Jos asuisin keskikaupungilla, kävisin varmaan useamminkin valmiilla aamiaisella. Olo oli vähän kuin ulkomailla, lomalla.

Mietimme työkavereiden kanssa, ovatkohan brunssit korvanneet osittain ravintolaillat nuorten aikuisten keskuudessa. Ainakin Helsingissä ne ovat supersuosittuja.

Olin viime lauantaina ystäväni kanssa Kruununhaassa kiertelemässä pikku kauppoja ja fiilistelemässä. Ihania vanhoja taloja, pikku putiikkeja, myyjiä, joilla oli aikaa jutella. Aika tavallaan pysähtyi siellä, koska kenelläkään ei ollut kiire.

Löysimme sattumalta kivan kahvilan, nimeltään Qulma, jossa oli lauantai-brunssi. Brunssi sisälsi herkkulautasen, jolla oli pateeta, sämpylä, parmankinkkua ja oliiveja sekä vitamiinishotti. Jogurtin kanssa sai valita erilaisia hedelmiä ja kastikkeita ja juomaksi omavalintainen erikoiskahvi. Otin ison latten. Kaiken lisäksi hintaan kuului vielä uuniperunoita, täytevaihtoehtoina muun muassa kana, katkarapu ja tonnikala. Jälkkäriksi oli talon brownie-tyyppinen muffinssi. Paikka oli kivasti ja trendikkäästi sisustettu, siellä oli helppo viihtyä pidempäänkin.

Jos asuisin keskikaupungilla, kävisin varmaan useamminkin valmiilla aamiaisella. Olo oli vähän kuin ulkomailla, lomalla. Vielä kun löytäisi aamiaispaikkoja, joihin koiran voi ottaa mukaan.

Jos haluat nauttia brunssia Qulmassa, suuntaa osoitteeseen Mariankatu 13 b. Koko lystin hinta oli 18 e. Arkisin paikka on auki 8.30–15, lounaalla on salaattia, smörrejä ja keittobuffet. Lauantaisin aukioloaika on 10–14.

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

  • 2 ½ dl appelsiinimehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • ½ dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.