Laura Mikkola (44) on perhehoitaja, joka on kasvattanut kuusi omaa ja auttanut 30 muun lapsen kasvatuksessa. Nyt hän auttaa myös maailman toisella puolen asuvia lapsia.

Laura Mikkola on aloittanut aamun yhdellä lempipuuhistaan: neulomalla. Hän on neulonut elämänsä aikana lukuisia peittoja, paitoja ja sukkia. Osa niistä lämmittää lapsia Intiassa, osa Ugandassa, osa koti-Suomessa.

Neulomisinto on tarttunut äidistä lapsiin. Tänä aamuna tässä perheessä ei istuttu tuijottamassa piirrettyjä ennen kouluunlähtöä, vaan neulottiin yhdessä äidin kanssa.

44-vuotias Laura sai ensimmäisen lapsensa 14-vuotiaana. Sen jälkeen biologisia lapsia siunaantui vielä viisi. Lauran lapsirakkaus näkyy myös ammatinvalinnassa; perhehoitaja on huolehtinut kaikkiaan 30:stä sijais-, tuki- ja kriisilapsesta. ”Minusta tuli perhehoitaja, koska niin moni lapsi on vailla turvallista kotia. Halusin tarjota sen heille”, Laura selittää. Hänen äänensä on lämmin ja innostunut.

Sijaislapsia kutsutaan tässä perheessä lahjalapsiksi, kriisi- ja tukilapsia vieraileviksi tähdiksi. Kuten nimitykset kertovat, jokaisesta lapsesta ollaan kiitollisia.

Tällä hetkellä Lauran ja hänen miehensä joutsalaiskodissa asuu viisi lasta. Heistä kaksi on biologisia. Viikonloppuisin lapsiluku kasvaa yhdellä, kun kuusitoistavuotias Janette tulee kotiin. Hän opiskelee viereisessä kaupungissa.

 ”Neljä lastenlastakin meillä on”, Laura kertoo. ”Ja kolme kummilasta Intiassa ja Ugandassa.” Tässä vaiheessa joku saattaisi hieraista korviaan. Että kummilapsiakin vielä? ”Aika ja raha on riittänyt hyvin tähän kaikkeen. Aina on sopeuduttu tilanteen mukaan ja hyvin on pärjätty”, Laura toteaa.

Laura on World Visionin kummina nyt toista vuotta. Hän on siis suhteellisen tuore kummi, mutta lähtenyt heti täysillä mukaan. Kummilapsina ovat intialaiset 3-vuotias Dolly ja tämän vuoden ikäinen pikkuveli Keshav sekä ugandalainen 10-vuotias Janet.

Eikä Laura suinkaan ole perheessä ainoa, joka on kiinnostunut kummiudesta, vaan mukana on koko perhe – pienimmät mukaan lukien.

”Kun lapset siivoavat huoneitaan, mietimme yhdessä, mitä tavaroita ei enää tarvita. Olemme lähettäneet kummilapsille esimerkiksi vaatteita ja penaaleja. Lapsista on hauskaa nähdä valokuvista, kuinka heille tarpeeton tavara menee hyötykäyttöön ja on tarpeellista kummilapsillemme.”

Satunnaisesti lähetettävät pienet paketit tai kummitukikaan eivät aina ole se merkittävin asia. Usein kummilapselle on kaikken tärkeintä tietää, että jossakin on aikuinen, joka tukee, välittää ja kannustaa häntä elämässä eteenpäin.

Kummiksi lähtiessään Laura ajatteli, että on hyvä päästä auttamaan apua tarvitsevaa perhettä. Yllätyksenä tuli kuitenkin se, kuinka tärkeä asia kummiudesta on tullut.

”En osannut arvata, kuinka paljon saan tästä itselleni. Se ilo on valtava, kun saan kummilapselta kirjeen."

