Joensuulainen Laura Kosonen tekee kätilönä vuorotyötä. Stressiä on ollut pakko oppia hillitsemään. Laura piti viikon ajan stressipäiväkirjaa, jota Työterveyslaitos analysoi.

Keskiviikko:

Lapset menevät toista päivää kouluun ja saatan ekaluokkalaisen kuopuksen koulunpihalle. Käynnistelen omia toimittajantöitä loman jälkeen. Tuntuu nihkeältä. Työn alla on iso juttuprojekti, mutta vielä aikataulupaine ei pakota tuottamaan tekstiä. Esikoinen ilmestyy työhuoneelle jo aikaisin iltapäivällä, hän vasta opettelee olemaan kotona yksin. Karkaan alkuillasta Body pump -jumppaan, kun lapsilla on kaveri kylässä.

Torstai:

Edelleen kirjoitustöiden käynnistelyä eli lähinnä aiheen pyörittelyä mielessä ja taustatiedon etsimistä. Teen lyhyen, kuuden tunnin työpäivän. Koen stressiä, ettei tulosta vielä näy tietokoneen näytöllä. Illalla aloitan aikuisten suunnistuskoulun. Opin käyttämään kompassia, se ilahduttaa. Mies palaa kotiin.

Perjantai:

Ensimmäinen lomanjälkeinen työpäivä kätilönä. Päivä on rauhallinen, sillä en ole osastotyössä. Ehdin hankkia uudet salasanat tietokoneelle lomalla unohtuneiden tilalle ja lukea loman aikana tulleet sähköpostit. Silti paluu töihin tuntuu melko stressaavalta.

Lauantai:

Rivakka aamuvuoro osastolla äitejä, vauvoja ja odottajia hoitaen. Töitä on paljon. Päivän jälkeen olo on väsynyt. Illalla lähden hakemaan virkeyttä kuntosalilta. Sitä en saa, mutta liikunnan jälkeen olo on mukavan raukea.

Sunnuntai:

Teen aamu- ja iltavuoron osastolla putkeen. Neljäntoista tunnin työvuoro tuntuu pitkältä, mutta päivän aikana ehtii tutustua asiakasperheisiin hyvin. Työtahti on hallinnassa, mutta pitkässä vuorossa alkaa väistämättä uuvuttaa jossakin vaiheessa.

Maanantai:

Iltavuoro alkaa jo ennen puoltapäivää ja on kymmenen tunnin mittainen. Päivän aluksi olen mukana hektisessä tilanteessa sektiosalissa. Se nostaa vireystasoa. Olo on melko väsynyt eilisen pitkän päivän jälkeen.

Tiistai:

Vapaapäivä työputken jälkeen. Käyn kuntosalilla päivällä, illalla saunomme lasten kanssa mökillä. Päivä on selkeästi palautumista töistä. Tuntuu, etten ole täysissä voimissa.

Mitä tulokset kertovat stressistä?

Mittaustulokset osoittavat, että Lauran vahvuus on hyvä uni. Uni on pääasiassa tehokasta, sitä tulee mittausjakson aikana riittävästi ja se auttaa palautumaan päivän kuormituksista. Mittausjakson ensimmäisinä päivinä, jolloin Laura työskenteli toimittajana, palautuminen oli hyvää. Työpäivät olivat myös melko lyhyet. Kätilön töissä kuormitus kasaantui työputken edetessä ja se heikensi jakson lopulla unen laatua.

Työpäivien aikana mittauksissa näkyviä palautumisjaksoja oli joko hyvin vähän tai ei lainkaan. Se kertoo, että vireystila on töissä jatkuvasti korkealla.

”Olennainen kysymys on, onko stressi positiivista vai negatiivista. Toinen merkittävä asia on kyky laskea kierroksia. Yöunen, taukojen ja rauhoittumishetkien aikana elimistö palautuu”, kertoo mittauksista vastannut erityisasiantuntija Ari-Pekka Rauttola Työterveyslaitokselta.

