4-6 annosta

1 iso sipuli
50 g voita tai ½ dl ruokaöljyä
500-600 g broilerin fileesuikaleita
1-2 tl rouhittua mustapippuria
3 dl risottoriisiä
noin 8 dl kanalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
3 rkl hunajaa
1 sitruunan mehu
2-3 dl parmesaaniraastetta
suolaa maun mukaan
2 dl yrttisilppua, esim. persiljaa tai timjamia

---


1. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota broilerisuikaleiden kanssa vaalean ruskeiksi rasvassa isolla pannulla. Mausta pippurilla.

2. Lisää riisi ja jatka hämmennystä 5 minuuttia.

3. Lisää kanalientä sitä mukaa, kun riisi imee sitä. Lisää lopuksi viini.  Risotto kypsyy noin 20 minuutissa.

4. Sekoita valmiiseen risottoon hunaja, sitruunamehu, parmesaaniraaste ja yrttisilppu.
Tarjoa tuoreen vaalean leivän ja kylmän valkoviinin kanssa.

Vinkki!
Jos haluat, voit sulattaa valmiin risoton sekaan Musta-Pekka-pippurijuustoa tai muuta tuorejuustoa makusi mukaan. Jos kuumennat risottoa seuraavana päivänä, lisää hieman kanalientä kuumennusvaiheessa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.