Kaisa Torkkeli Kuvat Jarno Kovamäki
Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista,
valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Näin teet caesarsalaatin - katso kuvat!

Ainekset

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania
Kastike
1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
Krutongit
6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

Työvaiheet

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.

[[{"fid":"194","view_mode":"full_body","type":"media"}]]


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti Raisa Laine Kuva Sami Repo

Tomaatti-sipulisalaatti thaitwistillä on superraikas.

Annoksia
8
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-sipulisalaatti

Ainekset

Tomaatti-sipulisalaatti
4
isoa tomaattia
1
dl
kvinoaa
3
dl
vettä
½ tl suolaa
1
punasipuli
1
punainen chili hienonnettuna
1
limetin mehu
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
kalakastiketta
1 ½ rkl sokeria
1
dl
korianteria hienonnettuna
16
kuppimaista salaatinlehteä

Työvaiheet

Huuhtele kvinoa huolellisesti kylmällä vedellä. Keitä kvinoaa suolalla maustetussa vedessä noin 10–12 minuuttia. Kvinoa saa jäädä sisältä napakaksi. Valuta kvinoasta siivilässä ylimääräinen neste pois ja anna jäähtyä kylmäksi.

Puolita punasipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Hienonna chili. Purista limetin kulhoon ja lisää joukkoon etikka, kalakastike, sokeri, punasipuli ja chili. Anna marinoitua noin 15 min.

Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi kulhoon. Hienonna korianteri ja sekoita tomaattikuutioiden joukkoon yhdessä kvinoan kanssa. Valuta punasipuli marinadistaan ja sekoita tomaatti-kvinoa-korianteriseokseen. Säästä marinadi.

Irrota salaatinlehdet vadille ja jaa tomaatti-kvinoaseos salaatinlehdille. Lusikoi loppu marinadi salaatinlehtien päälle.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg

Kirkas perunasalaatti kestää retkieväänä paremmin kuin kermainen versio.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Pekoni-perunasalaatti

Ainekset

Pekoni-perunasalaatti
1
kg
kiinteitä perunoita
1
vihreä omena
3
vartta kevätsipulia
3
rkl
kapriksia
Kastike
1 ½ dl öljyä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
omenaviinietikkaa
½ rkl sokeria
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Päälle
1 pkt (170 g) pekonia
rucolaa

Työvaiheet

Keitä perunat kuorineen kypsiksi mieluiten jo edellisenä päivänä. Kuori ja jäähdytä. Leikkaa perunat kuutioiksi.

Pese ja leikkaa omena kuorineen kuutioiksi. Hienononna kevätsipuli ja kaprikset. Yhdistä kaikki aineet kulhossa.

Sekoita öljyn joukkoon sitruunamehu, etikka ja mausteet. Kaada perunoiden päälle. Anna maustua kylmässä vähintään puoli tuntia tai yön yli.

Paista pekoni kuivalla pannulla rapeaksi. Valuta talouspaperin päällä. Murusta salaatin päälle juuri ennen tarjoilua ja lisää rucola. 

Kommentit (0)

Resepti Laura Kaapro kuva Piia Arnould

Ei ole uunijuuresten ja fetan makuliiton voittanutta. Keitetyt kananmunat ja
täyteläinen, kuitupitoinen riisi tekevät salaatista tukevan aterian.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Juures-fetasalaatti

Ainekset

Juures-fetasalaatti
2
dl
täysjyväriisiä tai mustaa riisiä
vettä
suolaa
Paahtojuurekset
2
isoa porkkanaa (300 g)
1
bataatti (400 g)
2
punajuurta (300 g)
1
punasipuli
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
timjamia
1
tl
hiutalesuolaa
¼ tl mustapippuria
Lisäksi
4
kananmunaa
200
g
fetajuustoa
1
ruukku tuoretta lehtipersiljaa
2
rkl
oliiviöljyä
hiutalesuolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä kypsä riisi suureen salaattikulhoon.

Valmista riisin kypsyessä paahtojuurekset. Kuori porkkana ja leikkaa se ½ cm:n vahvuisiksi vinoviipaleiksi. Kuori bataatti ja leikkaa se noin 2½ cm:n kuutioiksi. Kuori punajuuret ja leikkaa ne noin 1½ cm:n kuutioiksi. Kuori ja halkaise punasipuli ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi.

Laita kasvikset kulhoon. Pyöräytä joukkoon oliiviöljy, hunaja, timjami, hiutalesuola ja mustapippuri. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Paahda juureksia 240-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes ne saavat kauniisti väriä. Kaada paahdetut kasvikset keitetyn riisin joukkoon kulhoon.

Keitä kananmunat pehmeän kypsiksi, 6–7 minuuttia, ja upota ne kylmään veteen. Kuori munat.

Murentele riisi-kasvisseoksen joukkoon feta. Hienonna lehtipersilja. Asettele munat puolikkaina tai lohkoina salaatin päälle. Viimeistele salaatti pirskottelemalla pinnalle hyvää oliiviöljyä sekä rouhimalla päälle hieman hiutalesuolaa ja mustapippuria. Tarjoa sellaisenaan tai hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen

Päärynän ja sinihomejuuston liitto toimii aina.

Annoksia
8
Vaikeustaso
Helppo

Salaattikranssi

Ainekset

Salaattikranssi
100 g vuonankaalia
150 g valkohomejuustoa
150 g sinihomejuusto
1 granaattiomenan siemenet
2 päärynää
Kastike
¾ dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
¾ tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

Tee näin

Huuhdo ja valuta vuonankaali. Paloittele juustot. Perkaa granaattiomenan siemenet. Pese ja viipaloi päärynät.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään.

Varaa salaatille suuri pyöreä vati.

Nosta kastike pienessä kulhossa vadin keskelle.

Asettele vuonankaalia kulhon ympärille. Laita juustopaloja ja päärynäviipaleita tasaisesti salaatin päälle. Ripottele pinnalle granaattiomenan siemeniä.

Vinkki!

Salaattipetiin voit käyttää muitakin salaattilajikkeita. Sattumiksi sopivat myös omenalohkot, viinirypäleet ja viikunat.

Ainekset

Kommentit (0)