4 pannukakkua

nippu kevätsipulia
½ pieni vihreä paprika
½ punainen paprika
150 g kuorittuja katkaravunpyrstöjä
1 tlk simpukoita vedessä

Taikina
3 dl vettä
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
paistamiseen öljyä

Dippikastike
1 dl soijakastiketta
2 rkl viinietikkaa

---


1. Leikkaa sipuleiden vihreät osat noin 10 cm:n pätkiksi ja suikaloi ne. Leikkaa sipuleiden valkoinen osa ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa paprikanpuolikkaat ohuiksi suikaleiksi.

2. Sulata katkaravut ja halkaise tarvittaessa. Valuta simpukat. 

3. Sekoita vesi, munat, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola tasaiseksi taikinaksi.

4 .Kuumenna öljyä pienellä paistinpannulla.

5. Ota ¼ vihreistä sipulisuikaleista ja kasta ne taikinaan. Nosta pannuun, anna paistua hetki ja pienennä lämpöä.

6. Ota ¼ katkaravuista, simpukoista sekä paprikasuikaleista ja nosta pannuun sipulien päälle. Kaada taikinaa ainesten päälle.

7. Kun lettusen pinta alkaa hyytyä, paina lettusta kevyesti lastalla ja  jatka paistamista minuutti tai kaksi, kunnes lettusen alapuoli on kauniin ruskea. Käännä ja ruskista toinen puoli.

8. Nosta lautaselle ja pidä lämpimänä. Valmista loput pannukakut samalla tavalla.

9. Sekoita kastikkeen ainekset ja jaa se pienille lautasille tai kulhoon. Ripottele valkoiset sipulirenkaat raakana pannukakuille ja nosta tarjolle.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.