Hiuksia voi värjätä, hoivata ja jopa leikata kotioloissakin. Lue näppärät ohjeet niin hiusten värjäämiseen, värin valintaan kuin otsatukan leikkaamiseenkin.

VÄRJÄÄMINEN KOTONA
Hiusvärit ovat kylpyhuoneissamme ahkerassa käytössä, sillä lähes puolet suomalaisista naisista ja viidennes miehistä värjää hiuksensa kotona. Kotivärjäri säästääkin pitkän pennin, kunhan muistaa muutaman käytännön vinkin.

 

Kestoa vai kevyttä?
Hiusvärit jaetaan kestoväreihin, kevytväreihin ja suoraväreihin.

 • Kestovärit värjäävät hiuksen pysyvästi ja peittävät harmaat täysin.

 • Kevytvärit haalistuvat asteittain muutaman pesukerran jälkeen.
  Kevytväri korostaa hiusten luonnollista väriä eikä jätä tyvikasvua.

 • Suoraväri sopii päähän silloin, kun hiuksiin ei haluta suurta muutosta, vain hieman kiiltoa ja sävyä. Suoraväri kestää 6–10 pesua.

Ennen värjäystä

 • Hoivaa huonokuntoiset hiukset kuntoon ennen värjäämistä ja tutustu värin käyttöohjeisiin huolella.

 • Tee tarvittaessa koevärjäys. Ota sormenpaksuinen hiusosio ja sido se kumilenkillä. Sekoita pienessä lasikulhossa ruokalusikallinen väriainetta ja kehitettä. Sulje väri- ja kehiteaineen korkit heti. Värjää hiusosio ohjeen mukaan, huuhtele ja kuivaa. Jos värivalinta osui nappiin, värjää hiukset kokonaan.

 • Älä pese hiuksia päivään tai pariin ennen värjäystä, sillä hiuspohjan oma tali suojelee ihoa ärsytyksiltä. Suojaa hiusraja ja korvat vaseliinilla, niin vältät ihon värjäytymisen.

Valitse vaaleampi
Hiusvärin valintaan on hyvä suhtautua tietyllä hartaudella, ettei lopputulos ole liian säväyttävä. Hiusten oma sävy, kunto, edelliset värjäykset ja permanentit vaikuttavat osaltaan lopputulokseen.

 

Käytä kaupoissa olevia mallihiustupsuja ja sävynumeroita apuna ja valitse uusi väri mieluiten läheltä omaa hiusväriä.

 

Hiusvärien numerointi kertoo värin tummuusasteen eli 1 tarkoittaa mustaa ja 10 vaaleinta sävyä. Taittovivahteet ilmoitetaan perussävyn jälkeisellä numerolla, esimerkiksi numero neljä on kupariin taittuva sävy.

 

Jos epäröit kahden sävyn välillä, valitse vaaleampi. Hiusvärin maahantuojalta voi kysäistä neuvoa silloin, kun ei ole varma värin sopivuudesta entisen hiusvärin kanssa.

 

Kampaajalle kannattaa mennä silloin, kun aikomuksena on tehdä hiuksiin radikaali muutos, esimerkiksi muuntua tummasta aivan blondiksi.

TEHOHOIDOT KOTIKONSTEIN
Hiukset ovat kovilla päivittäisen muotoilun ja kemiallisten käsittelyjen vuoksi. Karheat, kiillottomat tai veltot hiukset kaipaavat tehohoivaa ja suojaa näyttääkseen jälleen kauniilta.

 

Hoitoaineen valintaan vaikuttavat hiuspohjan ja hiusten kunto. Hiusten laatu ja kemialliset käsittelyt sanelevat myös omat ehtonsa. Jotkin hoitotuotteista sopivat hiuksien, toiset hiuspohjan ja osa molempien hoivaamiseen.


Käytä pesun jälkeen pois huuhdeltavan hoitoaineen lisäksi hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

 

Hiusnaamiolla saa helliä hiuksia vähintään kerran viikossa. Levitä hoitoaineet aina pyyhekuiviin hiuksiin, niin ne pääsevät imeytymään. Pyyhe kannattaa siis varata suihkun viereen, muuten hoitsikoiden teho menee hukkaan.

Sauna & hoitoaine
Jos haluat mennä saunaan hoitoaineet hiuksissa, suojaa hiukset pyyhkeellä.

 

Toisaalta nykyhoitoaineet ovat niin nopeavaikutteisia, ettei löylyjä paljon ehdi heitellä. Eri asia on, jos hiusten hemmottelusta haluaa tehdä spa-tuokion. Saunan lämpötila saa olla silloin enintään 50 astetta; hiukset eivät kestä kovaa kuumuutta.

