Kauneudenhoidosta voi pitää kesälomaa, mutta kroppa ilahtuu kesälläkin pienistä huoltotoimenpiteistä. Näin palaat töihinkin kivan näköisenä.

1. Anna värjätyille hiuksille suojaa

Hiukset menevät kesällä usein haalistuneen ja kuivan näköiseksi pehkoksi, koska niitä koettelevat aurinko sekä kloori- ja merivesi. Hiusvärin herkistämät suortuvat vaativat erityistä huolenpitoa, jotta ne pysyisivät kauniina ja kiiltävinä.

Käytä värjätyille hiuksille tarkoitettuja täsmätuotteita. Hiuksiin pesun jälkeen jätettävät hoitoaineet ja latvahoidot pitävät kutrit terveen näköisinä.

Hiuksille on olemassa myös omia aurinkotuotteita, jotka suojaavat UV-säteiltä. Kuumimmassa paahteessa vain hattu ja huivi antavat riittävän suojan.

Kun pahin on jo ennättänyt tapahtua, apu löytyy tehohoitonaamioista, joiden avulla hiukset alkavat taas hehkua. Tavallisen sampoon rinnalle voi ostaa sävyttävän sampoon, joka pidentää hiusvärin kestoa.

2. Leikkauta tukkaan kesätyyli

Hiukset pysyvät mallissaan pidempään, kun olet antanut pääsi hyvän hiusmuotoilijan käsiin. Lyhyisiin hiuksiin voi ideoida kesäksi mallin, joka näyttää siistiltä, vaikka leikkausväli venähtäisikin tavallista pidemmäksi. Pitkät hiukset puolestaan on helppo kiinnittää huiveilla ja pinneillä kivaksi kesäkampaukseksi.

Otsatukan omistajat voivat pidentää leikkuuväliä tasoittamalla otsista itse. Jälki on siistimpää, kun käyttää taloussaksien sijaan hiustenleikkuuseen tarkoitettuja välineitä.

Kannattaa myös muistaa, että hiukset voivat hyvin, kun ruuassa on hiuksille tärkeitä rakennusaineita, kuten proteiinia ja rasvahappoja.

3. Laita ripsiin ja kulmiin kestoväri

Jos ei halua tuhertaa lomalla ripsi- ja kulmavärien kanssa, kulmakarvat ja ripset kannattaa kestovärjätä. Kosmetologin tekemänä väri kestää kolmesta neljään viikkoon, ja samalla kertaa voi siistiä kulmat malliinsa.

Silmämeikin puhdistukseen tarkoitetut öljypohjaiset aineet kuluttavat kestovärin nopeammin. Toisaalta lomaillessa ei välttämättä tarvitse ripsiväriä kestovärin lisäksi.

4. Pidä huolta ihosta

Rusketus on tasaisin ja päivetyksestä voi nauttia pidempään, kun iho on rasvattu ja kosteutettu ennen ja jälkeen auringonoton. Pahimman paahteen aikana varjossa pysyminen ja riittävät suojakertoimet estävät ihon palamista ja hilseilyä. Myös jotkut aurinkosuojatuotteet antavat kevyen päivetyksen.

Itseruskettavien tuotteiden vaikuttava aine dihydroksiasetoni värjää ihon pinnan sarveiskerroksen ja kuluu pois noin viikossa. Purkkirusketuksen säilyttämiseksi käsittely täytyykin uusia säännöllisesti.

5. Käytä hyvälaatuista kynsilakkaa

Kesälomapuuhastelu kuluttaa lakan kynsistä nopeasti, joten kannattaa sijoittaa hyvälaatuisiin kynsilakkoihin. Kun lakkauksen tekee huolellisesti eikä unohda alus- ja päällyslakkaa, kynnet kestävät siisteinä pidempään. Aluslakka suojelee kynttä värjääntymiseltä ja pitää värilakan paikallaan. Päällyslakan ansiosta värilakka pysyy kauemmin ja saa kiiltoa. Anna lakkakerrosten kuivua rauhassa ennen seuraavaa sivelyä.

Suojaa kädet puutarhatöissä käsineillä äläkä käytä kynsiä työkaluina. Käsien rasvaaminen pitää ihon ja kynsinauhat pehmeinä ja siisteinä.

6. Helli hiukan jalkoja

Jalkojen kovettumia ei kannata raspata joka viikko, sillä raspaus vain kiihdyttää niiden muotoutumista. Raspauksen sijaan voi käyttää jalka- tai vartalokuorintavoiteita, jotka pehmittävät ihoa.

Jaloille tekee hyvää, kun upottaa ne kerran viikossa jalkakylpyyn ja rasvaa ne sen jälkeen jalkavoiteella.