Kummina auttaa paitsi yhtä lasta myös hänen ikätovereitaan yhteisössä. Kuukausittainen kummimaksu käytetään siis kaikkien alueen lasten hyväksi, mikä mahdollistaa muutosten kestävyyden. ”Esimerkiksi tietyllä alueella rokotetaan kaikki lapset eikä vain harvoja ja valittuja – eihän siinä olisi mitään järkeä”, Laura toteaa.

Käytännössä kummituki käytetään esimerkiksi terveys- ja neuvolapalveluiden mahdollistamiseen, kastelujärjestelmien ja koulujen rakentamiseen sekä hygienia- ja opettajakoulutukseen. Myös lasten vanhemmille opetetaan uusia taitoja ja heitä tuetaan pienlainoilla ja koulutuksella.

”Kun ryhdyin Dollyn kummiksi, hän oli vaikeasti aliravittu. Perhe sai ravitsemustietoutta, ja Dolly alkoi kasvaa ja voi nykyään hyvin. Vanhemmat ottivat oppia saamistaan neuvoista, eikä myöhemmin syntynyt Keshav ole joutunut kärsimään aliravitsemuksesta laisinkaan”, Laura iloitsee.

Laura on tavannut kummilapsiaan myös kasvokkain. Yhdessä Janette-tyttären kanssa Intian Hoshangabadiin tehty matka oli ikimuistoinen. ”Lapsijoukko oli meitä vastassa. Janette huomasi heti, missä Dolly ja Keshav olivat. Se oli herkkä ja kauan odotettu hetki. Kyllä siinä kyynelehdittiin”, Laura muistelee. ”Pääsimme juttelemaan kummilasten perheen kanssa, ja annoimme tuomamme tuliaiset. Oli upeaa pitää omia kummilapsia sylissä.”

Matkalla Laura, tytär Janette ja muut mukana olleet kummit pääsivät tutustumaan myös paikalliseen anganwadiin, suomalaisen päiväkodin kaltaiseen paikkaan, jossa lapset saavat opetusta ja lämpimän aterian ja voivat viettää turvallisesti aikaansa vanhempien ollessa töissä. Lisäksi tiloissa ylläpidetään erilaisia terveyspalveluita.

”Monet anganwadit kaipaavat kunnostusta. Ränsistynyt anganwadi voi käytännössä olla vain betoniseinät ja maalattia. Me opintomatkalla olleet kummit päätimme toteuttaa kimppakeräyksen ja mahdollistaa anganwadien kunnostukset”, Laura kertoo. Kunnostuksessa betoniseinien ylle laitetaan peltikatto ja lattialle hankitaan viltit, joilla lapset voivat istua. Seinät maalataan kirkkailla väreillä, ja niihin kirjaillaan lintuja, numeroita ja aakkoset.

Matkalta Lauran mieleen on jäänyt erityisesti yksi iloinen sattuma. ”Olimme syömässä, ja Keshav piti isänsä kädestä kiinni. Siinä hän sitten otti haparoiden ensimmäiset askeleensa”, Laura kertoo. Kokemus liikutti Lauraa, vaikka hän onkin elämänsä aikana nähnyt monia ensiaskeleita.

Suomalaiset miettivät monesti, meneekö annettu avustus todella perille. Laura on nähnyt omin silmin, että hänen antamastaan avusta on hyötyä. Se kannustaa häntä jatkamaan auttamista.

”En ymmärtänyt, kuinka isosta avusta on kyse, ennen kuin kävin paikan päällä ja pääsin näkemään omin silmin, millä kaikilla tavoin yhteisöä on pystytty auttamaan. Jo yksi ihminen voi tehdä niin paljon hyvää."

Laura on pohtinut, kuinka paljon iloa kummilapsi voisi tuoda monelle suomalaiselle. Kummilapsen myötä pääsee seuraamaan lapsen kehitystä. Voi tukea, kasvattaa ja tsempata. Kirjeiden ja raporttien kautta selviävät lapsen kuulumiset. Ja tietysti parhaassa tapauksessa oman kummilapsen pääsee tapaamaankin.

