Taistelu alkaa selvittämällä koin alkuperä.

Jos näet koiperhosen lentelevän kodissasi, aloita taistelu selvittämällä koin alkuperä. Hävitä toukat imuroimalla ja pesemällä vaatekaapin hyllyt ja vie pölypussi ulkoroskiin heti imuroinnin jälkeen.

Älä säilytä likaisia vaatteita huonosti ilmastoidussa kaapissa. Tuulettele ahkerasti. Varastoi villavaatteet puhtaana, ja pakkaa ne kannelliseen muoviastiaan tai suljettavaan muovipussiin. Laventeli, setripuu ja eteeriset öljyt ovat tehokkaita aseita koiden ehkäisyyn.

Jos ostat vaatteen tai huonekalun kirpputorilta, muista hävittää mahdolliset koit pesemällä, tuulettamalla, pakastamalla tai saunottamalla koit. Jos tuotetta ei voi pestä, harjaa ja tuuleta se ulkona mieluiten auringonpaisteessa, sillä koit eivät pidä auringon lämmöstä. Talvella viikko yli -20 asteen pakkasessa tappaa koit tehokkaasti. Vaatteet voi laittaa myös pakastimeen. Saunassa yli 80 asteen kuumuus muutaman tunnin ajan tekee myös tehtävänsä.

Jos ei muu auta, tuhoa koit myrkyttämällä. Huonekaluja myrkyttäessä kokeile myrkkyä ensin huomaamattomaan kohtaan. Yritä saada myrkky pehmustettujen huonekalujen pehmusteisiin saakka.

Teksti Hanna Haavisto, kuva Mikko Hannula