Kovettumilta välttyy, kun muistaa rasvata jalat päivittäin suihkun jälkeen. Hyvä jalkavoide kosteuttaa ja imeytyy nopeasti.

Iltapesulla kannattaa käyttää vanulappua veden sijaan, vinkkaa Teknokemian Yhdistys.
Iltapesulla kannattaa käyttää vanulappua veden sijaan, vinkkaa Teknokemian Yhdistys.

Mikromuovit ovat vakava ympäristöuhka, koska vesistöihin päätyessään ne voivat kulkeutua kaloihin ja lintuihin. Mikromuoveja käytetään myös kosmetiikassa. 

Vesistöihin päätyvä mikromuovi on puhuttanut ja huolestuttanut viime aikoina. Mitä kosmetiikan käyttäjän pitäisi ottaa huomioon?

Teknokemian yhdistyksestä annetaan ainakin yksi vinkki.

Meikit kannattaa poistaa meikinpoistoaineella ja vanulapulla tai vastaavaalla.

”Näin meikki lähtee helpoiten pois, eikä poisto rasita ihoa tai kuormita vesistöjä niin paljon kuin meikin peseminen pois puhdistustuotteella ja vedellä”, Teknokemian Yhdistyksestä kerrotaan.

”Kun puhutaan mikromuoveista ja kosmetiikan osuudesta mikromuoviongelmaan, keskeiset tuoteryhmät ovat kuorivat ja pesevät poishuuhdeltavat tuotteet.”

Siksi Euroopan kosmetiikkateollisuus onkin vapaaehtoisesti päättänyt lopettaa mikromuovien käytön.

”Ennen kosmetiikkateollisuuden omaa suositusta luopua mikromuoveista poishuuhdeltavassa kosmetiikassa, kosmetiikan osuus vesistöjen mikromuovista oli 0,1–1,5 prosenttia”, Teknokemian Yhdistyksestä kerrotaan.

Mikä mikromuovi?

Mikromuoveja syntyy, kun muovi pilkkoutuu ja hajoaa pienemmiksi hiukkasiksi. Mikrokokoista muovia irtoaa myös esimerkiksi tekstiileistä, autonrenkaista, maaleista ja tupakantumpeista.

Osa mikromuoveista on tarkoituksella tuotettuja, kuten aiemmin kosmetiikkaan lisätyt mikromuovirakeet. Ne ovat alle viiden millimetrin kokoisia, veteen liukenemattomia, kiinteitä muovihiukkasia, jotka eivät häviä vesiympäristöstä.

Muovi voi kulkeutua kaloihin, simpukoihin ja lintuihin ja päätyä siten myös ihmisen ravintoon.

Missä kosmetiikkatuotteissa mikromuovia on?

Kosmetiikan mikromuovirakeet ovat kiinteitä, yleensä silmällä nähtäviä rakeita, joita on lisätty kuoriviin tai peseviin, poishuuhdeltaviin kosmetiikkatuotteisiin. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset kuorintatuotteet, kasvojen puhdistustuotteet, suihkusaippuat ja hammastahnat. Kaikissa tällaisissa tuotteissa mikromuoveja ei kuitenkaan ole, vaan sama vaikutus on saatu aikaan muilla aineilla. 

”Varsinaisissa meikkituotteissa ei yleensä käytetä määritelmän mukaisia muovirakeita. Meikeissä voi kuitenkin olla muita kuin mikromuovimääritelmän mukaisia muoveja. Koska meikkejä ei kuitenkaan ole tarkoitus huuhdella pois vedellä, vaan poistaa esimerkiksi vanulapuilla, ne eivät vaikuta vesistöjen mikromuoviongelmaan samaan tapaan kuin poishuuhdeltavat tuotteet”, Teknokemian Yhdistyksestä huomautetaan.

Mistä tiedän, onko kosmetiikassani mikromuovia?

Euroopan kosmetiikkateollisuuden järjestö Cosmetics Europe on suositellut mikrorakeiden käytön lopettamista vuoteen 2020 mennessä.

Monet kosmetiikkayritykset ovat tehneet niin, eikä määritelmän mukaista mikromuovia juuri enää käytetä poishuuhdeltavassa kosmetiikassa. Cosmetics Europen mukaan mikromuovin käyttö kuorivassa ja pesevässä poishuuhdeltavassa kosmetiikassa vähentyi vuosina 2012–2015 noin 80 prosenttia.

Euroopan kemikaalivirasto valmistelee EU:n laajuista mikromuovirajoitusta, joka koskee kaikenlaisia kuluttajatuotteita.

Vaikka kosmetiikassa ei enää mikromuovia olisikaan, saattaa se silti sisältää muovia toisenlaisessa muodossa. Kosmetiikkatuotteen ainesosalistasta ei kuitenkaan voi suoraan päätellä, onko siinä muovia.

Yksi tapa välttää mikromuovirakeita on käyttää luonnonkosmetiikkaa, jota valmistetaan luonnosta peräisin olevista raaka-aineista. Myös Joutsen-merkittyjen kosmetiikkatuotteiden kriteereihin kuuluu, etteivät ne sisällä mikromuoveja. Asian voi varmistaa tuotteen valmistajalta.

Mitkä ovat yleisimmät mikromuovit kosmetiikassa?

Yleisin poishuuhdeltavassa kosmetiikassa käytetty mikromuovi on polyeteeni. Muita mahdollisia mikromuoveja ovat polyuretaani ja polymetyylimetakrylaatti.

Nämäkin aineet voivat olla tuotteessa myös muussa muodossa kuin kiinteänä muovina.

Lähteet: Teknokemian Yhdistys ry, Cosmetics Europe, Ympäristöministeriö.

Pixie cut on helppohoitoinen poikatukka: lyhyt sivuilta ja niskasta, hiukan pidempi päältä.
Pixie cut on helppohoitoinen poikatukka: lyhyt sivuilta ja niskasta, hiukan pidempi päältä.

Kesän tullen tekisi mieli saada hiuksiin uutta ilmettä. Nyt on mistä valita: hiustrendit ovat rohkeita ja hauskoja. Tutustu termeihin!

Ennen vanhaan nuoriso meni kampaajalle Dingon Nipan kuvan kanssa ja pyysi samanlaista tukkaa. Idoleita imitoidaan yhä, mutta nyt hiuksiin leikataan ja laitetaan paljon malleja ja värejä, jotka on nimetty jännillä termeillä. Tiedätkö esimerkiksi, mitä on balayage tai root stretching?

Tutustu hiustrendien nimiin ja osaat pyytää niitä kampaajalla!

10 suosittua hiustrendiä

Babylights

Hiuksiin värjättäviä ohuita, luonnollisia raitoja, jotka näyttävät luonnonvaalean lapsen kesähiuksilta. Babylights-raidat sopivat varsinkin hentohiuksisille.

Balayage

Värjäystekniikka, jossa väri liukuu pehmeästi tummemmasta vaaleaan varjon lailla. Hiusosioita maalataan yksittäin vapaalla kädellä. Tavoitteena on, että tummempi tyvi ja vaaleampi latva sulautuvat kauniisti toisiinsa ja että lopputulos näyttää luonnolliselta.

Bronde

Hiusväri, joka on brunetin ja blondin välimuoto. Tällä luonnollisella värisävyllä voi raidoittaa hiuksensa esimerkiksi silloin, kun on kasvattamassa omaa sävyään takaisin ja tyvikasvu on jo näkyvillä.

Colour contouring

Contouring ei liity vain meikkaukseen: kasvonpiirteitä voi korostaa tai häivyttää myös hiusten avulla. Colour contouringissa kasvoja kehystävistä hiuksista värjätään eri osioita vaaleiksi ja toisia tummiksi. Vaaleat sävyt korostavat, tummat häivyttävät.

Highlights

Raidat, jotka on värjätty vaaleammalla värillä kuin hiusten oma luonnollinen pohjaväri. Varsinkin tummissa hiuksissa highlights-raidat ovat hyvä tehokeino, jolla hiuksiin saadaan raikkautta ja säihkettä.

Lowlights

Raidat, jotka ovat tummemmat kuin hiusten oma pohjasävy. Esimerkiksi voimakkaasti vaalennettuihin hiuksiin lowlights-raidat tuovat syvyyttä ja monivivahteisuutta.

Ombré

Tyyli, jossa hiusten tyviosa on tumma ja väri liukuu latvaa kohden hyvin vaaleaksi. Yleensä vaalennetaan vain hiusten pituutta ja latvaa niin, ettei latvaan jää ollenkaan tummaa väriä.

Pixie cut

Lyhyt ”poikatukka”, joka on lyhyt sivuilta ja niskasta ja hieman pidempi päältä. Pixie sopii rohkealle ja persoonalliselle naiselle, joka rakastaa helppohoitoisia hiuksia.

Root stretching

Hiusten omaa tyviväriä venytetään balayage-värjäystekniikalla venytetään hiusten omaa tyviväriä eli ”maalaamalla” vapaalla kädellä jopa puoleen pituuteen asti.

Surffitukka

Surffitukka tuntuu ja näyttää siltä kuin olisit viettänyt rantapäivän: Aurinko on paahtanut hiusten pintaa, meriveden suola karheuttanut hiusta ja tuuli puhaltanuit hiukset rennosti laineille. Surffitukan luomiseen voi käyttää muotoilutuotteita kuten vaikkapa suolasuihketta.

Asiantuntijana kampaajamestari ja estenomi Piia Kannaspuro parturi-kampaamo A.K.A Luovasta.