”Meillä on paljon yksinäisiä ja lapsettomia ihmisiä sekä vanhuksia, jotka niin mielellään kertoisivat tarinoita lapsenlapsistaan ja esittelisivät heidän kuviaan. Kummilapsesta voisi olla paljon iloa näille ihmisille.”

Kummiksi voi liittyä World Visionin kautta kuka tahansa ilman yläikärajaa. Kummina voi yksittäisten ihmisten lisäksi toimia esimerkiksi perhe, koululuokka tai yritys. Kummius on helppo ja tehokas tapa auttaa kehitysmaassa asuvaa lasta ja koko hänen yhteisöään. Lauran tavoin moni kokee kummiuden tuovan runsaasti iloa omaankin elämään.

Laura huomauttaa, ettei kannata ajatella pelastavansa kerralla koko maailmaa. Yhtä lasta ja samalla hänen kyläyhteisöään voi kuitenkin auttaa pienilläkin teoilla.

Laura tekee kuten opettaa. Kaiken muun lisäksi hän auttaa lempipuuhallaan neulomalla. Hän on myynyt tekemiään neuloksia ja lahjoittanut rahat angarwadien kunnostukseen. Intian Hoshangabadissa hän vei peiton vaikeasti aliravittujen lasten sairaalaan – ja on niitä postitettu kummiperheelle Ugandaankin.

Intian reissulle Laura pakkasi valmiiden peittojen lisäksi mukaan myös puikkoja ja lankaa. Yhdessä tyttärensä Janetten kanssa hän opetti paikalliset naiset neulomaan. Kaksi oppi hyvin, kolmas hieman haparoiden. Mutta he lupasivat opettaa taidon muillekin. Laittaa hyvän kiertämään.

 


Tuloksia syntyy

Ambegaonin kehitysohjelma käynnistyi vuonna 1995 ja päättyi 2012. Suomalaisten kummien tuella syrjäinen seutu puhkesi kukkaan. Kyläyhteisöt pärjäävät nyt omin voimin ja tavoite on saavutettu: World Visionia ei enää tarvita. Kummien tuella se jatkaa auttamista toisaalla.

 

Helena Bodnerilla on tapana sanoa, että hänellä on kaksi perhettä: toinen Suomessa ja toinen Intiassa.

Helena Bodnerin äänessä on poikkeuksellista lempeyttä, kun hän puhuu kahdeksasta lapsestaan.

Hän asuu Tuusulassa miehensä Benjaminin ja Jofi-koiran kanssa. Pariskunnan neljästä biologisesta lapsesta viimeinen on muuttanut juuri omilleen, ja kolme vanhempaa lasta on löytänyt kotinsa ympäri Eurooppaa.

Mutta entä sitten se toinen perhe ja loput neljä lasta?

Kaksitoista vuotta sitten Bodnerit olivat juuri muuttaneet Suomeen Saksasta, jossa he asuivat 20 vuotta. Paluu ei ollut helppo. Helena miehineen oli työtön, ja perheen ostama talo paljastui hometaloksi.

”Se oli hirveää aikaa. Meistä tuntui, ettei mistään tule mitään ja ettemme kuulu tänne”, Helena muistelee.

Kuin ihmeen kaupalla kaikki kuitenkin järjestyi parhain päin, ja Bodnerit jäivät Suomeen.

”Tunsin valtavaa kiitollisuutta siitä, että asiamme loppujen lopuksi järjestyivät. Siitä sai alkunsa haluni auttaa. Koin, että haluan jakaa saamaani hyvää myös muille”, Helena kertoo.

Niinpä hän päätti ottaa World Visionin kautta kummilapsen, intialaisen 8-vuotiaan Taminin. Nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin, Tamin on jo 17-vuotias nuori nainen ja Helenan kummilapsien lukumäärä on kasvanut neljään. Heitä Helena kutsuu toiseksi perheekseen.