Mittausten mukaan Lauran toimintakyky ja fyysinen kunto ovat hyvät. Ne auttavat jaksamaan hektisessä työssä. Pitkäaikaisen kuormittumisen tai uupumisen merkkejä ei näy mittauksissa, mutta rauhoittumisen taitoon työpäivien aikana ja vapaa-ajalla on syytä kiinnittää huomiota. Kovatahtinen liikunta ei aina ole paras palautumiskeino.

Työputken vaikutukset näkyivät  vapaapäivänä mittausjaksolla. Yhden päivän lepo ei riittänyt palautumiseen töistä.

Tästä oli kyse

Mittasimme stressiä yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa. Lauralle tehtiin hyvinvointianalyysi, jossa mitattiin sydämen sykevälivaihtelua viikon ajan. Sylkinäytteistä mitattiin stressihormoni kortisolin pitoisuuksia sekä selvitettiin adrenaliinin erittymistä. Rannekellon näköisellä aktigrafilla mitattiin liikeaktiviteettia unessa ja valveilla.

Mittaukset tehtiin elokuun puolivälissä. Tuolloin Laura palasi töihin kesälomalta ja lapset aloittivat koulun. Samalla viikolla Lauran puoliso muutti puolittain toiselle paikkakunnalle työn vuoksi.

Kuinka voit?

Näin opit tunnistamaan stressin

Pääsetkö irti työstä? Palautuminen käynnistyy, kun Ihminen lakkaa sekä tekemästä että ajattelemasta työtä. Palautuminen on aktiivista toimintaa, ei pelkkää lepoa. Esimerkiksi liikunta, luovat harrastukset tai sosiaalinen elämä auttavat palautumaan työstä.

Katosiko ilo? Yleinen tyytymättömyys ja huolestuneisuus voivat olla uupumuksen ensioireita. Ei jaksa, ei malta, ei pysty, ei ehdi ovat ajatuksia, jotka voivat kertoa haitallisesta stressistä.

Jakaisitko lomat? Tutkimukset osoittavat, että loman hyvinvointivaikutukset kestävät 2-4 viikkoa. Siksi lomat kannattaisi jakaa useampaan pätkään vuodessa.

Osaatko rauhoittua? Tietoisuustaitojen opettelu vähentää tutkitusti stressiä. Rentoutusta ja meditaatiota hyödyntävät menetelmät ovat kaikkein yleisimpiä.

Tunnetko itsesi? Omat stressioireet kannattaa opetella tunnistamaan, sillä haitallinen stressikierre on hyvin pitkään yksilön sisäinen eikä näy ulospäin.

Marja-Liisa Mäensivu oli kokeillut vatsavaivoihinsa jo melkein kaikkea, mutta ikävät oireet eivät helpottaneet. Hän päätti kokeilla gluteenitonta ruokavaliota.

"Vuonna 2004 olin todella huonossa kunnossa. Minulla oli diagnosoitu palleatyrä ja ärtyvän suolen oireyhtymä. Olin jättänyt ruokavaliostani jo pois kaiken vatsaa ärsyttävän kuten sipulin, sitrukset ja maitotuotteet. Silti suolisto kipuili ankarasti ja aina närästi.

Elin jonkin aikaa pelkällä hirssillä, riisillä, quinoalla ja amarantilla. Oireet helpottivatkin vuosiksi.

Sitten sain lomamatkalta Dominikaanisesta tasavallasta alkueläimen, jota jouduttiin häätämään rankoilla lääkekuureilla. Oireet palasivat entistä pahempina.

Olen yllättynyt siitä, miten helppoa gluteenittomuus on ollut.

Olin kokeillut jo melkein kaikkea muuta, joten päätin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Kolmen päivän kuluttua oireet helpottivat! Farkutkin menivät helpommin jalkaan. Kolmen kuukauden kuluttua vatsaani ei enää turvottanut eikä närästänyt, ja suolistokin oli hiljaa.

Tuttavat voivottelivat aluksi, että nythän en voi syödä mitään. Minä taas olen yllättynyt siitä, miten helppoa gluteenittomuus on ollut.

Joululeivonnaisetkin olen leiponut vain korvaamalla jauhot gluteenittomilla. Gluteenittomien tuotteiden valikoima on lisääntynyt valtavasti, lähikaupastamme saa aivan kaikkea. Koskaan ei tarvitse olla nälissään.

