Minna Siltala Kuva Ullamaija Hänninen
Annoksia
1
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsapikkelsi

Ainekset

1
kg
kurpitsaa
1
kpl
keskikokoista punasipulia
punainen paprika
1
kpl
tilliä nipussa
1
dl
silputtua persiljaa
1
kpl
5 sentin pala purjoa
1
kpl
3 sentin pala selleriä
liemi
1
dl
vettä
etikkaa
1.5
dl
sokeria
1
kpl
kanelitankoa pala
10
kpl
valkopippuria
1
kpl
ripaus muskottipähkinää

Työvaiheet

1 kg kurpitsaa
3 sentin pala selleriä
keskikokoinen punasipuli
5 sentin pala purjoa
puolikas punainen paprika
pieni nippu tilliä
1 dl silputtua persiljaa

Liemi
1 dl vettä
¾ dl etikkaa
1½ dl sokeria
pala kanelitankoa
10 valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

---

1. Raasta vihannekset raastimen karkealla osalla. Silppua tilli ja persilja. Kuumenna liemen vesi ja etikka isossa kattilassa. Lisää sokeri ja mausteet.

2. Lisää raastetut vihannekset ja yrtit kattilaan ja keitä hiljaisella tulella, kunnes vihannekset ovat läpikuultavia, 15–20 min. Tölkitä kuumana.

Teksti Minna Siltala, kuva Ullamaija Hänninen

Kilosta kirsikkatomaatteja syntyy pari litraa tomaattikastiketta. Kun nälkä yllättää, lisää kastikkeen joukkoon paistettua jauhelihaa ja hauduta hetki. Saat helposti bolognesekastikkeen, joka on alusta loppuun itse tehty. Vaihtele yrttejä, mausteita ja valkosipulin määrää.

Vaikeustaso
Helppo

Kotitekoiset tomaattisäilykkeet pelastavat monta iltaa helppoina pastakastikkeina

Ainekset

Umpioitu tomaattikastike
1
kg
kypsiä kirsikkatomaatteja
2
porkkanaa
1
pieni selleri
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
4
oksaa tuoretta oreganoa
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
5
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

Kuumenna uuni 100-120 asteeseen.

Huuhtele tomaatit. Halkaise isommat kahtia ja jätä pienet kokonaisiksi.

Kuori ja kuutioi porkkanat, selleri, sipuli ja valkosipulit.

Lado vihannekset, yrtit ja mausteet desinfioituihin tölkkeihin kerroksittain. Jätä tölkit 4 cm vajaaksi, jotta kastikkeella on tilaa kiehua uunissa. Kaada lopuksi tölkkeihin oliiviöljyä.

Sulje kannet tiiviisti ja nosta tölkit reunalliselle uunipellille.

Anna tomaattisäilykkeen hautua hiljalleen uunissa neljä tuntia. Kuumennuksen aikana syntyvä vesihöyry työntää ilman pois tölkeistä ja alipaine sulkee kannen tiiviisti.

Anna tölkkien jäähtyä huoneenlämmössä.

Säilytä valmis tomaattikastike viileässä tai valolta suojattuna huoneenlämmössä.

Kommentit (0)

Kokeile hilloa aamujogurtin päälle tai kakkujen täytteeksi. Jos kuorit kesäkurpitsat, saat keltaisempaa hilloa.

Vaikeustaso
Helppo

Mintulla maustettu kesäkurpitsahillo sopii kakun täytteeksi

Ainekset

Kesäkurpitsahillo
1 ½ kg kesäkurpitsaa
500
g
Granny Smith -omenia
¾ dl sitruunamehua
1–2 sitruunan hieno kuoriraaste
1
kg
hillosokeria
1
tl
jauhettua inkivääriä
1 ruukku minttua tai ½ ruukkua vahvaa minttua

Työvaiheet

Paloittele pesty kesäkurpitsa kuorineen.

Kuori omenat, halkaise, poista siemenkodat ja paloittele. Laita kesäkurpitsa ja omenapalat isoon kattilaan sitruunamehun kanssa.

Kuumenna viitisen minuuttia ja lisää raastettu sitruunankuori, hillosokeri ja inkivääri. Sekoita hyvin.

Keitä 15–20 minuuttia, kunnes kesäkurpitsa ja omena ovat pehmeitä. Lisää mintunlehdet.

Soseuta kevyesti survimella tai sauvasekoittimella. Hilloon saa jäädä paloja.

Purkita hillo puhtaisiin purkkeihin piripintaan, sulje kannet ja jäähdytä.

Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

OHJE Riikka Kaila KUVA Panu Pälviä

Kaksi supersankaria, mustaherukka ja inkivääri, yhdistävät voimansa flunssaa vastaan.

Annoksia
2 litraa
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustaherukka-inkiväärimehu

Ainekset

4
l
(2 kg) mustaherukoita
1
iso pala
(100–150 g) inkivääriä
2
l
vettä
6-7
dl
(ruoko)sokeria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja huuhtele marjat. Kuori ja viipaloi inkivääri. Voit säästää pienen palan pullotusta varten.
  2. Yhdistä kattilassa vesi, marjat ja inkivääri.
  3. Keitä hiljalleen kannen alla 15 minuuttia. Voit pusertaa marjoja kattilan reunoja vasten keittämisen aikana.
  4. Siivilöi mehu tiheän siivilän tai kaksinkertaisen harsokankaan läpi. Jos haluat kirkkaamman mehun, käytä harsokangasta.
  5. Kaada mehu takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon sokeri. Kiehauta ja kuori pois pinnalle muodostuva vaahto.
  6. Pullota mehu huolellisesti pestyihin ja desinfioituihin lasipulloihin ja sulje korkit. Säilytä mehupullot kylmässä.

Vinkki! Jos haluat mehuun reippaasti inkiväärin makua, lisää pulloihin vielä muutama ohut siivu tuoretta inkivääriä.

Kommentit (0)

OHJE Anu Brask KUVA Tuomas Kolehmainen

Punaherukka-vadelmahilloke on juustojen oiva seuralainen.

Annoksia
7 dl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Punaherukka-vadelmahilloke

Ainekset

6
dl
punaherukoita
6
dl
vadelmia
1
sipuli
1
dl
vettä
1
dl
Hillo-marmeladisokeria
1 ½
dl
punaviinietikkaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele herukat ja vadelmat. Kuori ja viipaloi sipuli. Laita marjat ja sipulit kattilaan ja lisää joukkoon vesi.
  2. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia niin, että marjat ja sipuli pehmenevät. Soseuta tai paina siivilän läpi.
  3. Laita sose takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon sokeri ja etikka. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmennä sosetta kunnes sokeri sulaa ja sose sakeutuu. Mausta suolalla.
  4. Laita kuuma hilloke puhtaisiin tölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä viileässä.

Kommentit (0)