”Tunsin valtavaa kiitollisuutta siitä, että asiamme loppujen lopuksi järjestyivät. Siitä sai alkunsa haluni auttaa. Koin, että haluan jakaa saamaani hyvää myös muille."

Helena on matkustanut Intiaan tapaamaan kaikkia kummilapsiaan. Ensimmäinen matka oli vuonna 2012, jolloin hän osallistui World Visionin järjestämälle kummimatkalle ja pääsi tapaamaan Taminin perhettä Chhattisgarin osavaltioon. Matka oli Helenan 50-vuotislahja.

”Oli todella liikuttavaa tavata heidät. He kertoivat omasta arjestaan ja halusivat kuulla omastani, ja yhdessä hämmästelimme, kuinka erilaisia elämämme ovat. Taminin äiti kysyi minulta, millaisella liedellä kokkaan. Hän itse laittoi ruokaa pienellä savesta tehdyllä tulipesällä”, Helena muistelee.

Matkalla Helena pääsi näkemään, mitä kaikkea World Vision oli vuosien varrella saanut aikaan hänen lahjoittamillaan kummimaksulla.

Muun muassa koulunkäynti ja terveydenhoito oli mahdollistettu monelle kyläläiselle. Lapset olivat rokotusohjelman piirissä, ja äidit saivat tietoa imetyksestä ja ravitsemuksesta, jotta lasten aliravitsemus ja lapsikuolleisuus saataisiin kuriin.

”Ihmiset olivat innokkaita mahdollisuudesta oppia uutta. Tämä näkyi muun muassa World Visionin perustamissa ryhmissä, joihin pääsin tutustumaan”, Helena kertoo. ”Lasten ryhmässä lapset saavat tietoa oikeuksistaan ja maanviljelijöiden ryhmässä viljelijät saavat apua ja koulutusta työhönsä. Naisten ryhmissä naiset taas voivat perustaa keskenään pienen yrityksen, esimerkiksi kanalan.”

”Toisinaan minulta kysytään, mistä voin tietää, että apu todella menee perille. Vastaan aina, että voin täysin luottaa siihen, että apu menee sitä tarvitseville, sillä olen nähnyt sen omin silmin.”

Helena on innostanut esimerkillään lähipiiriään. Myös hänen Johanna-siskollaan, äidillään ja muutamalla ystävällään on kummilapset World Visionin kautta. Helenan nuorin tytär Sofia sai lukiossa ollessaan koulunsakin kiinnostumaan kummilapsitoiminnasta, mikä johti siihen, että koulu päätti ottaa oman kummilapsen.

”Toisinaan minulta kysytään, mistä voin tietää, että apu todella menee perille. Vastaan aina, että voin täysin luottaa siihen, että apu menee sitä tarvitseville, sillä olen nähnyt sen omin silmin”, Helena sanoo.

Hän ei koe, että auttamiseen tarvittaisi mitään erityistä syytä.

”Ainoa, mitä tarvitaan, on välittävä sydän ja halu auttaa.”Kun Helena palasi  Chhattisgariin tapaamaan Taminia syksyllä 2016, vastassa oli suuri joukko ihmisiä. Helena istui Jeepissä ja yritti katseellaan etsiä Taminia ihmismassan seasta. Viimein hän näki siron hahmon puikkelehtivan määrätietoisena kohti autoa.

”Se oli Tamin. Hän juoksi suoraan syliini, ja me halasimme pitkään. Intialaisilla ei ole tapana halata, joten Taminen ele ja koko se hetki olivat todella koskettavia”, Helena kertoo.

