Kunnon eväillä jaksaa lomailla. Kokosimme terveellisiä välipaloja, joita koululainen osaa itsekin tehdä kesäpuuhien lomassa.


Rieskarullan osaa tehdä vaikka ekaluokkalainenkin, sillä puuhaan ei tarvita leipäveistä. Rullan sisään vai kääräistä mitä haluaa, vaikka edellisen päivän jauhelihakastiketta.


Dippikasvikset maistuvat varmasti, sillä dipata voi juuri niitä kasviksia tai leipiä, jotka ovat koululaisen mieleen.

Jogurttijuoma syntyy hetkessä.

Tarjoa myös näitä:

Marjoja, jugurttia ja mysliä
Maustetut jugurtit ovat usein makeita. Niitä kannattaa miedontaa maustamattomalla jugurtilla tai sekoittaa maustamattomaan jugurttiin pakastettuja, jääkaapissa hitaasti sulaneita marjoja. Myslillä saat ruokaisuutta.

Hedelmäsalaatti
Sen voit tehdä lasten kanssa yhdessä jo edellisiltana ja laittaa jääkaappiin kannelliseen rasiaan. Käytä salaatin kostukkeena sitruunamehulla piristettyä säilykehedelmien lientä tai esimerkiksi omenatäysmehua, jos valmistat salaatin vain tuoreista hedelmistä.

Pikapizza
Revitty ruisleipä, erilaiset palaleivät, rieskat tai tortillaleivät ovat hyviä pizzapohjia mikrossakuumennettaville, pizzamaisesti täytetyille ja maustetuille lämpimille leiville. Valmis pastakastike sopii mehustajaksi, jos ei ole esimerkiksi tähteeksi jäänyttä jauhelihakastiketta.

Täytetyt leivät
Voit valmistaa leivät edellisenä päivänä jääkaappiin. Täytetahnat voi tehdä valmiiksi, ja koululainen täyttää leivät itse. Savukalan tähteet kannattaa perata ja sekoittaa levitteeksi tuore- tai sulatejuuston ja mausteiden kanssa. Lisää joukkoon silputtua kurkkua, paprikaa, omenaa tai tomaattia tuomaan rapeutta ja raikkautta.Savukalan sijaan käy myös säilyketonnikala tai täyslihaleikkele.

Mikromunakas
Kananmunat ja neste vatkataan mausteiden eli esimerkiksi suolan, paprikajauheen ja pippurinkanssa sekaisin astiassa, jonka voi laittaa mikroon. Kuumenna puoli minuuttia kerrallaan, kunnes munakas on hyytynyt. Nauti lisukkeena suikaloituja kasviksia, tomaattilohkoja tai salaattia.

Marja- ja hedelmäkiisselit
Kiisselit ovat hiukan jo unohduksiin jääneitä välipaloja, aivan syyttä. Ne ovat helppoja ja maistuvat maidon tai vaikkapa vaniljakastikkeen kanssa. Kiisselin pohjana voi käyttää täysmehua tai sopivasti laimennettua mehutiivistettä. Käytä tuoreita marjoja, kun niiden satokausi on parhaimmillaan, talvella käyvät pakastetut marjat. Kotimaiset pakastemarjat voit sekoittaa kuumaan kiisselipohjaan, tuontimarjat kannattaa kiehauttaa sen joukossa.

Vispipuuro
Maukas väli- tai iltapala, joka kannattaa tehdä tummasta mannasta sekä erilaisista marjoista tai kuivatuista hedelmistä.

Kaura-omenaherkku
Isommat koululaiset voivat tehdä tämän itse, pienemmille sen voi laittaa uunivalmiiksi jääkaappiin. Laita omenalohkoja, kanelia ja sokeria mikron kestävään astiaan. Sekoita päälle kaurahiutaleista, sokerista ja voista seos, ja ripottele se omenille. Kypsennä pari minuuttia mikrossa. Tarjoa maidon kanssa.

Katso myös

Lentävä lautanen esittää: Helpot jugujäätelöt

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti