Parasta on arkinen kotiruoka. Tämä selvisi, kun KK pyysi uuteen ruokaklubiin ilmoittautuneita kertomaan ruokabravuureistaan.

Makaronilaatikkoa, lasagnea, lohikeittoa, pellillinen juuri uunista tulleita lämpimiä sämpylöitä. Näitä kotiruokien klassikoita rakastetaan kk-keittiöläisten kodeissa.

Arkiruoka on äärettömän hyvää

"Voi että! Lapset kehuvat arkiruokaa, kun en toteuta mitään kikkailuita vaan teen peruslihapullia."

"Ihan tavallinen pulla on edesmenneeltä äidiltäni saadun opin vuoksi hyvää omastakin mielestä."

"Niin uskomatonta, mutta kermaista maksakastikettani kehutaan eniten."

"Kokeilemani kasvisruuat saavat yllättyneitä kiitoksia paatuneilta lihansyöjiltä."

"Perhe kehuu oikeastaan kaikkea ruokaa. Lapset ovat joskus ennakkoluuloisia, mutta maistettuaan syövät mielellään."

"Pastat saavat kehuja. Pyrin aina lisäämään perinteisiin resepteihin ripauksen jotain uutta ja yllätyksellistä. Sen ei tarvitse olla mitään suurta ja päräyttävää."

"Arkiruokien oivalluksista eniten kiitosta ovat saaneet juustokeitolla höystetty makaronilaatikko ja creme fraichella kuorrutettu uunimakkara."

Hyvä ruoka vaatii seuraa

Ihaninta on, kun kotiruokaa saa tehdä pitkään ja hartaasti. Ja nimenomaan muille.

"Tykkään tehdä puu-uunissa haudutettavia patoja. Ne valmistuvat ihan itsestään ja ai miten lempeitä herkkuja ne ovatkaan."

"Innostun, kun keksin uusia tapoja säästää ruuassa tai käyttää ruuantähteitä."

"Jauhelihakastike, sitruunakana, värikkäät ruuat ja kaikki ihanat soossit saavat iloiseksi."

"Kun olen tehnyt ruuan ja syöjäväki palkitsee ihanalla katseella, se riittää."

"Koska teen suurimman osan ruuista ja leivonnaisista gluteenittomina, on ihanaa tehdä tavallista pullataikinaa ja vaivata sitä kunnolla."

"Rakastan pilkkoa vihanneksia! Tavallista sipulia, salottisipulia, punasipulia, purjoa, porkkanaa, kukkakaalia... Ja joka kerta paprikaa eri väreissä!"

"Nautin eniten, kun osa perheestä on kanssani kokkaamassa ja osa kattaa pöytää."

"Parasta on laittaa ruokaa silloin, kun en itse ole liian nälkäinen."

Tärkeintä on maku

Maku, maku ja maku. Siitä pidetään kiinni jokaisessa keittiössä.

"Hyvä maku, hyvät raaka-aineet ja pienet herkkuhetket."

"Terveellisyys, monipuolisuus ja uskallus."

"Maku edellä mennään, mutta pyrin siihen, että ruoka olisi myös suhteellisen terveellistä."

"Tärkeitä on onnellisten hetkien luominen arjen keskelle..."

"Miltä se maistuu! Mutta toisaalta rakastan myös kauniita, esteettisiä annoksia, sillä ruokaa voi syödä myös silmillään."

Mikä KK-keittiö?

KK-keittiö on KK:n uusi ruokaklubi ruuanlaittoa rakastaville. KK-keittiöläiset saavat etuja, ideoita, inspiraatiota, keittiöhaasteita, kutsuja tapahtumiin ja paljon muuta kivaa. KK-keittiön kuulumisista kerrotaan kerran viikossa uutiskirjeellä.

KK-keittiöön voi ilmoittautua mukaan vastaamalla ruoka-aiheiseen kyselyyn. Pääset siihen tästä.

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!