Paistinpannu on niin tärkeä ruuanlaittoväline, että sen valintaan kannattaa perehtyä kunnolla. Tässä apua.

Miten tunnistan hyvän pannun?

Siinä on paksu pohja, joka johtaa lämpöä tasaisesti ja pitää lämmön pitkään. Paksu pohja ei myöskään väänny yhtä herkästi kuin ohut, joten pannu pysyy tukevasti liesitasossa kiinni. Jos hankit vain yhden pannun, osta paksupohjainen.

Onko ohutpohjaisella mitään virkaa?

Lettujen ja munakkaiden paistamisessa ohuesta pohjasta ei ole haittaa, koska ruokia ei kuumenneta kovalla lämmöllä.

Suoralaitainen kasari vai loivareunainen paistinpannu?

Makuasia ja tottumiskysymys.

Onko koolla merkitystä?

Pieniä annoksia kokkaavalle riittää luonnollisesti pienempikin. Kovin pieni pannu on usein epäkäytännöllinen, ruoka valuu herkästi laitojen yli.

Harkitsen induktioliettä. Menevätkö vanhat pannut vaihtoon?

Kokeile magneetilla. Jos se napsahtaa vanhan paistinpannusi pohjaan kiinni, astia toimii myös induktioliedellä.

Pärjääkö yhdellä paistinpannulla?

Yhdellä hyvällä pärjää pitkälle. Toisaalta kahden kanssa on käytännöllistä: toinen voi olla matalareunainen, korkeita lämpötiloja kestävä pannu, jota käytät paistamiseen ja ruskistamiseen. Toisessa, suuremmassa ja korkeareunaisessa, kannellisessa paistokasarissa on helppo hauduttaa ruokia.

Pannuni kolhiintuvat helposti ahtaassa kattilakaapissa. Vinkkejä?

Jos säilytät pannujasi päällekkäin, laita niiden väliin pari arkkia talouspaperia naarmuuntumisen estämiseksi.

Millaisessa pannussa paistuvat parhaat pihvit?

Valurautapannussa, sillä se kestää kovan kuumennuksen.

Onko painava pannu parempi kuin kevyt?

Painolla ei ole juurikaan merkitystä. Yksi tykkää painavasta valurautapannusta, toinen tarttuu kevyeen, laadukkaasti pinnoitetuun pannuun. Hyviä valintoja molemmat.

Mistä pannujen isot hintaerot johtuvat?

Materiaali vaikuttaa hintaan eniten. Myös valmistusmaalla on merkitystä, ja merkkipannuissa on yleensä ainakin pieni ”brändilisä”.

Voiko valurautapannua käyttää enää muilla liesillä, jos sitä on käyttänyt avotulella tai kaasuliedellä?

Voi. Vain induktiolieden kanssa voi tulla ongelmia, sillä avotulella tummuneet pannun pohja ja pinta saattavat lämmetä aiempaa huonommin.

Minkälainen on hyvä kahva?

Paras kahva on niitattu pannuun kiinni, sillä se ei kuumene yhtä herkästi kuin pannuun kiinni valettu. Liesityyppi ratkaisee, kuinka paljon kahva kuumenee. Induktioliedellä kahva tuskin edes lämpenee. Teräskahva kestää myös uuninlämmön.

Mitä materiaalia pinnoitteet ovat?

Teflon on tunnetuin ja arkikielessä yleisnimi tarttumattomalle pinnoitteelle. Teflon on rekisteröity muoviyhdistelmä, jonka kemian alaan kuuluva yritys DuPont keksi jo 1938. Useimmat tarttumattomat pinnoitteet ovat teflonin kanssa samaa PTFE-materiaalia, niillä on vain eri nimiä. Esimerkiksi Swiss Diamondia on vahvistettu timanttikitein, jotka lisäävät pinnan kestävyyttä ja johtavat hyvin lämpöä. Titaanilla vahvistettu SuperPlus -muovipinnoite on kestävämpi kuin teflon, mutta ei siedä yhtä hyvin kuumuutta kuin valurauta. Myös keraaminen pinnoite kestää korkeita lämpötiloja melko hyvin.

Kestävätkö pannut metallisia työvälineitä?

Se pitää tarkistaa jokaisen pannun kohdalla erikseen. Pinnoitetuilla pannuilla on turha ottaa riskiä, vaan kannattaa aina käyttää puisia tai muovisia lastoja.

Onko teflonpinnoitteissa merkittäviä eroja?

