4 hengelle

4 pientä karitsan ulkofileetä
voita, öljyä
suolaa, mustapippuria myllystä

Basilikakuorrutus
2 valkosipulinkynttä
2 ruukkua basilikaa
½ ruukkua lehtipersiljaa
noin 1 dl oliiviöljyä
½ dl leivänmuruja tai korppujauhoja
½ dl raastettua parmesaania
suolaa, mustapippuria myllystä

---


1. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Ota fileet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista.

2. Tee kuorrutus. Kuori ja hienonna valkosipulit. Laita ne muiden kuorrutuksen aineiden kanssa kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa öljyä. Seoksen kuuluu olla melko kiinteää, että se pysyy fileiden pinnalla. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella.

3. Paista fileet voi-öljyseoksessa pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Nosta fileet uunivuokaan. Levitä basilikatahna lihan pintaan. Laita paksuimpaan fileeseen lihalämpömittari. Kypsennä fileitä uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on 55 astetta. Ilman mittariakin onnistut: 8-10 minuutin paistamisen jälkeen liha on kauniin roseenpunaista sisältä. Ota vuoka uunista ja peitä foliolla. Anna vetäytyä 5-10 minuuttia.

Vinkki! Jos et löydä lehtipersiljaa kaupasta, voit korvata sen basilikalla tai mintulla. Tavallisesta persiljasta valmistettuna kuorrutuksesta tulee mielestäni liian terävän makuinen.

Ohje Sanna Kekäläinen, teksti Kiia Renko, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.