Christina Aaltio
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Yrttirisotto

Ainekset

2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
sipuli
3
dl
risottoriisiä
4
dl
vettä
1
rkl
kasvisfondia
suolaa
2
dl
valkoviiniä
2
dl
herneitä
1
dl
silputtua basilikaa
silputtua ruohosipulia
1
rkl
voita
mustapippuria myllystä
parmesaanilastuja

Työvaiheet

  1. Kuullota hienonnettu sipuli ja riisit oliiviöljyssä kasarissa.

  2. Lisää joukkoon vesi, kasvisfondi ja suola. Kun vesi on imeytynyt, lisää  valkoviini ja herneet. Hauduta kypsäksi.

  3. Silppua yrtit ja lisää voinokareen kanssa risoton joukkoon. Mausta mustapippurilla ja parmesanilla. 

Vinkki! Valkoviinin voi korvata vedellä.

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen

Pakasteherneet sopivat arkirisottoon. Mieto maku on varsinkin lasten mieleen.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernerisotto

Ainekset

2
rkl
öljyä
3
dl
risottoriisiä
noin 7
dl
kasvislientä
2
valkosipulin kynttä
1
pieni
sipuli
200
g
pakasteherneitä
2
dl
raastettua parmesaania
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Kuullota riisi ja sipulisilput öljyssä.
  2. Lisää lämmintä kasvislientä vähitellen riisin keittämisen aikana. Arborioriisin kypsymiseen menee noin 20 minuuttia ja vettä lisätään noin neljä kertaa.
  3. Lisää pakasteherneet keittämisen puolivälissä.
  4. Kun herneet ja riisi ovat kypsiä, lisää parmesaani ja voi. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Sami Repo

Omenalasagnen kerroksissa maistuu yllätys: Coca-Cola!

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Makea omenalasagne

Ainekset

5-6
lasagnelevyä
1
l
kolajuomaa
4
isoa
omenaa
2
rkl
voita tai margariinia
½
dl
fariinisokeria
250
g
ricottajuustoa
2 ½
dl
vaniljakastiketta
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä lasagnelevyjä kolajuomassa muutama minuutti. Nosta levyt reikäkauhalla ja valuta.
  2. Kuori ja paloittele omenat ohuiksi viipaleiksi. Lisää voi ja sokeri paistinpannulle. Pehmennä omenaviipaleita 5-10 minuuttia.
  3. Sekoita vaniljakastike ja ricotta tasaiseksi. Mausta sokerilla.
  4. Kumoa noin 24 x 14 cm kokoisen uunivuoan pohjalle ohut kerros omenaviipaleita, kerroksittain lasagnelevyjä, vaniljakastikeseosta. Jatka kerroksittain. Lisää päällimmäiseksi vaniljakastiketta.
  5. Paista lasagnea 200 asteisen uunin alaosassa, noin 30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Kurttukaalikääryleiden täyte on mehevästi vege. Näitä kannattaa rullata kerralla isompi satsi.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurttukaali-linssikääryleet ja wasabikerma

Ainekset

1
(n. 1,2 kg)
savoijinkaali eli kurttukaali
2 l vettä ja 1 tl suolaa keittämiseen
Täyte
1 l vettä ja 1 tl suolaa keittämiseen
1 ½
dl
ohrahelmiä
1 ½
dl
punaisia linssejä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
rkl
inkivääriä raastettuna
1
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
currya
3
rkl
makeaa chilikastiketta
2-3
rkl
soijakastiketta
Päälle
½
dl
öljyä
½
dl
(muscovado)siirappia
Wasabikerma
200
g
ranskankermaa (17 % rasvaa)
2
tl
wasabia
1
rkl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Irrota kaalista 16 ulointa lehteä. Huuhdo ne. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja kaalinlehdet. Keitä viitisen minuuttia. Valuta kaali ja huuhdo kylmällä vedellä.
  2. Valmista täyte. Kiehauta vesi. Lisää suola, ohrahelmet ja siivilässä huuhdotut linssit. Keitä 15 minuuttia, kunnes ohra ja linssit ovat kypsiä. Valuta ne siivilässä.
  3. Hienonna loput kaalista. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  4. Kuumenna öljy paistokasarissa. Pyöräytä joukkoon inkivääri, juustokumina, korianteri ja curry.
  5. Kuullota sipulit ja kaali mausteöljyssä. Mausta chili- ja soijakastikkeella.
  6. Lisää valutettu linssi-ohraseos ja sekoita tasaiseksi. Täytteeseen ei tarvita munaa, sillä linssi-ohraseos kiinteytyy muotoiltavaksi jäähtyessään. Lisää tarvittaessa mausteita. Täytteen määrä ja mausteiden tarve vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon kaalia tulee täytteeseen kaalin sisuksesta.
  7. Nosta kaalinlehti kerrallaan työlaudalle ja ajele kannan päältä kaulimella, jolloin kanta ohenee käärittäväksi. Jos lehtiruoti on paksu, voit myös leikata sen pois.
  8. Nosta lusikallinen täytettä kaalinlehdelle, käännä lehden reunat täytteen päälle ja kääri tiiviiksi rullaksi.
  9. Aseta kaalikääryleet isoon voideltuun uunivuokaan vieri viereen. Sekoita öljy ja siirappi keskenään. Sivele kaalikääryleet seoksella.
  10. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla: kääryleet ovat herkullisimmillaan pehmeiksi kypsyneinä.
  11. Valmista wasabikerma sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään.

Vinkki! Uuden sadon kaalista tehdyt kääryleet kypsyvät nopeammin kuin säilytyksessä napakoituneesta kaalista tehdyt.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen

Hienoksi raastettu punajuuri porisee kypsäksi samassa ajassa kuin riisi. Siksi helppo punajuuririsotto on kauden lempiruoka!

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuusto-punajuuririsotto

Ainekset

3–5 (500 g)
punajuurta
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
risottoriisiä
8–9
dl
kiehautettua vettä
1
kasvisliemikuutio
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna (tai 1 tl kuivattua)
½
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna (tai ½ tl kuivattua)
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
25
g
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
2
rkl
hunajaa
1
rkl
sitruunamehua
Päälle
1 rs (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
50
g
juuressipsejä
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja raasta hienoksi. Tuoreen sadon mehevät punajuuret kypsyvät risotossa myös karkeaksi raastettuna.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä paistokasarissa miedolla lämmöllä. Lisää riisi ja kuullota viitisen minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Lisää punajuuriraaste, kasvisliemikuutio ja puolet kuumasta vedestä. Näin varmistat, että punajuuriraaste alkaa kypsyä heti. Anna kiehua kannen alla hiljaa poreillen noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon mausteet.
  4. Lisää loppu vesi kahdessa erässä. Jatka kypsennystä 5–8 minuuttia, kunnes riisi on kypsää, mutta siinä on vielä purutuntumaa.
  5. Lisää voi, parmesaani, hunaja ja sitruunamehu. Kääntele sekaisin. Jos risotto kaipaa kosteutta, lisää tilkka vettä.
  6. Viimeistele risotto vuohenjuustonokareilla, juuressipseillä ja tuoreella timjamilla.

Kommentit (0)