Suru potkuista lähtee vain suremalla. Uutta alkaa, kun suru hellittää, sanoo työyhteisökouluttaja Pekka Hämäläinen.

Pahinta on epämääräisyys.

Potkujen saaminen voi olla koko elämän musertava tilanne. Se saa ihmisen tuntemaan itsensä arvottomaksi.

Tilanne on hirveä, koska yleensä työnantaja ei osaa edes hetkeksi asettua poispotkittavan asemaan ja jakaa tuskaa.

Potkujen vaikutusta pahentaa niukka tiedottaminen. Yleensä ihmiselle kerrotaan, että hänet irtisanotaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä tai että luottamus on mennyt, mutta ei täsmennetä, kenen väliltä ja miten luottamus katosi. Moni asia jää siis selvittämättä ja ihmisen oman spekuloinnin varaan. Hänelle ei esimerkiksi kerrota, että hänestä ei pidetä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eikä irtisanoja yleensä selvennä, minkä virheen irtisanottava on tehnyt ja miksi hän ei saa tilaisuutta korjata sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun potkut saanut ei saa selityksiä, syntyy voimatonta raivoa.

Ihminen kyllä kestää totuuden. Hän selviää, jos häntä sanotaan hankalaksi. Epämääräisyys on paljon pahempaa kuin ikäväkään totuus.

Ihmisen on toki pakko tyytyä myös siihen, ettei potkuille saa kunnon selitystä. Silti pitää jatkaa eteenpäin ja oppia ajattelemaan, että vika ei ole itsessä. Kaikkeen ei elämässä muutenkaan saa selitystä.

Sure, puhu ja kävele.

Potkujen saaminen voi johtaa syvään henkilökohtaiseen kriisiin. Se on käytävä läpi. Oikotietä ei ole. Kriisi kestää joko lyhyen tai pitkän ajan.

Asioiden miettiminen järkiperäisesti ei riitä. Surua ei pidä paeta. Se lähtee suremalla. Kivun kohtaaminen on avain siihen, että alkaa hyväksyä tapahtuneen ja uskoa uusiin mahdollisuuksiin.

Yksin ei pidä jäädä. Kannattaa puhua ystävien ja luotettavien kavereiden kanssa.

Perheenjäsenet saattavat olla asioiden puimisen kannalta liian lähellä ja esimerkiksi tulotason pudottua voi ahdistaa myös puolisoa. On kyllä tärkeää kertoa tunteista puolisollekin, mutta irtisanotun on hyvä hankkia myös ulkopuolista apua. Puhumista tarvitaan pitkäksi aikaa. Terapiassa pystyy purkamaan patoutuneita tunteita ja voi saada oivalluksia itsestä ja ideoita siitä, mitä voisi jatkossa tehdä.

Myös fyysisestä kunnosta kannattaa huolehtia. Kun on kävellyt muutaman kilometrin, syntyy ajatuksia, mieli virkistyy ja toivo lisääntyy.

Uskoa tulevaisuuteen voi luoda myös mielikuvaharjoittelun avulla. Luo positiivisia mielikuvia siitä, missä haluaisit olla vuoden kuluttua: olisiko sinulla vaikka uusi työpaikka, olisitko yrittäjä tai olisiko sinulla uudenlaiset elämänarvot? Mielikuvien avulla luo myös todellisuutta.

Elämä tarjoaa uuden suunnan.

Luotan ihmisen kykyyn selviytyä. Kun kriisin on tunnetasolla käynyt läpi, alkaa nähdä uusia mahdollisuuksia. Elämä tarjoilee niitä koko ajan. Tunne siitä, ettei irtisanomisesta voi seurata mitään hyvää, ei ole totta.

Osa ihmisistä kokee jossain vaiheessa saavansa jatkuvasta valittamisesta tarpeekseen. He antavat pitkät tapahtuneelle ja ajattelevat, että nyt on aika alkaa elää.

Potkujen saamiseen voi siis suhtautua niinkin, että elämässä voi lähteä nyt uuteen suuntaan.

Miten sinä selviydyit potkuista? Kerro alla olevassa kommenttikentässä!

olenkaisittenkinvanha

Juuri noin ajattelin, kun vuonna 2012 sain saman viestin: yhtä monien YT neuvottelujen jälkeen talossa lopulta tuli oma vuoroni, juuri kun olin 50 v täyttämässä. Ikävää vain, että minulla tilanne ei mennyt noin upeasti, pääsin moniin haastteluihin, mutta joka paikkaan valittiin nuorempi... Nyt jo uskon, että turha näin paljon yli viiskymppisen sittenkään on edes yritää päästä töihin, ja masennus on saapunut positiivisen asenteen tilalle. työuraa olis ollut jäjellä yhtä pakjon kuin olin sitä saman työnantajan palveluksessa tehnyt, ja olin aina uskonut, että laaja-alaine osaaminen mahdollistaa uuden työn saamisen, mutt eipä vain. ei auta haki sitten kokemukessni  täysin sopivia tai ihan eri alan paikkoja. Vanha ja kelvoton jo keski-iässä, minkäs tälle Suomalaiselle hteiskunnalle mahdat.

olenkaisittenkinvanha
Vierailija: poispotkittu

Meillä oli kuuden vuoden aikana neljät yt:t ja joka kerta väkeä vähennettiin. Aina, kun yt:t alkoivat, mietittiin kenen vuoro olisi tällä kertaa lähetä. Minut vuoroni tuli tänä vuonna huhtkuun lopussa. Eli irtisanoutumiseen oli jo henkisesti jotenkin varautunut.

Koska olen ollut yli 10 vuotta talossa, irtisanomisaika oli 4kk, tämä tiesi koko kesää kotona täydellä palkalla! Työvelvoite oli viikko ja sen jälkeen vapaata. Päätin nauttia kesästä ja vapaudesta! Samalla päätin pitää silmät ja korvat auki uutta työpaikkaa varten. Työvoimatoimiston sivuilta löytyi paikka, joka vastasi koulutusta ja aikasempaa työkokemusta alalta löytyi. Sain paikan, vaikka ikää on jo 50v.

Jälkikäteen olen tyytyväinen potkuista, koska rohkeus ei olisi riittänyt irtisanoutumaan työstä, vaikka kaikki työmotivaatio oli jatkuvien yt-neuvotteluiden vuoksi jo mennyttä ja johtoportaan tapaan hoitaa hommansa oltiin todella tyytymättömiä.

Potkut voi olla myös onnenpotku, sillä se voi poikia jotain ihan uutta ja parempaa uuden työpaikan tai uudelleenkoulutuksen myötä. Pitää vain uskaltaa ja itse olla aktiivinen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla