
2
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Levitä taikinalevyt leivinpaperin päälle pellille sulamaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Leikkaa taikinalevyt puoliksi. Töki haarukalla muutama reikä levyihin. Levitä reilu ruokalusikallinen tuorejuustoa levyjen keskelle.
  3. Valuta aprikoosit ja laita talouspaperin päälle kuivahtamaan. Viipaloi osa aprikooseista. Levitä viipaleita ja puolikkaita tuorejuuston päälle. Voitele taikinan reunat munalla.
  4. Paista torttuja uunissa 10-15 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat.
  5. Rouhi pistaasit. Ripottele pistaaseja ja valuta hunajaa tortuille ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen

Sipulipiirakalla on kananmunakoristeet ja siirappihuntu. Piirakan pyöräytät helposti voitaikinasta.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu sipulipiiras

Ainekset

1
iso (400-500 g) voitaikinalevy
1
kg
isoja sipuleita
100
g
voita
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
dl
kuohukermaa
2
tl
dijoninsinappia
4
kananmunaa
Lisäksi
2
dl
babypinaattia
vaahterasiirappia (tai hunajaa)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikinalevy huoneenlämpöön sulamaan. Kuori ja viipaloi sipulit.
  2. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Lisää sipuli ja sokeri. Paista pienellä lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes sipuli on ruskistunut. Varo polttamasta! Lisää suola, pippuri, kerma ja sinappi ja hauduta vielä 10 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  4. Venyttele taikina piirakkavuokaan (25 cm) sopivaksi. Painele taikina vuokaan ja katkaise ylimääräiset taikinanreunat vuoan reunaa vasten. Töki pohjaan muutama reikä haarukalla.
  5. Levitä paistettu sipuli vuokaan. Muotoile neljä matalaa koloa kananmunille. Voitele reunat munalla.
  6. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Riko kananmunat koloihin ja jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia, kunnes valkuainen on kiinteää ja keltuainen hieman pehmeää.
  7. Lisää pinaatinlehdet ja loraus vaahterasiirappia piirakan päälle juuri ennen tarjoamista. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Jos joukossa ei ole allergisia, tarjoa paahdettu possu, kasvikset ja lohi samalta laudalta.

Annoksia
10
Valmistusaika
possu: 4 t 30 min, lohi: 40 min, kasvikset: 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipossu, uunilohi ja paahdetut uunikasvikset

Ainekset

Uunipossu
1
porsaan ulkofile (runsas 1 kg)
Mausteseos
2
tl
jeeraa
2
tl
paprikajauhetta
2
tl
fariinisokeria
1
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
Uunilohi
1
kg
lohifilettä
2
oksaa
rosmariinia
2
rkl
öljyä
1
rkl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
Paahdetut uunivihannekset
5
porkkanaa
5
punajuurta
3
rkl
öljyä
2
rkl
hunajaa
2
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
nippua retiisejä
1
iso kukkakaali
3
rkl
öljyä
2
tl
oreganoa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

Tee uunipossu näin:

  1. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään kahden tunnin ajan. 
  2. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. 
  3. Kypsennä 150 asteessa (kiertoilmauunissa 125 asteessa) noin tunti. Lusikoi vuoan pohjalle kertyvää paistinestettä paiston aikana lihan päälle. Valmiin paistin sisälämpötila on 72–74 astetta.
  4. Nosta liha uunista ja kääri se folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha tarjolle siivuiksi. 
  5. Vinkki! Paistoaika on viitteellinen, mutta yleensä lihaa paistetaan tunti kiloa kohti. Varaa lihaa 100–120 grammaa jokaiselle syöjälle. Parhaiten kypsyyden näkee paistolämpömittarista. File on kypsä ja mehevä, kun mittarin lukema on 72–74 astetta.

Tee uunilohi näin:

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  2. Poista fileesta ruodot. Hienonna rosmariinin oksat. 
  3. Sivele kalan pintaan öljyä, paprikajauhetta, rosmariinia ja suolaa. Laita kala isoon uunivuokaan tai pellille.
  4. Kypsennä uunin alaosassa 30–35 minuuttia.

Tee uunikasvikset näin:

  1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.
  2. Kuori porkkanat ja punajuuret. Pilko suupaloiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon öljyä, hunajaa, timjamia, suolaa ja mustapippuria. Levitä uunipellille.
  3. Pilko kukkakaali suupaloiksi. Yhdistä kulhossa öljy, oregano, suola ja pippuri. Lisää kukkakaalit ja sekoita. Kumoa kukkakaalit uunipellille. 
  4. Paahda uunissa 15 minuuttia. Huuhtele retiisit. Lisää ne joukkoon ja paahda vielä 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Heidi Koivu

Maustevoin voi tehdä pakastimeen odottamaan juhlia.

Annoksia
10
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen avokadovoi

Ainekset

1
avokado
1
valkosipulinkynsi
½
limen mehu
200
g
laktoositonta, maidotonta margariinia (esim. Keiju tai Flora)
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado ja poista kivi. Lusikoi avokado sauvasekoittimen kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli ja purista limen mehu joukkoon. Soseuta.
  2. Sekoita joukkoon margariini. Mausta suolalla.
  3. Levitä maustevoi tuorekelmun päälle ja rullaa pitkäksi pötköksi. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.

Kommentit (0)