Keräsin lukiolaisena yhteen vihkoon kaikki lapsuuteni lempireseptit. Tuolloin ylivoimaisesti käytetyin ohje oli Rakkauden makupalat (kuten mokkapaloja kutsuttiin meillä päin). Ohjeessa tomusokeria nimitetään pölysokeriksi ja mittana käytetään kahvikuppia.
Keräsin lukiolaisena yhteen vihkoon kaikki lapsuuteni lempireseptit. Tuolloin ylivoimaisesti käytetyin ohje oli Rakkauden makupalat (kuten mokkapaloja kutsuttiin meillä päin). Ohjeessa tomusokeria nimitetään pölysokeriksi ja mittana käytetään kahvikuppia.

Kerro tarina ja voita keittokirja!

Tekikö mummisi maailman parhaita lihapiirakoita? Entä miltä maistui äidin keittämä ruusunmarjahillo? Nyt kerätään kk-keittiöläisten makumuistoja. Lähetä tarinasi osoitteeseen jenni.rinkinen@sanoma.com. Kaikkien tarinansa lähettäneiden kesken arvotaan keittokirjoja.

hanski

Mikä on lapsuutesi maku?

Rakkaimpia lapsuuden muistoja on kun olen syönyt keittiön pöydän ääressä äidin tekemää levylihapiirakkaa, joka on vieläkin yksi suurimmista herkuistani, joka maistuu täydelliseltä vain äidin tekemänä. Muistan erityisen hyvin kontrastin kotoisen ja vähän vaatimattoman levylihapiirakan (ketsupilla, vaikka nykyään olen täysi sinappi-ihminen) sekä äidin kertoman prinsessa Ruusunen-tarinan välillä. Tarina oli täynnä taikaa, äiti oli kotona, keskittyi minuun, oli tehnyt levylihapiirakkaakin...
Lue kommentti
Jaana

Mikä on lapsuutesi maku?

Minulla on parhaiten mieleen jäänyt mummun lihapullat ja perunamuusi, jotka mummun piti muusata keskenään lautasellani, vielä silloinkin kun olin iso. Perinne oli myös että mummun vispipuuro syötiin aina Paratiisi-lautasilta, sen perinteen olen omallekin perheelleni luonut. Ei tulisi mieleenkään syödä esimerkiksi soppaa paratiisiastioista, ne ovat vain ja ainoastaan vispipuuroa varten :) Myös äidin maustekakku- ja viinerireseptit tuovat melkein kyyneleet silmiin,kun niitä teen. Maku tuo mieleen...
Lue kommentti

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!