Teflonpinnoitteita on viittä eri paksuusluokkaa, ja niissä on huomattavia eroja. Markettien peruspannuissa on yleensä Classic- tai Extrapinnoite. Select on hiukan paksumpi, seuraavaksi tulee Platinum. Parhaissa pannuissa on Platinum Plus tai Platinum Pro -pinnoite.

Miten pinnoitetun pannun ikää voi lisätä?

Älä säilytä ruokaa pannussa pitkään. Käytä muovisia tai puisia lastoja. Pese pannu käsin. Vaikka uusissa pannuissa voi olla merkintä konepesun kestävyydestä, sitä ei suositella. Konepesu lyhentää pannun käyttöikää huomattavasti. Älä kuumenna pannua tyhjänä, sillä se aiheuttaa pinnalle värimuutoksia. Jos haluat lisätä ruuan vasta kuumalle pannulle, laita aluksi pohjalle tilkka vettä ja kaada se pois, kun pannu on kuuma. Laita myös rasva pannulle heti.

Saako ulkoreunoille tai pohjaan kiinni palanutta rasvalikaa pois millään konstilla?

Kunnolla kiinni palanutta ja paikalleen pinttynyttä ruokaa ei saa irti oikein millään. Siksi pannu kannattaa pestä heti käytön jälkeen. Erityisen tärkeää tämä on keraamisen pannun kanssa: jos pohjaan palanutta kohtaa ei puhdista hyvin, kaikki paistettava jää jatkossa siihen kiinni. Pinnoitetut pannut eivät kestä kovaa puhdistusta. Pohjaan palanut ja pinttynyt ruoka lähtee parhaiten liottamalla pannua lämpimässä vedessä, jossa on noin 1 dl pyykin- tai astianpesujauhetta per 1 litra vettä. Pannussa voi myös keittää pesujauhe-vesiseosta ja puhdistaa astiaa varovasti sen jälkeen. Keittiötarvikeliikkeistä voi kysellä Lady Jane -nimistä puhdistussientä, joka on hellävarainen pinnoituksille.

Onko rikkoitunut teflonpinnoite vaaraksi terveydelle? Voivatko teflonhituset aiheuttaa syöpää?

Nykytiedon mukaan teflon ei aiheuta syöpää eikä ole muutenkaan terveydelle haitallista. Teflon kulkee ruuansulatuskanavan läpi imeytymättä elimistöön. Jos teflon ylikuumenee, saattavat pinnan teflonpolymeerit höyrystyä. On tapauksia, joissa höyryt ovat aiheuttaneet ihmisille flunssan kaltaisia oireita. Höyrystyäkseen teflonpinnan lämpötilan pitää nousta huomattavasti ruuanvalmistuslämpötiloja korkeammaksi. Toinen asia on, että ajatus teflonhippusista ruuan joukossa ei ole järin miellyttävä.

Joskus tarttumattomalla pinnoitteella varustettuun pannuun ruoka jää kiinni jo muutaman viikon käytön jälkeen. Miksi?

Pinnoite ei aina takaa, että rasvaa ei tarvitsisi käyttää, sillä pinnoitteen laatu ja paksuus vaihtelevat. Moni pinnoite kuluu melko nopeasti ja rasvaa tarvitaan. Jos pinnoitetun pannun pesee aina vain kevyesti pelkällä vedellä käytön jälkeen, pannu ei pysy riittävän puhtaana ja ruoka jää siihen helposti kiinni. Ruuan tarttuminen voi johtua myös pannun ja paistettavan raaka-aineen liian suuresta lämpötilaerosta.

Kanafileet tarttuvat herkästi pannuun. Onko siihen joku syy?

Valkuaispitoiset aineet, kuten liha, kananmunat ja maito, tarttuvat herkästi pohjaan, jos ne laittaa kylmälle pannulle. Muista myös pyyhkiä marinadi pois pinnalta.

Terveyttä koskeviin kysymyksiin vastasi johtava tutkija Hannu Kiviranta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Erilaisten materiaalinen eroista kertoi Jonna Dammert-Saikku keittiötarvikeliike Chez Mariuksesta.
 

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

 1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
 2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
 3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

 • pieniä lasipurkkeja
 • 2 dl punajuurisosetta
 • 2 dl punajuurimehua
 • 3 dl sokeria
 • 1 dl rypsiöljyä
 • ½ dl sinapinsiemeniä
 • 1 rkl balsamiviinietikkaa
 • 2 tl suolaa
 • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

 • 3 ½ dl sokeria
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl jauhettua inkivääriä
 • 2 tl piparkakkumaustetta
 • 2 tähtianista
 • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.