OTSATUKKA OMIN KÄSIN
Otsatukka sopii kaikenmuotoisille kasvonpiirteille, jos se on leikattu oikein. Tosin, jos otsahiuksissa on voimakas pyörre, voi otsatukka olla melko vaikea hallita, eikä se asetu paikalleen kovin helposti.

 

Jos otsatukkaa ei vielä ole mutta sellaisen haluaa, viisainta on leikkauttaa se ensimmäistä kertaa ammattilaisella, joka osaa opastaa sopivan tyylin ja muodon valinnassa.

 

Otsatukan ylläpidon voi sitten jättää itsellekin. Erilaisia otsatukkamalleja on suorasta kaarevaan ja kapeasta leveään. Otsatukka voi olla kerroksittain leikattu tai tasapaksu.

 • Jos ryhdyt omaksi kotiparturiksesi, on kaiken perustana hyvät hiustenleikkaussakset, joita saa esimerkiksi tavarataloista. Seuraavaksi suunnitellaan otsatukan leveys ja syvyys. Otsatukka ei saa sivuilla levitä muiden hiusten päälle. Pidä saksien kärjet pystyasennossa ja leikkaa pienissä osioissa kerrallaan. Jäljestä tulee silloin pehmeä ja luonnollinen. Hiukset luistavat alta, jos sakset ovat leikatessa vaakatasossa.

 • Yllätyksiltä välttyy, kun leikkaa hiukset puhtaina ja kuivina, sillä märkänä leikatut hiukset vetäytyvät kuivuessaan suunniteltua ylemmäksi. Varsinkin pyörteet vievät otsatukan silloin ihan omiin korkeuksiinsa. Pidä naama peruslukemilla, ettei niin kutsuttu otsatukkailme – eli työhön keskittyvät otsarypyt – pilaa lopputulosta.

 

Satu Reijonen, 32, asuu Liperissä puolisonsa ja 1-, 6- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa. Kotiäidin rakkaimpia harrastuksia ovat lenkkeily, kuntosali ja laskettelu. ”Arkena pukeudun farkkuihin ja neuleisiin, joiden värikirjo liikkuu mustan ja harmaan välillä.”
Satu Reijonen, 32, asuu Liperissä puolisonsa ja 1-, 6- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa. Kotiäidin rakkaimpia harrastuksia ovat lenkkeily, kuntosali ja laskettelu. ”Arkena pukeudun farkkuihin ja neuleisiin, joiden värikirjo liikkuu mustan ja harmaan välillä.”

”Äidin univormu on usein toppapuku ja kalsarit", mietti Satu Reijonen ennen Kodin Kuvalehden muuttumisleikkiä. 

"Elän pitkälti perheemme taaperon, eskarilaisen ja koululaisen ehdoilla. Arki on täynnä toimintaa: lasten viemistä kouluun ja harrastuksiin, läksyjä ja ruuanlaittoa.

Arkena minulla ei juuri ole mahdollisuutta laittautua, mutta en sitä välttämättä kaipaakaan. Kun sitten tulee mahdollisuus meikata tai pukeutua paremmin, se tuntuu entistä ihanammalta.

Tärkeintä ihmisessä ovat sisäiset seikat, vaikka olenkin kiinnostunut kauneudesta. Muuttumisleikki oli upea mahdollisuus saada uusia ideoita ja omaa aikaa. Nyt oli hyvä tilaisuus kysyä muoti- ja kauneusvinkkejä, sillä työelämään palaaminen lähestyy.

Lapsiperheen arjessa kauniit vaatteet olisivat kuitenkin tiellä. Äidin univormu on usein toppapuku ja kalsarit.

Pidän kauniista vaatteista ja seuraan aktiivisesti muotia blogeista ja naistenlehdistä. Lapsiperheen arjessa kauniit vaatteet olisivat kuitenkin tiellä. Äidin univormu on usein toppapuku ja kalsarit.

Muuttumisleikiltä odotin ja sainkin pirteyttä. Ehkäpä se näkyy myöhemmin myös väripilkkuina vaatekaapissani."

3 vinkkiä kolmikymppiselle Sadulle

 1. "Sadun hiukset leikattiin long bob -tyyliseksi pitkäksi polkaksi. Entistä ryhdikkäämpi leikkaus kohotti hiuksia ja kirkkaampi väri raikasti koko olemusta." - Riia Koivisto, kampaaja ja meikkaaja
 2. "Kun huulet punaa hyvin, tyyli on heti tosi huoliteltu. Silloin arjen kiireissä ei tarvitse muuten meikata niin paljon." - Riia Koivisto, kampaaja ja meikkaaja
 3. "Koska Sadun tyyli on klassinen, halusin pukea hänelle rohkeasti kevään kukkivia kuoseja, liehulahkeita ja röyhelöitä. Hillitty olemus sai rempseyttä ja tyttömäisyyttä, joka sopii Sadun sädehtivään hymyyn." - Mirkka Siusluoto, muotitoimittaja

Katso kuvat Sadusta ennen ja jälkeen!