Aluksi tuoreen ruisleivän tuoksu herautti veden kielelle, mutta nykyään en juuri kaipaa sitäkään. Kun on ollut niin kipeänä, ei tee mieli palata menneeseen.

Ruokavaliomuutoksen myötä opettelin leipomaan itse leipäni. Lisään siihen porkkanaraastetta, auringonkukansiemeniä ja hamppu- tai pellavarouhetta, joista saa paljon kuituja. Syön joka aamu gluteenittoman kaurapuuron.

Vatsani on ollut kipeä koko elämäni ajan. Yöllä ja päivällä, levossa ja liikkeessä. Kun olin pieni, sanottiin vain, että taidan kärsiä jännittämisestä.

Oli hämmästyttävä tunne, kun yhtenä päivänä vatsaani ei enää särkenytkään. Sitä keveyttä ei pysty edes sanoin kuvaamaan.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä gluteeniton ruokavalio?

Gluteeniton ruokavalio välttelee gluteenia sisältäviä viljoja kuten vehnää, ohraa ja ruista. Luontaisesti gluteenittomia ovat muun muassa riisi, hirssi ja tattari.

Gluteenittoman päivä

Aamiainen

Gluteeniton kaurapuuro, mustikkakeittoa, proteiinijuoma, kahvi.

Välipala

Banaani.

Lounas

Grillattua lohta, perunoita ja salaattia.

Välipala

Kahvia ja mustikkapiirakkaa.

Iltapala

Maustamaton rahka riisi-herneproteiinijauheella, psylliumkuidulla ja mustikoilla, juustoleipä ja teetä.

 

Nyt on hyvä aika kiinnittää heijastimet ulkotakkeihin. Muista nämä ohjeet, niin pysyt hengissä pimeällä tiellä kävellessä.

1 Anna heijastimen heilua.

Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää siten, että se on polven korkeudella ja pääsee vapaasti heilumaan.

2 Roikota ranteesta.

Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.

3 Liioittele.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.

4 Näytä kaikki puolesi.

Sekä vasemmalle että oikealle puolelle kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Lähde: Liikenneturva

Raakaruokailija Mea Salo valmistaa ateriansa nopeimmillaan minuutissa.

"Kun neljäskymmenes syntymäpäiväni lähestyi, päätin, että minun on tehtävä ruokaremontti, muuten keräisin pian tautidiagnooseja. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun eksyin Vegaaniliiton sivuille ja luin tuotantoeläinten riistosta.

En halunnut enää jatkaa sekasyömistä, vaan minusta tuli saman tien vegaani. Jätin kaikki eläinkunnan tuotteet, lihan, maidon ja munat heti pois ruokava­liostani.

Olin jo 25-vuotiaana lukenut kirjan elävästä ravinnosta ja vakuuttunut kuumentamattoman kasvisravinnon terveellisyydestä. Elävässä ravinnossa on mukana ituja, versoja ja oraita, jotka ovat erityisen ravinteikkaita. Silloin ruokamuutokseni jäi kuitenkin vain vähäiseen idättämiseen.

Yhdeksän vuotta sitten raakaruokaluennolla Tanskassa innostuin uudestaan ja siirryin raakailijaksi. Se tarkoittaa, että vähintään 75 prosenttia ruuastani on raakaa ja kaikki on vegaanista.

Pääsin eroon flunssista. Myös uneni laatu on parantunut.

Kiinnostuin ruuanlaitosta vasta ryhdyttyäni vegaaniksi, ja raakaruuan valmistaminen vasta helppoa ja hauskaa onkin.

Aterian valmistamiseen menee nopeimmillaan minuutti, kun surauttaa ruoka-aineet tehosekoittimessa. Suosikkiherkkuni on jäätelö, jonka teen pakastetuista banaaneista ja marjoista.

Raakaruuan myötä pääsin eroon minua lapsesta asti joka vuosi vaivanneista, puolitoista kuukautta kestäneistä flunssista. Myös uneni laatu on parantunut huomattavasti.

