Kata pöytä jouluiseksi käyttämällä kattauksessa havuja ja hedelmiä, kynttilöitä ja kukkia. Poimi parhaat ideat omaan jouluusi.

Kiedo lautasliina rullalle ja solmi se narulla. Pujota koristeeksi tuore viikuna.

Täytä pienet ruukut kostutetulla sammaleella ja työnnä päälle koristeeksi kukka tai hedelmä. Käytä pöytäkoristeina tai paikkakortin telineenä.

Leivo piparkakkuja ja tee niiden yläosaan reiät. Pujota reiästä naru ja solmi siihen kiinni havunoksa ja ruusu. Käytä tuolin tai oven koristeena.

Sujauta kauniiseen lasipulloon oliivipuun oksa. Siitä tulee kynttilänjalka, kun sinne työntää irrallisen kynttilänpidikkeen.

Sido aterimet kauniiksi nipuksi ja koristele tuoreella valkosipulilla.

Kääri kieloruukut silkkipaperiin ja vedä suu supulle narulla.

   

Laita paikkakortiksi itse tehty pieni paketti. Kuva kertoo, kuka istuu missäkin.

 

Peitä ruukkuhyasinttien sipulit koristehiekalla ja akvaariosoralla. Ruukku toimii samalla kynttilänjalkana.

   

Kankaiset liinat ja koristeelliset lautasliinarenkaat tekevät juhlan. Omatekoinen rengas syntyy esimerkiksi pujottamalla helmiä rautalankaan.

 

 

Lumoavan jouluntuoksun levittämiseen on muutama melko vaivaton vippaskonsti.

Jouluun asettaa helposti kovat odotukset ja paineet, ja stressiä on vaikea välttää. Pitäisi leipoa, kokata ja kuurata... Onneksi ihanan joulun tuoksun saa kotiin ilman stressiäkin.

Asettele tuoksuvia mausteita kuten, kanelia, kardemummaa, tähtianista ja neilikkaa sekä pipareita avonaiseen astiaan. Lisää aromaattisia hedelmiä kuten appelsiineja ja mandariineja.

Pöyhi mausteita ja hedelmiä aina ohi kulkiessasi.

Jos haluat kuitenkin juhlia joulua puhtaassa kodissa, älä ajoita suursiivousta juuri pahimpaan kiireaikaan. Perusiisti riittää kyllä joulunakin.

Siivouksen lopuksi heitä pussillinen glögimaustetta tai kanelia lattialle ja imuroi se. Kotiin leviää mausteinen joulun tuoksu.

Lämmitä vielä kattilassa annos kaupan glögiä, sytytä kynttilät, istu alas ja nauti kiireettömän joulun tuoksuista ja tunnelmasta.

Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.
Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.

Koti näyttää juhlavalta, kun pöytää koristaa huolella sidottu kukkakimppu.

Tarvikkeet:

 • havunoksia
 • vihreää puolalankaa
 • kukkia oman maun mukaan
 • salal-lehtiä
 • luonnonniintä
 • nauhaa
 • käpyjä tai muita koristeita

Toimi näin:

 1. Tee pohja havuista. Aseta havunoksat ristiin ja kierrä puolalankaa varsien ympäri. Käytä huomaamatonta vihreää puolalankaa.
 2. Asettele hopealanka-syyskukkaa havujen päälle. Työnnä leikkokukkien varret spiraalimaisesti havujen läpi kauniiksi asetelmaksi. Kuvan joulukimpussa on käytetty valkoista neilikkaa, freesiaa, anemonea ja morsiustähteä.
 3. Muutama havujen alle spiraalimaisesti aseteltu salal-lehti selkeyttää kimpun ulkonäköä.
 4. Sido kimppu tiukaksi luonnonniinellä ja lisää vielä koristeellinen nauha. Varmista kaikkien kimpun kukkien vedensaanti leikkaamalla varret tasapitkiksi.
 5. Kiinnitä koristeellinen lehtikuusen oksa tai muu kaunis oksa havuihin kuumaliimalla. Lisäksi voit liimata käpyjä ja koristejoulupalloja. 

Ohje: Eine-Maria Nieminen, Järvenpään Kukkatalo