Oli kulunut neljä vuotta siitä, kun hän oli ensi kertaa käynyt tapaamassa Taminin perhettä Chhattisgarissa. Silloin tuliaisiksi viedyt Marimekon penaali ja Fiskarsin sakset olivat edelleen siististi aseteltuina Taminin koulupöydällä. Perheen pienen savimajan seinälle oli ripustettu Helenan lähettämä, edellisessä tapaamisessa otettu valokuva. Kuvassa Helena ja Tamin hymyilevät kameralle.

”Kohtaamisemme ovat olleet merkittäviä meille kaikille: Taminille, hänen perheelleen ja minulle.”

Helena muistuttaa, että vaikka Intia on kehitysmaa ja monet elävät siellä alkeellisissa oloissa, on kurjuus usein länsimaisen ihmisen silmissä.

”Me ajattelemme herkästi, että he kärsivät siellä hirveästi, kun heillä ei ole sitä ja tätä. Mutta asia ei ole niin. Vaikka he ovat köyhiä, ei se tarkoita, että he ovat onnettomia. He tyytyvät siihen, mitä heillä on, ja osaavat olla iloisia pienistä asioista”, Helena sanoo.

”Saan tästä paljon enemmän kuin itse annan. Kun olen tavannut kummilapseni ja heidän perheensä, olen ymmärtänyt, kuinka kiitollisia he ovat siitä, että joku täällä kaukana ajattelee heitä ja pitää heitä tärkeinä.”

Kummius on tuonut Helenan ja tämän lähipiirin elämään paljon iloa.

”Saan tästä paljon enemmän kuin itse annan. Kun olen tavannut kummilapseni ja heidän perheensä, olen ymmärtänyt, kuinka kiitollisia he ovat siitä, että joku täällä kaukana ajattelee heitä ja pitää heitä tärkeinä”, Helena sanoo.

Hän muistuttaa, että kummius ei velvoita kummia pitämään lapseen yhteyttä – World Vision pitää kyllä huolen siitä, että kummilapsesta ja tämän kyläyhteisön jäsenistä pidetään huolta. Kummina voi toimia yksinkertaisimmillaan maksamalla kummimaksun kerran kuussa.

”Olen taas alkanut puhua miehelleni, että mitä jos otettaisi vielä viides kummilapsi”, Helena kertoo hymyillen. ”Jos me pystymme näin pienellä rahasummalla muuttamaan jonkun ihmisen elämän paremmaksi, miksemme tekisi sitä?”

Suomen World Vision

Suomen World Visionin 13 000 kummia tukevat pitkäkestoista kehitysyhteistyötä seitsemässä maassa Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Kummius on helppo ja tehokas tapa auttaa kehitysmaassa asuvaa lasta ja koko hänen kotiseutuaan. Kummien tuella alueen lapset esimerkiksi saavat ruokaa, opetusta ja terveydenhuoltoa.

Kummi saa vuosittain tervehdyksen kummilapseltaan sekä raportin hänen kotiseudullaan tehtävästä työstä. Halutessaan kummi voi pitää yhteyttä kummilapseensa kirjeiden välityksellä ja lähteä kummien opintomatkalle tapaamaan kummilastaan.

Liity kummiksi jo tänään!

Helsinkiläiset Manniset ovat 30 vuoden aikana olleet mukana muuttamassa monen köyhän perheen ja kyläyhteisön elämää. Heidän antamansa avun turvin on muun muassa rakennettu kouluja ja kaivoja.

Maaliskuussa 2016 helsinkiläisiä Riitta-Leena ja Mikko Mannista jännitti. Matka Keniaan oli alkamassa – eikä kyseessä ollut mikä tahansa lomamatka. Perillä odottaisivat Mannisten kaksi kummilasta, leikki-ikäinen Sandra ja teini-ikäinen Victor.

Oikeastaan Mannisten Kenian matka sai alkunsa yli 30 vuotta sitten, kun Mikko pohti opiskelukavereidensa kanssa, miten voisi auttaa kehitysmaiden lapsia. Kaveriporukka kartoitti eri avustusjärjestöjen toimintamalleja ja päätyi ottamaan kummilapsen World Visionin kautta.

