Kokeilevaa kokkausta harrastava ystäväni antoi minulle viime viikonloppuna pienen paperikassin, joka oli täynnä suloisia pussukoita.

Hän oli leiponut Hanna-tädin kakkuja ja muunnellut vähän ohjetta. En ole syönyt näitä pikkuleipiä moneen vuoteen, nyt ihmettelen miksi. Ne olivat NIIN hyviä! Otin kuvan pussukoista. Jokaiseen oli kirjoitettu muunnos ja mielipide mausta muutaman maistiaisen kera. Koiralleni Onnille oli oma pussi, jossa oli maustamaton riisikakku. Ihan mahtava yllätys. Kruunasi lauantai-illan.

Hanna-tädin kakkuihin voi hyvin käyttää vanhan kerman. Jos sinulle on jäänyt 2 dl:n kuohukerma jääkaappiin happanemaan, käytä se. Ranskankerman sijaan alkuperäiseen ohjeeseen tulee siis pelkkää kermaa, jolloin kerman kokonaismäärä on 1,5 dl.

Sattuuko kukaan tietämään, mikä on Hanna-tädin kakkujen historia? Kuka leipoi ensimmäiset ja leivottiinko ne Suomessa?

Hanna-tädin kakut

40–50 kpl
3 dl sokeria
1 dl ranskankermaa
0,5 dl kermaa
1,5 dl kevyesti ruskistettua voisulaa jäähtyneenä
1 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja

Sekoita sokeri, ranskankerma, kerma ja voisula.
Sekoita huolellisesti keskenään sooda, vehnäjauhot ja perunajauhot. Lisää ne edelliseen seokseen.
Kun olet saanut taikinan tasaiseksi, laita se viileään tekeytymään puoleksi tunniksi.
Leivo taikinasta pötköjä ja paloittele ne niin, että kun pyörität niistä pellille palloja, niin niiden halkaisija on 2,5–3 cm.
Pötköjen leivonnan yhteydessä voi taikinaan leipoa mahdollisia haluamiaan lisämausteita.
Paista pikkuleipiä 175 asteisen uunin keskitasolla noin 15–17 minuuttia.