Satu seuraa muotia, mutta lapsiarjessa kauniit vaatteet olisivat enemmän tiellä.
Satu sai hiuksiin ryhdikkäämmän leikkauksen ja kasvoille raikkaan meikin.
 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 9/2017.

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Kotiäiti Sadun, 32, arkityyli raikastui muuttumisleikissä: katso upeat kuvat ennen ja jälkeen!

Jenna kirjoitti: Siis voi hyvän tähen! Miten te saatte upeista leideistä entistäkin upeampia?! Mikä ihana freesi lookki, hiukset ja vaatteet ja koko mimmi! Ja miten ihmeessä tällaiseen muuttumisleikkiin pääsee mukaan, mistä löytyy arvontakuponki?! ;) Hei nimimerkki Jenna, kiitos kivasta palautteesta! Mekin ihastelemme, miten upeita muodonmuutoksia kauneusalan ammattilaiset saavatkaan aikaan. Etsimme jatkuvasti malleja erilaisiin juttuihimme, joten täytä mielellään hakemus tästä linkistä: https...
Lue kommentti

TOIMITUKSESSA TESTATTU. Juttusarjassa KK kokeilee kosmetiikkatuotteita. Ensikertalainen keski-ikäinen testasi muhkeat paperiset perhosripset.

Tuote: 

Paperself-merkkiset paperiset irtoripsikoristeet.

Lupaus:

Paperself kertoo olevansa maailman ensimmäinen taiteellisten paperiripsien valmistaja. Yritys lanseerasi irtoripsensä Suomessa marraskuussa 2017. Niissä yhdistyy kiinalainen paperinleikkaustaide ja moderni muotoilu. Yhdestä irtoripsiparista saa ainakin kolmet piristeet leikkaamalla paperiripset osiin.

Testaus:

Keski-ikäiselle pikkujoulut ovat helposti bilevuoden kohokohta, joten niiden kunniaksi päätin kokeilla elämäni ensimmäisen kerran irtoripsiä. Enkä mitä tahansa ripsiä vaan paperisia perhosia.

En varauksettomasti välitä nykyisestä muhkeiden ripsien trendistä. Hurjimmat näkemäni uhmaavat painovoimaa ja vastaavat tuuheudeltaan hammasharjaa. Itse olen rutinoitunut pikameikkaaja mutta laiska kokeilemaan uutta. Ripsilisiä en ole kokeillut koskaan – jopa aikoinaan häissäni kieltäydyin kunniasta.

Paperself-pakkaus sisältää yhdet ruhtinaallisen kokoiset ripset. Ne eivät välttämättä sovi kerralla luomille, vaan ne voi leikata haluamaansa mittaan. Maltillisesti haaveilin yksistä, reilun sentin mittaisista paperiperhosista silmänurkkiini. Ripsiliima on hankittava erikseen.

Ensivaikutelma: huh!

Hämmästelen, miten ihmeessä pystyn kohdistamaan hentoiset paperikuviot yläluomilleni, kun rajauskynäkin töppösormissani mutkittelee. Vastoin pakkauksen ohjetta en pursottanut ripsiliimaa hentoisen irtoripsen vaan sormeni päälle, koska yliannostuksen vaara oli ilmeinen. Sipaisin sitä irtoripsen alapinnalle kuin Erikeeperiä askarrellessa. Myös asettelussa luotin sormituntumaan.

Olikohan moukan tuuria, mutta onnistuin kahdesti! Irtoripsi oli kätevää kohdistaa rajauskynän viivaan, jotta sen musta pohja ei erotu liikaa. Liiman ollessa märkää ripseä saattoi vielä tuuppia hiuksenhienosti paikoilleen, mutta sen jälkeen se kiinnittyi nopeasti ja tukevasti.

Tältä se tuntui:

Mikä iloinen yllätys: ripset eivät tuntuneet juuri miltään. Vaikka perhoset olivat omia ripsiäni paljon pidemmät, en nähnyt sivusilmällä mitään ylimääräistä tai saanut roskan tunnetta luomilleni. Edes räntäsade ei niitä hetkauttanut. Moni kehui perhosia ja hämmästeli ensikertalaisen tuuriani. Oli se ripsien ansiota tai ei, juhlat olivat hauskimmat pitkään aikaan ja tanssin varpaani muussiksi.

Jääkö käyttöön?

Rohkaistuin. Kunhan juhla on suuri tai juhlamieli riittävän korkealla, liimaan taatusti taas silmäkulmiini perhoset tai porot, sillä sellaiset jäivät paketista käyttämättä. Yhdelle käyttökerralle ei siis tule isoa hintaa.