Selkeimmin raakaruoka on vaikuttanut mieleeni. Olen tullut rohkeammaksi. Uskoin raakaruokaan ja itseeni niin paljon, että tein tästä itselleni ammatin.

Myös luovuuteni on voimistunut. Olen alkanut säveltää, mistä olen haaveillut jo nuoresta asti.

Olen aina pelännyt kipua ja sairastamista. Raakaruuan myötä en enää pelkää vanhenemista. Tiedän, että pystyn myös itse vaikuttamaan tulevaisuuteeni.

En voi tietenkään olla varma, ettenkö koskaan sairastuisi, mutta ainakin tiedän, että teen itse hyvinvointini eteen sen minkä voin.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2015.

Mikä raakaravinto?

Raakaravinto koostuu etupäässä kuumentamattomasta ja käsittelemättömästä ruuasta. Kuumentamista halutaan välttää, koska se tuhoaa kasviksista vitamiineja ja ravintoaineita. Ruokaa valmistetaan esimerkiksi tehosekoittimella tai jauhamalla.

Raakaruokailijan päivä

Aamiainen
Porkkanasta, kurkusta, fenkolista, lehtikaalista ja inkivääristä puristettu mehu.

Välipala
Idätetystä tattarista, liotetuista pellavansiemenistä, banaanista ja vedestä tehosekoittimella valmistettu raakapuuro. Lisäksi iso mukillinen marjoja banaanin ja vihersalaatin kanssa tehosekoittimessa sekoitettuna.

Päivällinen

Salaatti mungpavun iduista, keräkaalista ja kesäkurpitsasta porkkana-hapankaali-auringonkukansiemenkastikkeella.

Illallinen
Pakastetuista banaaneista tehosekoittimella tehty ”jäätelö”, johon tulee marjoja ja lakritsijauhetta mausteeksi.

 

jätetään kasvit rauhaan

Mea Salo: "Raakaruoka teki minusta rohkeamman"

Ja montakohan muuta suuta on ruokittavana? Näitä omia ismejä ja ideologioita on niin helpompi toteuttaa kun elää vain itselleen. Kun käyt töissä, haet muksun hoidosta, käyt ruokakaupassa ja tuut kotiin ei hitto vie tuu kyllä mieleen lähteä käpyjä, juuria ja männynneulasia keräämään että saat väen ruokituksi! Tokihan tuo helppoudellaan houkuttelisi - minuutissa parissa olisi päivällinen surautettu. Vaikka epäilen ettei maku kyllä lihapottuja voita.
Lue kommentti

D-vitamiinilisä on tarpeen nyt, kun päivät lyhenevät huimaa vauhtia. Muistathan, että D-vitamiini ei imeydy kunnolla ilman rasvaa?

Aurinko paistaa jo niin matalalta, että sen D-vitamiinia antavat UVB-säteet eivät ulotu Suomen leveyksille asti. Sen vuoksi pimeän pohjolan asukkaiden on taas siirryttävä pilleripurkille.

Jos haluat täyden hyödyn D-vitamiinitableteista, älä syö niitä sellaisinaan. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, se tarvitsee kyytipojakseen rasvaa: muuten se ei imeydy kunnolla. Tehokkainta onkin ottaa tabletti aterian yhteydessä.

D-vitamiinia saa myös ruoasta, mutta sitä sisältäviä ruoka-aineita on ikävän vähän. Suurina määrinä D:tä on vain rasvaisessa kalassa, etenkin lohessa.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty myös useimpiin maitotuotteisiin ja margariiniin, mutta esimerkiksi rasvattomassa luomumaidossa sitä ei ole.

Lähde: Luustoliitto

3 faktaa D-vitamiinista
  1. Luut tarvitsevat D-vitamiinia koko elämämme ajan, jotta ne kehittyisivät lujiksi ja pysyisivät sellaisina.
  2. Kesällä auringon UVB-säteet saavat ihon muodostamaan D-vitamiinia - jos auringossa viipyy keskellä päivää 10-20 minuutin ajan kasvot ja käsivarret paljaina ja ilman aurinkorasvaa.
  3. Asuitpa missä päin Eurooppaa tahansa, ihosi ei saa tarpeeksi UVB-säteilyä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Lähde: Luustoliitto