Kuvituskuva. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuvituskuva. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Verkkokiusaamisessa haastavaa on se, että tilanteen seuraajat saattavat osallistua tahattomasti kiusaamiseen jakamalla videota tai kuvaa edelleen.

Kun Katri Salmea haukuttiin muutama vuosi sitten Facebookissa, hänen mieleensä palasi ahdistava kouluaikainen muisto kuvaamataidonluokasta ja pöydästä, jossa luki: ”Katri on huora. Katri haisee.”

”Muistoissa olen yksin enkä pysty puolustautumaan kiusaajia vastaan”, Katri kertoo.

Katria kiusattiin koulussa rajusti. Pienellä paikkakunnalla mustiin pukeutuva, metallimusiikkia kuunteleva tyttö oli erilainen, ja siihen oli helppo tarttua. Pahimmillaan Katri sai tekstiviesteissä tappouhkauksia. Vanhemmat tai opettaja eivät saaneet kiusaamista loppumaan.

Ammattikoulussa Katri sai olla rauhassa, mutta sosiaalisten tilanteiden pelko oli valtava. Koulukiusaaminen oli jättänyt arvet, jotka aukesivat uudelleen, kun Katri sai ilkeitä kommentteja perustamillaan Facebook-sivuilla.  Sivut käsittelivät Katrin blogia, jossa hän kertoi 45 kilogramman laihduttamisesta ja mallin töistä.

”Sain kommentteja, että olen wannabe-malli. Onneksi minulla on myös mieletön aviomies, bestis, upeat lapset ja hieno ystäväpiiri jotka ovat läsnäolollaan muistuttaneet kuinka rakas, hyväksytty ja tärkeä olen juuri omana itsenäni.”

Nyt 32-vuotias Katri haluaa olla nuorille se aikuinen, joka ymmärtää, mitä on olla kiusattu. Katri on aikaisemmin toiminut tukihenkilönä kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkussa ja käy nykyään pitämässä esimerkiksi luentoja koululuokille. Valopilkku ja monet muut kiusaamisen ehkäisyyn ja hoitoon tähtäävät järjestöt saavat avustusta tukea Veikkauksien pelien tuotoista.

”Usein kiusatulla on päässään nauha, joka pyörittää etenkin myöhemmin elämässä niitä samoja juttuja, joita on kuullut. Kiusaamisen jälkihoidossa sitä ryhdytään muuttamaan, jotta oma identiteetti ei pyörisi syyllisyyden ja häpeän ympärillä. Että osaa kyseenalaistaa sen, olenko minä oikeasti tyhmä tai läski”, kuvailee Valopilkun tukikeskuskooordinaattori Tina Holmberg-Kalenius.  

Verkossa voi kiusata monella tapaa

2000-luvulla yleistyneen verkkokiusaamisen muotoja on yhtä monia kuin sovelluksiakin. Yksi verkkokiusaamisen piirteistä on se, että tilanteen seuraajat saattavat osallistua tahattomasti kiusaamiseen jakamalla videota tai kuvaa edelleen.

”Perustetaan Facebook- tai Whatsapp-ryhmä, mutta jätetään joku ulkopuolelle. Videokuvataan kiusattua salaa ja laitetaan se Snapchatiin, jossa 200-500 ihmistä saattaa nähdä sen. Kirjoitetaan Instagramiin törkeyksiä kuvan alle, kuten tapa ittes tai ei sua kukaan kaipaa”, Katri luettelee kiusaamisen tapoja.

Kiusaamisen kohteeksi joutuminen saattaa olla niin kova häpeä nuorelle, että kotona ei tiedetä asiasta mitään. On kuitenkin joitain merkkejä, joita voi tarkkailla.

”Usein kiusattu muuttuu jollain lailla. Esimerkiksi iloisuus muuttuu hiljaisuudeksi. Kiusattu on omissa oloissaan. Kun kyselee vointia, nuori on herkästi räjähtävä”, Tina sanoo.

Kiusaajan tunnistaminen voi olla vielä vaikeampaa, sillä hän ei välttämättä miellä kiusaavansa.  ”Sehän oli vaan läppää”, saattaa kiusaaja kuitata tekosensa.

Miten aikuisen pitäisi toimia, jos omaa lasta kiusataan?

Sekä Tinalla että Katrilla on selvä ohje: älä mitätöi lapsen kertomia asioita.

”Älä välitä tai älä ole niin herkkä on pahinta, mitä voi sanoa. Sillä vesittää rohkeuden, jota lapsi on saattanut koota useita vuosia kertoakseen kiusaamisesta. Mitätöimisestä voi tulla tunne, että kiusattavaksi joutuminen on kohtalo”, Katri sanoo.

Ole kiinnostunut siitä, mitä lapsesi tekee verkossa ja kannusta kunnioittamaan muita lapsia.  Koita ylläpitää keskusteluyhteyttä murrosiänkin kynnyksellä, vaikka se olisikin helpommin sanottu kuin tehty.

”Ei kannata kysyä suoraan, että kiusataanko sinua. Melkein sataprosenttisesti vastaus on ei, vaikka tilanne olisi todella paha. Voi kysellä, että onko kaveriporukassa hyvä olla”, Tina sanoo.  

Koska verkkokiusaaminen liittyy lapsen sosiaalisin suhteisiin ja tapaamispaikkoihin, kuten kouluun, todennäköisesti kiusaamista tapahtuu sielläkin. Ole siis yhteydessä opettajaan, kiusaajan vanhempiin tai koulukuraattoriin. Jos rikoksen merkit täyttyvät, voi yhteydenotto poliisiin olla tarpeellinen. Kuvakaappaukset toimivat todisteina kiusaamisesta.

Joka viidettä nuorta on kiusattu netissä - katso, miten Benjamin Peltonen voitti kiusaajansa

Monet Veikkauksen pelien tuotoista tukea saavat järjestöt auttavat kiusattuja ja ovat mukana kiusaamista ehkäisevässä toiminnassa. Veikkauksen pelien tuotoilla tuetaan Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkun lisäksi muun muassa Suomen sovittelufoorumin Verso-vertaissovittelua ja Walter ry:n Kytke-projektia

 

Veikkaus

Veikkaus on kotimainen peliyhtiö, ja meillä on erityinen tehtävä. Haluamme, että pelejämme pelataan turvallisesti ja maltilla. Rahapelejämme pelaavat lähes kaikki aikuiset suomalaiset, ja meillä on 1,9 miljoonaa etuasiakasta. Pelaajien ansiosta yhteiseen hyvään kertyy yli miljardi euroa vuodessa. Veikkauksen pelien tuotoilla luodaan mahdollisuuksia parempaan elämään.

Lue lisää täältä!

Käyttäjä9708
Seuraa 
Liittynyt13.11.2017

Miksi nuori ei kerro vanhemmille kiusaamisesta? Näistä merkeistä voit tunnistaa, jos lastasi kiusataan

Arvokasta työtä, ja haastateltu näyttää tunnistavan hyvin, mistä kiusaamisessa ja pahemmassa kiusaamisessa eli vainoamisessa on kyse. Kiusaaminen on ryhmäilmiö, jota johtaa usein sadistinen psykopaatti. Se on esim toistuvaa ja suunnitelmallista tahallista yhteen kohdistuvaa nöyryyttämistä. mutta veikkaus rahoittaa joukkuepelaamista. Näiden pelien kuvaukset lehdissä näyttävät päällisin puolin olevan hyvin samankaltaisia kuin äärimmäisen kiusaamisen psykologia, puhutaan siitä, kenen tarvitsee...
Lue kommentti