Nyt ei enää tarvitse etsiä! KK:n uusi erikoisnumero tarjoaa gluteenittomien klassikkoleivonnaisten reseptejä.
Nyt ei enää tarvitse etsiä! KK:n uusi erikoisnumero tarjoaa gluteenittomien klassikkoleivonnaisten reseptejä.

Kodin Kuvalehden tekijöiltä on ilmestynyt uusi Leivo gluteenittomat klassikot -erikoisnumero. Muhkea julkaisu tarjoaa 33 taatusti herkullista reseptiä ja runsaasti vinkkejä gluteenittomaan leivontaan. Mukana rakastetuimmat klassikot korvapuusteista karjalanpiirakoihin!

Jokainen resepteistä sopii gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, joten tämän julkaisun avulla löydät helposti leivottavaa sekä juhlavieraille että herkkuja kaipaaville läheisillesi.

Erikoisnumero sisältää rakkaimpien kotileivonnaisten, kuten korvapuustien, mokkapalojen ja mansikkakakun, reseptit. Ohjeilla voi leipoa lisäksi eri maiden klassikkoleivonnaisia kuten amerikkalaista juustokakkua, sacherkakkua ja palvovaa. Kahvipöytään on kiva tehdä myös suolaista tarjottavaa, ja erikoisnumerosta löydätkin monta mainiota peltilihiksen ja pataleivän kaltaista ohjetta.

”Herkkujen enemmistö on leivottu, testattu ja kehitelty juuri tätä julkaisua varten”, kertoo erikoisnumerosta vastannut ruokatoimittaja Emilia Kolari.

Mukana on paljon vinkkejä gluteenittomaan leivontaan sekä opas, jonka avulla löydät juuri oikeat jauhot eri tarkoituksiin.

Leivo gluteenittomat klassikot -julkaisu maksaa 5,90 euroa ja on myynnissä vain lehtipisteissä.

Sormisuola on näiden keksien salaisuus.
Sormisuola on näiden keksien salaisuus.

Suola makeissa leivonnaisissa on kuin sokeri tomaattikastikkeessa: kun sen makua ei erota, määrä on sopiva. Ilman sitä monen leivonnaisen herkullisuus jäisi puolitiehen.

Ensin suola hivuttautui suklaakakkuihin, sieltä hiutaleina kinuskin ja toffeen päälle. Nyt suola kuuluu olennaisesti melkein kakkuun kuin kakkuun. Se antaa vastapainoa makeudelle ja hapokkuudelle, parantaa rakennetta ja tekee mausta mielenkiintoisemman. Ripaus riittää.

Amerikkalaisissa resepteissä suolaa saattaa olla jopa hieman ripausta reilummin. Tämä johtuu leivonnassa yleisestä suolattomasta voista, jonka käyttö suorastaan vaatii suolalisää taikinaan.

Suola korostaa makua ja parantaa rakennetta

Meillä suolatonta voita voi olla jopa vähän vaikea löytää, useimmiten käytössä on normaalisuolainen voi. Suolan puutteen huomaa leivonnaisissamme kuitenkin ainakin silloin, jos rasvana on käytetty rypsiöljyä tai muuta suolatonta rasvaa.

Rakenteelle tärkeää suola on hiivataikinoissa. Suola sitoo kosteutta ja parantaa näin pullan tai leivän koostumusta. Jos maistaa rinnakkain suolatonta ja suolaa sisältävää pullaa, eron huomaa sekä rakenteessa että maussa, joka suolattomassa pullassa jää vajavaiseksi.

Ripaus suolaa toimii myös isoäidin resepteissä

Suolan voi aina lisätä taikinaan, vaikkei sitä ohjeessa mainittaisikaan. Tee se ainakin silloin, kun taikinassa on kinuskia, toffeeta tai suklaata. Lisää sitä myös silloin, kun tartut isoäidiltä perittyyn tosca- tai sitruunakakkuohjeeseen. Sopiva määrä on useimmiten ¼ tl, isoissa taikinoissa ½ tl. Käyttämällä pienempää annostelua et voi ainakaan mennä pieleen.

Kuvan suklaakeksien reseptiin pääset tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Suklaa-timjami-sormisuolakeksit
Resepti
Suklaa-timjami-sormisuolakeksit

Viikon päästä palmusunnuntaina virpojat kiertävät ovilla toivottamassa terveyttä. Mitäpä jos pienten pääsiäisnoitien palkkio olisikin itse leivottu keksi?

Helpot ja nopeat keksit lainaavat Hanna-tädin kakuilta mureuden ja Marianne-karkeilta maun. Karkkirakeet muistuttavat kuoriutuvia munia.

Reseptin annoksella teet noin 50 pikkuleipää, joten ohje kannattaa puolittaa, jos tarve on pienempi. Keksit säilyvät pari viikkoa tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

n. 50 kpl, 40 min

 • 200 g voita
 • 2 dl kuohukermaa
 • 2½ dl sokeria
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 3 dl perunajauhoja
 • 1 ps (150 g) Marianne Crush -rouhetta
 • 2 tl leivinjauhetta
 • ¼ tl suolaa

Päälle

 • 1 ps (150 g) Marianne-rakeita
 1. Sulata voi kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
 2. Sekoita jauhot, karkkirouhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
 3. Muotoile taikinasta käsin pallonmuotoisia keksejä leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa.
 4. Painele jokaiseen taikinapalaan muutama karkkipallo.
 5. Paista uunissa 200 asteessa 10–12 minuuttia. Vedä keksit pelliltä leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle.