4 hlölle

4 keskikokoista perunaa
1 sipuli
2-3 rkl öljyä
5 munaa
½ tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
noin 75 g mausteista salamia tai meetvurstia

Pinnalle
silputtua persiljaa

---


1. Kuori perunat ja sipuli. Leikkaa hyvin ohuiksi viipaleiksi.

2. Kuumenna hieman öljyä pannulla. Paista peruna- ja sipuliviipaleita miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes ne pehmenevät, 10-15 minuuttia.

3. Leikkaa makkara suikaleiksi ja ripottele suikaleet pannulle.

4. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää suola ja mustapippuri ja sekoita.

5.  Kaada munamassa pannulle. Sekoita varovasti siten, että munamassa valuu tasaisesti perunoiden ja makkaran joukkoon. Paista miedolla lämmöllä, kunnes munamassa on hyytynyt.

6. Laita lautanen pannun päälle, pidä se siinä tiukasti ja käännä paistinpannu ylösalaisin, jolloin munakas jää lautaselle. Laita pannu takaisin liedelle, lisää siihen hieman öljyä ja liu´uta munakas lautaselta pannulle paistettu puoli ylöspäin. Paista toinenkin puoli kypsäksi ja kauniin väriseksi, noin 5 minuuttia.

7. Kumoa munakas pannulta tarjoiluvadille, leikkaa neljään osaan ja ripottele päälle persiljasilppua.

Vinkki! Maalaismunakkaan täytteeksi sopivat hyvin myös tonnikala tai erilaiset kasvikset. Voit valmistaa munakkaan nopeasti tähteeksi jääneistä keitetyistä perunoista.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.