”Kun valmistuimme, porukkamme hajaantui töihin ympäri Suomen. Kummius sitten vain jotenkin jäi meille”, Mikko muistelee.

World Vision valikoitui aikanaan muiden avustusjärjestöjen joukosta siksi, että sen toimintaperiaatteet ja arvot tuntuivat hyviltä. Lisäksi vuosittainen raportti kertoo tarkasti, mitä kummien varoilla on saatu aikaiseksi.

”Selkeät raportit pitävät kummit hyvin ajan tasalla. Kuukausittaisella lahjoituksellamme ei tueta vain yhtä lasta vaan koko seutukuntaa. Koulutus, terveydenhuolto ja puhdas vesi pyritään järjestämään kaikille kyläläisille”, Riitta-Leena kertoo.

Manniset pitävät tärkeänä myös sitä, että World Visioinin projektien tavoitteena on tehdä kehitysmaihin viety apu lopulta tarpeettomaksi.

”Asukkaita ei tehdä riippuvaisiksi avusta vaan heidät opetetaan tekemään työtä oman ja kyläyhteisön kestävän hyvinvoinnin eteen.”

"Kaikki eivät voi lähteä etsimään turvaa tai parempaa elämää muualta. Maailma olisi parempi paikka meille kaikille, jos ihmiset saisivat elää kodeissaan eivätkä olisi pakotettuja lähtemään liikkeelle."

Kenia osoittautui paljon kauniimmaksi ja vehreämmäksi kuin mitä Manniset olivat kuvitelleet. Kummeja oli vastassa valtava määrä ihmisiä. Kenialaiset toivottivat heidät tervetulleiksi tanssien ja laulaen.

Erityisen hyvin Manniset muistavat vierailun vammaisten lasten koulussa. Olot olivat karut; liikuntavammaiset pojat asuivat yhdessä suuressa huoneessa ja nukkuivat kerrossängyissä. Uusi asuntola oli valmistumassa.

”Yksi pojista kertoi, että oli saanut nukkua elämänsä ensimmäisen kerran patjalla kouluun tultuaan”, Mikko kertoo.

Vammaiset lapset ovat Keniassa usein niin hävettyjä, että heitä saatetaan piilotella kotona. World Visionin perustama koulu antaa heillekin mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämään.

Meibekissä, jossa Mannisten kummilapsi Victor asuu, alkoi World Visionin hanke vuonna 2004. Tuolloin alueen lapsista puolet kävi koulua. Nyt, 13 vuotta myöhemmin, alueen lapsista käy koulussa peräti 83 %.

Manniset kokevat, että ovat suomalaisina etuoikeutettuja, ja haluavat jakaa hyvää muillekin. Mikon mielestä apua kannattaa pyrkiä antamaan nimenomaan paikan päällä siellä, missä sitä tarvitaan.

”Kaikki eivät voi lähteä etsimään turvaa tai parempaa elämää muualta. Maailma olisi parempi paikka meille kaikille, jos ihmiset saisivat elää kodeissaan eivätkä olisi pakotettuja lähtemään liikkeelle.”

Manniset pitävät tärkeänä etenkin lasten ja naisten aseman parantamista.

”Hyvinvointi lähtee siitä, että lapsista pidetään huolta. Tärkeää on myös se, että tytötkin pääsevät kouluun.”

Vedellä on erityisen tärkeä rooli kenialaislasten koulunkäyntiin liittyen. Kun puhdas vesi saadaan kulkemaan kylään, ei lasten enää tarvitse jäädä koulupäivän ajaksi kantamaan sitä kaukana olevista lähteistä tai kaivoista. Usein vettä kantavat nimenomaan tytöt, joten puhtaan veden kulku kyliin mahdollistaa sen, että lapsilla – ja myös tytöillä – on mahdollisuus koulunkäyntiin.

