Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Maistuu hyvälle suolaisen pähkinäfocaccian kanssa.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Helppo

Raparperihillo

Ainekset

300
g
raparperia
300
g
pakastevadelmia
2
dl
sokeria
2
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

Pese raparperit ja leikkaa sentin paloiksi. Mittaa kattilaan raparperit ja vadelmat. Kaada päälle sokeri ja sitruunamehu. Keitä hilloa noin 15 minuuttia ilman kantta.

Sekoita vähän väliä, ettei hillo pala pohjaan. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta.

Kaada hillo kuumana puhtaaseen purkkiin piripintaan ja sulje kansi. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Espanjalainen escabeche on valkoviinissä ja appelsiinimehussa marinoitua sardiinia. Kotoisessa versiossa toimii tuttu silakka.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Silakka-escabeche

Ainekset

12
silakkafilettä (noin 300 g)
2
appelsiinia
2
valkosipulinkynttä
1
mieto chili
1
sipuli
1
porkkana
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
3
rkl
ruokaöljyä paistamiseen
4
rkl
neitsytoliiviöljyä
3
laakerinlehteä
2
oksaa timjamia
2 ½
dl
valkoviiniä
½
dl
valkoviinietikkaa
1
pss (½ g)
sahramia

Työvaiheet

  1. Puhdista silakkafileet ja poista ruoto. Purista appelsiinien mehu. Viipaloi valkosipulit. Hienonna chili. Kuori ja suikaloi sipuli ja pilko porkkana ohuiksi siivuiksi.
  2. Mausta silakkafileet suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla. Paista silakat nahkapuoli alaspäin 3-5 minuuttia, kunnes nahka on rapea ja kullanruskea.
  3. Lado paistetut kalat vieri viereen laakeaan korkeareunaiseen vuokaan. Kaada päälle oliiviöljyä.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä. Paista sipulia, porkkanaa, valkosipulia ja chiliä muutama minuutti niin, että vihannekset hieman pehmenevät. Lisää laakerinlehdet ja timjamit, valkoviini, viinietikka, appelsiinimehu ja sahrami. Keitä viisi minuuttia. Kaada liemi silakoiden päälle vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja anna maustua jääkaapissa tunnin.
  5. Tarjoile kylmänä. Escabeche säilyy jääkaapissa pari kolme päivää.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Ahven aateloituu herukalla.

Annoksia
2 purkkia
Valmistusaika
20 min + 1 vrk

Herukka-ahvenet

Ainekset

1
kg
ahven- tai siikafileetä
2
dl
mustaherukoita, tuore tai pakaste
4
dl
vettä
2
dl
väkiviinaetikkaa
2
dl
sokeria
10
kokonaista valkopippuria
10
neilikkaa
5
kokonaista mustapippuria
3
laakerinlehteä
3
tl
suolaa
1
tl
sinapinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Pilko kalafileet suupaloiksi. Jos käytät järvikalaa, pakasta se ensin. Riivi herukat tai sulata pakastetut marjat.
  2. Yhdistä kattilassa vesi, etikka ja sokeri. Kiehauta, kunnes sokeri sulaa. Lisää mausteet.
  3. Lado kerroksittain kalat ja herukat kahteen puhtaaseen 5 dl:n lasipurkkiin. Kaada päälle lämmin liemi. Anna maustua jääkaapissa vuorokauden ajan.

Vinkki 1: Pakasta järvikala

Järvestä pyydetty hauki ja muutkin makean veden kalat on hyvä pakastaa ennen raakakypsennystä. Kun otat fileet pakastimesta, hiero kala merisuolalla kauttaaltaan ja laita jääkaappiin sulamaan hitaasti. Pyyhi suola pois sulasta kalasta ja siivuta fileet.

Vinkki 2: Puhdista purkit

Tee kalasäilykkeet aina puhtaisiin, kiehuvassa vedessä tai 100-asteisessa uunissa desinfioituihin lasitölkkeihin. Sulje kannet tiiviisti. Parhaimmillaan kala säilyy umpioidussa purkissa jopa viikkoja.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Kotitekoiset kalasäilykkeet maistuvat pähkinälimpun ja uusien perunoiden kanssa ihan kesältä. 

Annoksia
1-2 purkkia
Valmistusaika
1 t 15 min + 2 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tyrnihauki

Ainekset

500
g
nahatonta haukifileetä
1
salottisipuli
2
dl
tyrnimarjoja
1
dl
tilliä
2
rkl
karkeaa merisuolaa
1
tl
valkopippuria
1
dl
valkoviiniä
1
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Puhdista kala. Jos käytät järvihaukea, pakasta se ensin. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata tyrnit, jos käytät pakasteita. Hienonna tilli.
  2. Hiero kalan pintaan suolaa ja anna maustua tunnin ajan.
  3. Yhdistä viini ja öljy kattilassa. Kiehauta. Anna jäähtyä.
  4. Pyyhi kalafile kuivaksi ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Mausta siivut valkopippurilla. Lado palat desinfioituun 5 dl:n lasitölkkiin tai kahteen pienempään kerroksittain sipulin, tyrnin ja tillin kanssa.
  5. Kaada liemi kalojen päälle tölkkiin. Anna maustua jääkaapissa kaksi vuorokautta.

Vinkki 1: Pakasta järvikala

Järvestä pyydetty hauki ja muutkin makean veden kalat on hyvä pakastaa ennen raakakypsennystä. Kun otat fileet pakastimesta, hiero kala merisuolalla kauttaaltaan ja laita jääkaappiin sulamaan hitaasti. Pyyhi suola pois sulasta kalasta ja siivuta fileet.

Vinkki 2: Puhdista purkit

Tee kalasäilykkeet aina puhtaisiin, kiehuvassa vedessä tai 100-asteisessa uunissa desinfioituihin lasitölkkeihin. Sulje kannet tiiviisti. Parhaimmillaan kala säilyy umpioidussa purkissa jopa viikkoja.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen

Itsetehdyt maustekurkut maistuvat leivän päällä ja aterialla lisukkeena.

Valmistusaika
15 min + marinointi 3 tuntia + kuumennus ja jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Korianteri-kurkkusiivut

Ainekset

500
g
avomaan kurkkuja
2
rkl
merisuolaa
1
tl
kokonaisia korianterinsiemeniä
2 ½
dl
rakuunaviinietikkaa
1
tl
kokonaisia sinapinsiemeniä
1
dl
ruokokidesokeria

Työvaiheet

  1. Pese ja viipaloi kurkut ohuiksi esimerkiksi juustohöylällä.
  2. Pane viipaleet kulhoon ja ripottele päälle suola. Nosta kulho peitettynä viileään noin kolmeksi tunniksi.
  3. Huuhdo viipaleet sen jälkeen hyvin juoksevalla vedellä. Kuivaa paperiin ja pane puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin.
  4. Paahda hieman murskatut korianterinsiemenet pannulla.
  5. Lisää sekaan kaikki maustekastikkeen ainekset ja kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. 
  6. Kaada kuuma mausteliemi kurkkujen päälle purkkeihin ja sulje kannet. Anna jäähtyä ja pane viileään. Käytä lisäkkeenä aterialla tai sellaisenaan leivän päällä.

Kommentit (0)