Uuniperunat
4-8 perunaa, esimerkiksi Rosamunda

Pese juuresharjalla perunat. Pistä haarukalla muutamia reikiä kuoren pintaan. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 1 tunti.

Hapankaalitäyte
200 g hapankaalia
1 dl hienonnettua persiljaa
2 dl ranskankermaa
1 tl mustapippuria
1/2 tl sokeria

Sekoita hapankaalin joukkoon hienonnettu persilja, ranskankerma, mustapippuri ja sokeri. Tarjoa uuniperunoiden lisukkeena.

Dijon-filee
noin 1 kg possun ulkofileetä
2 rkl öljyä
1 1/2 tl suolaa
2 rkl sinappia
1 tl mustapippuria
paistopussi

---

1. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista huoneenlämpöiseen fileeseen kullankeltainen pinta.

2. Hiero lihan pintaan suolaa, levitä sinappi ja jauha mustapippuria myllystä. Laita liha paistopussiin ja paina lihalämpömittari fileen keskelle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpö on 80 astetta. 

3.Ota liha pois paistopussista. Anna vetäytyä hetki. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi.


3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.