Meibekissä vedenhakumatkan pituus oli vuonna 2004 kahdeksasta kymmeneen kilometriin. Nyt matka on kutistunut alle kilometriin 58 %:lla alueen asukkaista.

"Koska meistä on, niin takuulla ihan kenestä tahansa muustakin on kummiksi!”


Mannisten toinen kummilapsi Sandra käy toista vuotta esikoulua, joka kestää Keniassa kolme vuotta.

”Sandra on erittäin terävä ja näppärä nuori neiti. Hän osasi jo kirjoittaa nimensäkin”, Riitta-Leena kertoo. ”Aluksi häntä jännitti tavata meidät, mutta hiljalleen tyttö rentoutui ja innostui heittelemään kanssamme palloa.”

Mikkoa hymyilyttää hauska muisto matkalta; Saatuaan kummin kameran käsiinsä tyttö innostui valokuvaamisesta. Myöhemmin samana vuonna toimitetussa kummiraportissa Sandra kertoi haaveilevansa valokuvaajan ammatista.

Victor oli puolestaan jo teini-iän saavuttanut nuori mies, jonka kohteliaisuus teki vaikutuksen Mannisiin.

”Victor puhui suhteellisen hyvää englantia, joten oli luontevaa jutella hänen kanssaan. Selvisi, että hänen suosikkijalkapallojoukkueensa on Manchester United aivan kuten meidän poikammekin. Se oli hauska sattuma, josta riitti juttua”, Riitta-Leena muistelee.

Riitta-Leenalla on yksi vinkki niille, jotka pohtivat, miten voisi auttaa maailman huono-osaisia: Tartu toimeen!

Kummius on helppo tapa auttaa. Suurin ponnistus on se, että tekee päätöksen kummiudesta ja valitsee verkkosivuilla autettavan lapsen – sen enempää ei vaadita.”

Kummimaksu veloittuu tililtä automaattisesti joka kuukausi. Kummilapseen voi halutessa pitää yhteyttä postitse, mutta se ei ole välttämätöntä – Mannisetkin kertovat olleensa aika ajoin passiivisia yhteydenpidossa. Suurin apu on kummimaksu, jolla voidaan auttaa perheitä heille tärkeimmällä tavalla.

”Olemme pitäneet yhteyttä oman elämäntilanteen ja voimien mukaan.”

Manniset kokevat tutustuneensa kummiuden ansiosta pieneen palaan toisenlaista maailmaa ja yhteiskuntaa.

”Tämä on avartanut omaa, kapeaa näkökulmaa ja antanut suhteellisuudentajua. Ja tietenkin tuonut Afrikkaa hieman lähemmäksi meitä.”

Heidän mielestään on turhaa pohtia, olisiko juuri minusta kummiksi.

”Koska meistä on, niin takuulla ihan kenestä tahansa muustakin on kummiksi!” Riitta-Leena nauraa.

Lue lisää kummiudesta ja liity kummiksi täällä.

Kummien avulla syntyy tuloksia

Mannisten kummipoika Victor asuu Meibekin alueella Länsi-Keniassa, missä Suomen World Visionin kummit ovat tukeneet pitkäkestoista kehitysyhteistyötä yli kymmenen vuoden ajan. Heidän ansiostaan yksi kokonainen sukupolvi on saanut laadukkaampaa terveydenhoitoa ja opetusta. Myös lasten vanhempien toimeentulomahdollisuudet ovat kohentuneet merkittävästi. Muutoksen takana on alueelle rakennettu yli 200 kilometrin mittainen vesijohtoverkosto.

Kummien työ Meibekissä tulee valmiiksi vuonna 2017, minkä jälkeen paikalliset kykenevät viemään kehitystä eteenpäin itsenäisesti. Suomen World Visionin kummien tuella tehtävä työ jatkuu edelleen muilla alueilla yhteensä seitsemässä eri maassa.