Alumiinifoliosta on paljon iloa ruuanlaitossa. Opi hyödyntämään sitä oikein ja turvallisesti. Tässä kahdeksan kysymystä ja vastausta folion käytöstä.

1. Estääkö folio ruuan kypsymistä?

Ei, vaan pikemminkin nopeuttaa. Tiiviisti folioon kiedottu ruoka kypsyy nopeammin, koska kuuma höyry pysyy sen sisällä. Jos haluat ruuasta rapeampaa, älä kiedo sitä folioon. Foliolla voi suojata esimerkiksi toscapiiraan pinnan paistamisen lopulla, jolloin piirakka kypsyy yhä, mutta pinta pysyy kosteana.

2. Voiko kaikki elintarvikkeet kietoa alumiinifolioon?
Periaatteessa voi. Happamien tai voimakassuolaisten ruokien pinta on kuitenkin hyvä voidella öljyllä ennen folioon kietomista.

3. Voiko foliossa olevan ruuan lämmittää mikrossa?

Se kannattaa tarkistaa mikron käyttöohjeista. Yleisesti ottaen folion käyttöä mikrossa ei suositella. Folio ei saisi olla yhtään rutussa, koska silloin syntyy jännite ja folio alkaa herkästi kipinöidä.

4. Voinko kypsentää ruuan foliossa uunin pohjalla?

Ei kannata. Folio voi tarttua pohjaan kiinni, ja sen sisällä oleva ruoka ja folio voivat palaa. Kuumalla uuninpohjalla folio myös tummuu suotta. Se on vaaratonta terveydelle mutta ikävän näköistä. Kypsennä folioon käärityt ruuat ritilän päällä, riittävän kaukana lämpövastuksista.

Muista pistää haarukalla muutama reikä sekä perunaan että folioon ennen paistamista, jotta peruna ei ”räjähdä” kuumuudesta.

5. Voiko foliolla peittää kaikenlaiset astiat?

Foliota ei suositella hopeisten, uushopeisten tai ruostumattomasta teräksestä valmistettujen astioiden päälle, koska ne voivat syöpyä. Tällöin astian ja folion välillä tapahtuu kemiallinen reaktio, jonka seurauksena alumiini liukenee ruokaan ja folioon tulee reikä. Lue foliorullan käyttöohje aina huolellisesti.

6. Miksi paisti kannattaa kääriä folioon uunissa kypsentämisen jälkeen?

Lihan pinta kannattaa ruskistaa ensin kuumalla pannulla ja kypsentää liha sen jälkeen uunissa. Paistamisen jälkeen lihan voi kietoa tiiviisti folioon, joka tasaa lihan lämpöä. Lihasnesteet pysyvät paremmin sisällä, ja liha pysyy kosteana ja mehevänä. Mitä kuumemmassa uunissa liha on paistettu, sitä korkeammaksi lihan lämpötila folion sisällä nousee.

7. Pitäisikö uuniperuna kypsentää folion sisällä?

Se on makuasia. Folioon käärittynä peruna kypsyy tasaisemmin ja pysyy mehevämpänä. Toisaalta myös rapeakuorinen uuniperuna on hyvää. Muista pistää haarukalla muutama reikä sekä perunaan että folioon ennen paistamista, jotta peruna ei ”räjähdä” kuumuudesta.

8. Soveltuuko alumiinifolio grillaukseen?

Siihen tarkoitukseen on myynnissä vähän paksumpaa grillifoliota, mutta myös tavallista voi käyttää. Folio suojaa ruokaa paistettaessa ja silloin, kun ruoka on jo saanut tarpeeksi väriä. Kun kasvikset, kalan, lihan tai muun öljyllä maustetun raaka-aineen käärii folioon, estää myös rasvan valumisen grillihiilille. Samalla välttää tulenlieskat, jotka antavat ruualle herkästi palaneen maun ja liian tumman pinnan.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.