Ohje Ulla Ahvenniemi Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Makaronilaatikko

Ainekset

1
kpl
sipulia
400
g
jauhelihaa
1
tl
suolaa
mustapippuria
5
dl
makaronia
3
dl
vettä
1
kpl
lihaliemikuutioita
7
dl
maitoa
3
kpl
kananmunaa

Työvaiheet

Kuori ja silppua sipuli. Ruskista sipuli ja jauheliha. Mausta. Keitä makaronit pehmeiksi lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä.

Sekoita jauhelihaseos ja makaronit voideltuun uunivuokaan. Vatkaa maito ja munat kevyesti keskenään vaikka haarukalla. Kaada vuokaan ruuan päälle.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla 45–60 minuuttia. Sekoita pari kertaa paistamisen aikana, jotta makaronit eivät painu pohjalle.

 

Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Italian kuuluisimman pastakastikkeen nopea versio syntyy raakamakkarasta. Valitse chilinhimoiselle chorizoa ja tuhdin maun metsästäjälle lammasta.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-ragu

Ainekset

400
g
mausteista raakamakkaraa
1
sipuli
2
porkkanaa
2
varsisellerin vartta
1
rkl
oliiviöljyä
½–1
tl
fenkolinsiemeniä
1
ruukku (lehti)persiljaa
2
tlk
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
3
rkl
tomaattipyreetä
½–1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Lisäksi
500
g
pappardelle- tai tagliatellepastaa
parmesaania

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi sipuli, porkkana ja varsiselleri pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy padassa. Purista makkara kuoresta pulliksi pannuun. Ruskista kovalla lämmöllä pari minuuttia.
  3. Lisää kasvikset ja fenkolinsiemenet. Paista 10 minuuttia.
  4. Hienonna persilja varsineen pataan. Lisää tomaatit ja loput ainekset. Anna kastikkeen hautua kannen alla 10 minuuttia ja ilman kantta 10 minuuttia.
  5. Keitä pasta reilusti suolatussa vedessä.
  6. Sekoita kastike pastan joukkoon ja raasta parmesaania päälle.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Uuniravioli ei vaadi aikaa vieviä työvaiheita. Kokoa vain ainekset vuokaan ja käytä pasta uunissa.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen uuniravioli

Ainekset

500
g
ricotta-pinaattiravioleja tai -tortellineja
100
g
babypinaattia
Fetakastike
200
g
fetaa
250
g
ricottajuustoa
3
dl
kermaa
2
valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Pinnalle
100
g
vahvaa juustoraastetta

Työvaiheet

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Keitä ravioleja suolalla maustetussa vedessä kaksi minuuttia ja valuta.

Tee kastike. Murusta feta haarukalla kulhoon. Lisää ricotta ja kerma. Hienonna valkosipuli joukkoon. Lisää suola ja pippuri ja sekoita. 

Ota halutessasi kourallinen pinaattia sivuun koristelua varten. 

Levitä puolet pinaatista ja ravioleista uunivuokaan (n. 20 x 25 cm). Lisää vajaa puolet kastikkeesta päälle. Täytä toinen kerros samalla tavalla. Lisää kastike ja juustoraaste pinnalle.

Kypsennä vuokaa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut.

Kommentit (1)

Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Tee rucolapesto itse ja keitä spagetin joukkoon kesäkurpitsaa. Sienien salaisuus on loraus balsamicoa.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen pestopasta ja balsamicosienet

Ainekset

½ dl kurpitsansiemeniä
300
g
spagettia
2
pientä kesäkurpitsaa
Rucolapesto
¾ dl kurpitsansiemeniä
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku basilikaa
1
rasia 70 g rucolaa
¾ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2
dl
oliiviöljyä
Balsamicosienet
200
g
herkkusieniä
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
balsamicoa
½ tl suolaa

Työvaiheet

Paahda kurpitsansiemenet kuumalla pannulla pestoa ja koristelua varten. 

Tee pesto. Pese sitruuna. Raasta kuori ja purista mehu sauvasekoittimen kulhoon. Paloittele valkosipuli joukkoon. Ota kourallinen rucolaa sivuun koristelua varten. Lisää loppu rucola, basilika varsineen, suola, pippuri ja öljy. Soseuta. Lisää kurpitsansiemenet ja soseuta karkeaksi.

Viipaloi sienet. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista sienet kauniin ruskeiksi. Pirskota balsamico ja suola päälle.

Keitä spagetti lähes kypsäksi. 

Viipaloi kesäkurpitsat veitsellä ohuiksi viipaleiksi, jotka jäävät kiinni kantaan. Viipaloi ne sitten spagettimaisiksi nauhoiksi juustohöylällä. Lisää kesäkurpitsa spagetin joukkoon ja keitä 1–2 minuuttia.

Valuta pasta. Sekoita pesto joukkoon. Ripottele sieniä, siemeniä ja rucolaa annosten päälle.

Kommentit (0)

Resepti Laura Kaapro kuva Piia Arnould

Muista ravinteikkaat kaalit! Valkopapupastaan uppoaa keko parsa- ja kukkakaalia.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Parsakaalipasta ja kukkakaali-valkopapukastike

Ainekset

350
g
pastaa (esim. spagettia)
1
parsakaali
suolaa keitinveteen
tilkka oliiviöljyä
Kastike
2
tlk
(2 x 400 g) säilöttyjä kypsiä pieniä valkopapuja
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
kukkakaali
oliiviöljyä paistamiseen
1
dl
valkoviiniä
3
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tl
sokeria
1–1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Tarjoiluun
2
dl
raastettua parmesaanijuustoa

Työvaiheet

Valmista kastike. Kaada valkopavut siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Jätä valumaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pilko kukkakaali paloiksi.

Kuumenna öljyä kannellisessa, pinnoitetussa kattilassa. Kuullota sipulia viitisen minuuttia. Lisää kukkakaali ja valkosipuli, kääntele 2–3 minuuttia.

Lisää valkoviini ja anna sen kiehahtaa. Lisää valutetut valkopavut, vesi, kasvisliemikuutio ja sokeri. Anna kiehua kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmeää. Soseuta kastike sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keitä pasta toisessa kattilassa runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Erottele parsakaali pieniksi kukinnoiksi. Lisää kukinnot pastakattilaan viimeisten kolmen minuutin ajaksi.

Valuta pasta ja parsakaalipalat. Tarjoa parsakaalipasta kukkakaali-valkopapukastikkeen ja raastetun parmesaanijuuston kanssa. 

Vinkki! Jos et tarjoa ruokaa saman tien, pyöräytä pastan joukkoon tilkka oliiviöljyä, niin pasta pysyy irtonaisena.

Kommentit (0)