Yksi iso tai kaksi pienempää pateeta

2 pkt (á 300 g) broilerinmaksaa
3 rkl korppujauhoa
1 prk (200 g) ranskankermaa
3 munaa
1/2 tl rosmariinia
1 tl rouhittua viherpippuria
1 tl suolaa
120 g pekonia
1 pieni sipuli
1 pieni omena
1 valkosipulinkynsi
nokare voita
korppujauhoja

Pinnalle
2 dl vettä
1 rkl kanafondia
2 liivatelehteä
viherpippureita
laakerinlehtiä
tuoretta chiliä

---


1. Sulata ja valuta maksat. Soseuta monitoimikoneella tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon korppujauhot, ranskankerma, munat ja mausteet.

2. Leikkaa pekoni ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannu ja ruskista pekoni. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja karkeaksi raastettu omena sekä murskattu valkosipuli. Kuullota seosta pekonin rasvassa.

3. Lisää seos monitoimikoneeseen. Hienonna. Voit halutessasi jättää massan karkeaksi.
Leivitä voilla ja korppujauhoilla yksi noin 30 senttiä halkaisijaltaan oleva uunivuoka tai kaksi pienempää. Kaavi massa vuokaan.

4. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteen lämmössä kunnes patee on hyytynyt, pieniä noin 30 minuuttia isoa noin 45 minuuttia.

5. Halutessasi voit koristella jäähtyneen pateen pinnan mausteilla ja liivateseoksella.
Liota liivatteita kylmässä vedellä muutama minuutti. Purista ylimääräinen vesi tiukkaan pois. Kuumenna vesi kattilassa ja liota liivatteet joukkoon. Lisää fondi. Kaada hieman jäähtynyt liemi pateen pinnalle. Asettele mausteet koristeiksi.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.