Pensasmustikan (Vaccinium corymbosum) suuret, jopa 3 kertaa metsämustikan kokoiset marjat ovat hurmanneet kotipuutarhurit.

Marjat on helppo ja nopea poimia, ne säilyvät hyvin, tuoksuvat hyvältä ja ovat terveellisiä. Yhdestä pensaasta voi saada useita litroja satoa - ja sama pensas voi tehdä marjoja jopa 30 vuotta! Lisäksi marjojen mehu on vesiliukoista ja malto on vaaleaa, eikä siis värjää. Pensasmustikka kasvattaa suosiotaan tasaisesti ja yleistyy kotipuutarhoissa Vaasan korkeudella asti.

Mustikka menestyy parhaiten läpäisevässä ja kevyessä, happamassa (pH alle 5,5) ja humuspitoisessa hietamaassa. Kasvualusta parannetaan happamalla (havu-rodo) mullalla tai kalkitsemattomalla turpeella. Kasvupaikan on oltava melko lämmin ja kosteuden tasainen. Pensasmustikan juuret ovat lähellä maan pintaa, joten hyötyy katteesta (esi. mäntykuorike) ja kastelusta kuivina aikoina. Lannoitustarve on vähäistä; kevätlannoitus Rodo-lannoitteella tai kalkittomalla perunalannoitteella riittää. Kalkkia ei saa lisätä. Pensasmustikkaa ei yleensä tarvitse leikata; vain vioittuneet tai kuivuneet oksat leikataan keväällä. Suojattava hirviltä ja jäniksiltä.

Yleisimpiä lajikkeita ovat Northblue ja Norhcountry, sekä kotimaiset Aino ja Alvar. Nykyisin markkinoilla on myös useita muita, Suomessa menestyviä lajikkeita. Pensasmustikka hyötyy ristipölytyksestä eli istuttamalla eri lajikkeita vierekkäin saa parhaan mustikkasadon!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää pensasmustikasta ja sen eri lajikkeista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puutarha.netissä on viikolla 17 Hyötypuutarha-teema. Lisää asiaa hyötypuutarhasta täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla